Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 16. Valter
Veszprém
27°C
2024. július 16. Valter
Veszprém
27°C

Újabb magyar aranyérem a junior nyíltvízi úszók világbajnokságán

2022. szeptember 18. 19:24 // Forrás: MTI
A magyar junior váltó aranyérmes lett a nyíltvízi úszók világbajnokságán, a Seychelles-szigeteken, ahol a korosztályos vb-k történetében először Magyarország végzett az éremtábla élén és megnyerte a pontversenyt is.

A magyar szövetség közleménye alapján a 10 kilométer két világbajnokával, Betlehem Dáviddal (Balaton Úszó Klub Veszprém) és Fábián Bettinával, valamint a női bronzérmessel, Szimcsák Mirával, illetve a kizárása előtt közvetlenül az élbolyban haladó Hambardzumyan Arshakkal felálló magyar kvartett favoritként várta a rajtot, majd a versenyen is ennek megfelelően teljesített a 4x1500 méteres megméretésben: 1:11.20.1 órás eredménnyel, másfél perces előnnyel lett első.    

A fiatalabbak - Rohács Luca, Győrffy Lili, Kaiser Dominik, Kovács-Seres Hunor összeállításban - 1:14:18.7 órával az ötödik helyen végeztek.

A magyarok négy aranyat és három bronzot szereztek a vb-n, valamint egy kivétellel az összes versenyző a top tízben zárt az egyéni számokban, így 153 ponttal a pontversenyben is elsők lettek. Mindkét helyen az Egyesült Államokat előzték meg, amelynek fiatal úszói négy aranyéremmel, valamint 124 ponttal végeztek.

Fotó: Magyar Úszó Szövetség FacebookFotó: Magyar Úszó Szövetség Facebook

Gellért Gábor szövetségi kapitány kiemelte: nagyon örül ennek a szereplésnek, mert elég régóta vártak már arra, hogy az Európa-bajnokságok után végre egy világbajnokságon is élen végezzenek az éremtáblán és a pontversenyben is.

Eddig kétszer voltunk másodikak, most viszont minden összejött. Sosem nyertünk még négy aranyat, és az sem fordult még elő, hogy mind a tizenkét versenyzőnk hozzon minimum egy hatodik helyet egyéniben vagy váltóban. Mindez mutatja, hogy nagyon komoly csapatunk van, nagyon sikeres jövő előtt áll a szakág, az utánpótlás, függetlenül attól, hogy Betlehem Dávid öt szezon után most elköszön a korosztályos versenyektől.

Betlehem Dávid kiemelte: egy korszak lezárult az életében.

Emlékszem, ahogy az egész indult, 2018-ban, Máltán, egy hatalmas sírással, amikor az utolsó egyenesen eltévedtem az első helyről, és egy világ dőlt össze bennem, mert azt éreztem, sohasem lesz belőlem jó úszó. Azóta elég sok mindenen mentem keresztül, nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki ott állt mellettem és támogatott.    

Fábián Bettina szerint a váltó jövőre párja, Betlehem Dávid nélkül is nagyon erős lehet, és képesek lesznek hozni ezt a szintet. Szimcsák Mira hozzátette: számára nagyon sokat jelent a váltó tagjaként szerzett aranyérem, és ahogy az Eb, úgy a vb is jól sikerült neki.

Hambardzumyan Arshak kiemelte: az egy nappal korábban történt kizárást követően a váltóban szerzett aranyérem sokat lendít a kedvén.

Nagyon biztató, hogy egy éve úszom nyíltvízen, és most junior világbajnoknak mondhatom magam.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.