Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szakrális üvegtárgyak raktárkiállításon

2022. szeptember 16. 12:00
A Zimonyi-Sági házaspár üveggyűjteményének szakrális darabjaiból nyílt kiállítás csütörtökön a Laczkó Dezső Múzeum Török Ignác utcai raktárában.

A múzeum tanulmányi raktárában berendezett tárlaton a Zimonyi-Sági házaspár gyűjteményének szakrális tematikájú darabjait a múzeum üveggyűjteményének darabjaival kiegészítve mutatják be. Sági Magdolna 1974-ben, a pécsi vásáron szerezte be gyűjteményének első darabját, ez indította el a máig tartó tudatos gyűjtőmunkát – idézte fel a magángyűjtemény történetét dr. Lackovits Emese néprajzkutató.

A csütörtöki megnyitón Brányi Mária alpolgármester rámutatott: a múzeum az utóbbi időben kísérletet tett arra, hogy üveggyűjteményét országos, sőt nemzetközi szinten is egyedivé tegye, különleges vonzerőt és arcot adva ezzel az intézménynek. 

A kiállításon elsősorban magyar és német nyelvterületről származó munkákat láthat a közönség, melyek magyar, orsztrák, cseh és német műhelyekben készültek. A kiállított tárgyak között gyertyatartókat, szenteltvizes üvegeket, üvegszobrokat, magyar és osztrák kegyhelyekről származó kegytárgyakat találhatunk. 

A kiállítás hétköznapokon előzetes bejelentkezés alapján látogatható (telefonszám: + 36-20-548-4581), míg szombatonként bejelentkezés nélkül is megtekinthető 10 és 17 óra között, október 3-áig. 

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.