Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Október elsején kezdődik a népszámlálás adatgyűjtése

2022. szeptember 26. 11:48 // Forrás: MTI
Október elsején kezdődik a népszámlálás, amelyen a részvétel kötelező, a kérdőíveket október 16-áig interneten lehet kitölteni, majd számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyekből nem érkezett be online kérdőív - jelentette be a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Vukovich Gabriella azt mondta: a tízévenkénti népszámlálás pillanatképet ad az országról, bemutatja milyenek a magyarok, például, hogy milyen viszonyok között élnek, milyen a munkaerőpiaci helyzetük, az egészségi állapotuk, a vallási hovatartozásuk.

A válaszadás azért is különösen fontos, mert a kapott adatok megalapozzák a jövőbeni döntéseket, képet adnak a helyi ellátási, szolgáltatási és infrastrukturális igényekről, információval szolgálnak új vállalkozások létrehozásához, és - most először - energiahatékonysági döntések előkészítését is szolgálják - ismertette a KSH elnöke.

Mag Kornélia, a KSH elnökhelyettese úgy fogalmazott, hogy "pillanatfelvételt" készítenek október elsején éjfélkor; a kérdőíveket azokra vonatkozóan kell kitölteni, akik október 1-jén 00 óra 00 perckor élnek.

A következő napokban címre szóló felkérőleveleket kézbesítenek a háztartásoknak, amelyekben megtalálható lesz az a 12 jegyű belépési kód, amelynek segítségével be lehet lépni az online felületre. Ha valakinek nem érkezik meg ez a levél vagy elveszíti, akkor ügyfélkapun keresztül is tud belépési kódot igényelni. Interneten a www.nepszamlalas2022.hu honlapon lehet kitölteni a kérdőívet, és az online résztvevők nyereményjátékban is részt vehetnek - ismertette az elnökhelyettes, hozzátéve, hogy a válaszadás egy 2-3 tagú háztartás esetében körülbelül fél órát vesz igénybe.

Mag Kornélia elmondta, hogy a népszámlálás két kérdőívből áll: egy lakáskérdőívet, valamint a lakásban élőkről fejenként személyi kérdőívet kell kitölteni. Lakáskérdőívet kell kitölteni az ország területén lévő minden lakásról, az üresen álló ingatlanokról is, de üdülők esetében csak azokról, amelyek lakottak.

Személyi kérdőívet állampolgárságtól függetlenül mindenkinek ki kell töltenie, aki október elsején Magyarországon él, azaz azoknak a magyaroknak is, akik 12 hónapnál rövidebb ideig külföldön tartózkodnak, valamint azoknak a külföldi állampolgároknak is, akik legalább három hónapja Magyarországon élnek - mondta az elnökhelyettes.

Közölte azt is, hogy október 17. és november 20. között a háztartásokat számlálóbiztosok keresik fel és tableten rögzítik a válaszokat. Rájuk szigorú biztonsági előírások vonatkoznak, egyedi sorszámmal ellátott igazolványt viselnek a beazonosíthatóság érdekében. Akiket nem érnek el a számlálóbiztosok, azok a pótösszeírás idején, november 20. és 28. között a polgármesteri hivatalokban tehetnek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek - fűzte hozzá.

vehir.hu
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.