Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Egygólos vereség a döntőben, ezüstérmesek a magyarok

2022. szeptember 10. 22:01 // Forrás: MTI
A magyar férfi vízilabda-válogatott nem tudta megvédeni címét a spliti Európa-bajnokságon, mert a szombati fináléban 10-9-re kikapott a házigazda horvát csapattól.

Varga Zsolt szövetségi kapitány alaposan megfiatalított együttese utoljára 2-1-nél vezetett, de végig jól tartotta magát, három perccel a vége előtt még 8-8-at mutatott az eredményjelző. A hajrában aztán a horvátok 10-8-ra elhúztak, onnan pedig már nem tudott visszakapaszkodni a magyar csapat.    

A horvátok az ugyancsak hazai rendezésű 2010-es Eb után másodszor diadalmaskodtak, míg a 13 elsőségükkel rekorder magyarok hetedszer zártak ezüstérmesként.

Eredmény, férfiak, döntő:
Horvátország-Magyarország 10-9 (3-3, 1-0, 4-4, 2-2)
magyar gólszerzők
: Molnár, Jansik 2-2, Zalánki, Német, Manhercz, Konarik, Vigvári 1-1

Varga Zsolt a már szokásosnak tekinthető 13 játékosának szavazott bizalmat, azaz Ágh György és Vadovics Viktor maradt ki a meccskeretből. A júliusban kinevezett szakvezető a válogatott élén éppen a horvátok ellen debütált felkészülési mérkőzésen, augusztus elején a hazaiak 10-9-re nyertek Sibenikben. A legutóbbi, világversenyen vívott egymás elleni meccset viszont a magyarok nyerték a tokiói olimpia negyeddöntőjében, méghozzá az akkor hétgólos Manhercz Krisztián vezérletével, aki az azóta alaposan megfiatalított csapatnak is vezéregyénisége, ugyanis három találat hiányzott neki, hogy utolérje a kontinensviadal góllövőlistájának élén a román Tudor-Andrei Fuleát.    

Jansik Szilárd a vízilabda Európa-bajnokság férfi tornájának döntőjében játszott Magyarország - Horvátország mérkőzésen Splitben 2022. szeptember 10-én. MTI/Illyés TiborJansik Szilárd a vízilabda Európa-bajnokság férfi tornájának döntőjében játszott Magyarország - Horvátország mérkőzésen Splitben 2022. szeptember 10-én. MTI/Illyés Tibor

A zsúfolásig megtelt, 9000 néző befogadására alkalmas Spaladium Arénában kiváló hangulatban kezdődött a találkozó, amelyen a hazaiak hozták el a labdát a ráúszásnál, de az első lövést - a magyar védekezésre jellemző módon - Manhercz blokkolta. A magyar csapat hatalmas füttyszó közepette emberelőnyt kapott, de nem élt a lehetőséggel, így a horvátok kerültek először előnybe, viszont a második fórt Zalánki már gólra váltotta. Az egész Eb-n fantasztikus védekezés a fináléban is jellemezte a magyarokat, akik a második létszámhátrányt is kapott gól nélkül zárták, sőt, a lefordulásból Molnár lőtt gólt. A harmadik és negyedik magyar kiállítást már megbüntette a horvát csapat, amely nem sokáig örülhetett, mert a 19 éves Molnár a jobb szélről váratlanul lőtt kapufás gólt.    

A második felvonást Vogel bravúros védései vezették fel, de az problémát jelentett, hogy már három magyar játékos - Nagy, Angyal és Fekete - is két személyi hibánál járt, ráadásul a hatodik fórjukból ismét a horvátok szereztek vezetést. A túloldalon viszont két emberelőnyös szituáció is kimaradt, mert előbb Zalánki lövését, majd Konarik közeli húzását védte a horvát kapus. Mivel akcióból egyik gárda sem tudott veszélyeztetni, a nagyszünetig több gól nem is született, így Varga Zsolt meccs előtti kívánalma, hogy csapata az első két negyedben közel maradjon a hazaiakhoz, teljesült.    

A fordulást követően azonban a horvátok emberelőnyből rögtön betaláltak, így először alakult ki kétgólos különbség, csakhogy Német centergóljával azonnal visszazárkóztak a magyarok, akik sorozatban négy fórt is kihagytak, végül Manhercz büntetőjével mégis összejött az egyenlítés 5-5-nél. A sorozatos magyar büntetésekből - Fekete kipontozódott - kettőt ismét kihasznált a horvát csapat, a kettő között pedig ötödjére a magyarok is betaláltak előnyből. Hosszú idő után az első akció gólt Vigvári távoli bombája jelentette, de az újabb magyar kiállítás megint horvát gólt hozott, így az utolsó nyolc perc 8-7-es horvát vezetésről indult.    

A magyarok sorozatban harmadszor, 8-8-nál is utolérték a riválist, mert előnyben Zalánki remek passzát a csapatkapitány Jansik a vízből derékig kiemelkedve húzta a horvát kapuba. Hosszú idő után vezethetett volna a magyar csapat, de Vigvári ziccerben a kapufát találta el, majd kiállították, de az ellenfél lövése is a keresztlécen csattant. A bíró ezután támadó hibát és újabb magyar kiállítást ítélt - Molnár Erik is végleg kiszállt -, de ekkor Vogel védett nagyot. Viszont kevesebb, mint három perccel a vége előtt a rivális ötméteresénél már ő sem tudott segíteni. A túloldalon viszont Manhercz kihagyta a büntetőt, a megúszásból a horvátok újabb ötmétereshez jutottak, azt bedobva pedig két perccel a vége előtt 10-8-ra elhúztak. Ezt követően a kimaradt magyar előny tulajdonképpen végleg eldöntötte a végére kissé feszült hangulatúvá váló döntőt. Jansik ugyan ötméteresből még szépített, de a maradék 32 másodpercre a horvátok eldugták a labdát, így hatalmas ünneplés kezdődött a az arénában.

Korábban:
a 3. helyért: Spanyolország-Olaszország 7-6 (3-1, 0-2, 3-1, 1-2)
a 7. helyért: Montenegró-Georgia 14-11 (6-4, 2-1, 4-3, 2-3)
az 5. helyért: Görögország-Franciaország 10-8 (3-2, 4-1, 2-2, 1-3)-ra elhúztak, onnan pedig már nem tudott visszakapaszkodni a magyar csapat.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.