Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 4. Mónika
Veszprém
20°C
2024. május 4. Mónika
Veszprém
20°C

Forró nyári éjszakák a szó szoros értelemben

2022. szeptember 13. 4:00
Valóban meleg volt az idei nyár, de hogy mennyire, azt igazán csak a statisztikák mutatják be, amit Kovács Győző, meteorológus, helytörténeti kutató hosszú ideje feljegyez, így az idei aszályos nyárról is pontos adataink vannak, hogy mikor volt kiugró értékek.

 2022 nyara a Veszprém-repülőtéri meteorológiai állomás adatai alapján 1,9 C-fokkal volt melegebb az úgynevezett sokévi átlagnál (az 1991 – 2020 közötti 30 év átlaga), ezzel a második legmelegebb nyár lett térségünkben. Június végétől időjárásunkat a gyakori hőhullámok jellemezték, de a június is jóval melegebb volt az átlagnál. A tavalyi rendkívüli száraz nyarat idén is csapadékhiányos követte, a nyári csapadékösszeg ismét elmaradt az átlagtól, tovább folytatódott a súlyos aszály.

Az évszak középhőmérséklete 22,26 C-fok volt, ami 0,13 C-fokkal marad el a 2003-as nyár hőmérsékletétől. A június 2,13 C-fokkal, a július 1,7 C-fokkal, az augusztus 1,83 C-fokkal volt melegebb az átlagnál. Június, július és augusztus is a negyedik legmelegebb hónap lett az 1970 óta jegyzett adatsorban.

Júniusban hat nap kivételével a valamennyi nap melegebb volt az átlagnál, kezdetben a pozitív eltérés 4 C-fok körül ingadozott, a hónap végén elérte a 5 – 7 C-fokot. A legmelegebb napon, 29-én ez a többlet 7,3 C-foknak adódott. A hónap utolsó napjaira az országos tisztifőorvos harmadfokú hőségriadót rendelt el, mert várható volt, hogy a napi középhőmérsékletek meghaladják a 27 C-fokot. A repülőtéren 27-én 25,7 C-fok, 29-én 27,7 C-fok, 30-án 26,8 C-fok volt a napi középhőmérséklet. A legmelegebb napon, 29-én 34,0 C-fok volt a csúcshőmérséklet, 0,1 C-fokkal maradt el a tavaly ugyanezen a napon mért csúcsértéktől.

Júliust nagy napi hőingás jellemezte, az átlag közeli minimumokról gyakran 30 C-fok fölé melegedett a levegő. Nyári nap, amikor a maximum hőmérséklet meghaladja a 25 C-fokot 23 napon fordult elő (az átlag 18 nap), 30 C-fok fölötti hőmérsékletet az átlagos öttel szemben 13 napon jegyeztek fel (hőség nap). Három napon a maximum hőmérséklet meghaladta a 35 C-fokot (átlagosan három évente egy ilyen nap fordul elő).

Érdekes, hogy a tavalyi rekordmeleg júliusban egy forró nap volt. A havi csúcsot 2007. júliusa tartja öt forró nappal és 38,2 C-fokos maximum hőmérséklettel. Az idei három forró napon, 21-én 0,4 C-fokkal, 22-én 0,7 C-fokkal, 23-án 2,7 C-fokkal dőlt meg a napi maximum hőmérséklet. A hónap legforróbb napja 23-a volt, ekkor 37,1 C-fokig melegedett a levegő. A hónap során három napon nem csökkent a hajnali minimum hőmérséklet 20 C-fok alá és két napon, 22-én és 23-án megdőlt a napi minimum hőmérsékleti rekord. A legmelegebb éjszakát 22-én jegyezték fel 23,2 C-fokos „minimum” hőmérséklettel.

A július végi átmeneti hőcsökkenést augusztus elején ismét hőhullám közeli hőmérsékletek jellemezték. A hónap középhőmérséklete 22,7 C-foknak adódott. Augusztus második hete átlag közeli hőmérsékleteket hozott, majd ezt követően ismét visszatért a kánikula. A napi középhőmérsékletek 6 C-fokkal az átlag fölött alakultak, 18-án a délutáni hőmérséklet elérte a 35,1 C-fokot. (A hónap érdekessége, hogy 5-én délután is 35,1 C-fok volt a maximum hőmérséklet.) 5-én 0,4 C-fokkal, 17-én és 18-án pedig 1,1 C-fokkal megdőlt a korábbi napi maximum hőmérséklet. Augusztus 20 – 23 között egy hidegfront vetett véget a kánikulai hőmérsékletnek és hozott némi csapadékot. 22-én a napi maximum hőmérséklet nem érte el a 20 C-fokot.

A 2022-es nyár az átlagosnál jóval melegebb idővel ért véget. A nyári napok száma (amikor a maximum hőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 C-fokot) 70, az átlag 53. Hőségnapot (a maximum hőmérséklet meghaladja a 30 C-fokot) 31-et jegyeztünk fel, 15-tel többet az átlagnál. Öt napon emelkedett a hőmérséklet 35 C-fok fölé (forró nap) az átlagos egy helyett.

A három nyári hónapban országosan öt hőhullámos időszak fordult elő, ezek között csak rövid időszakokra hűlt le a levegő. A repülőtéri mérések alapján 16 alkalommal haladta meg a napi középhőmérséklet a 25 C-fokot, 12 alkalommal a 26 C-fokot és 8 alkalommal a 27 C-fokot. Mindhárom nyári hónapot a magas éjszakai hőmérsékletek jellemezték. 10 C-fok alatti minimum hőmérséklet nem fordult elő, ugyanakkor öt napon nem csökkent a minimum hőmérséklet 20 C-fok alá. Különösen enyhék voltak az augusztusi éjszakák, a havi átlagos minimum hőmérséklet 0,4 C-fokkal múlta felül a júliusi értket.

2022 nyarán tovább nyílt a csapadékolló, folytatódott, sőt fokozódott az aszály. Júniust a magas hőmérséklet mellett mind időben, mind térben a szélsőséges csapadékeloszlás jellemezte. A repülőtéri mérések szerint a hónap csapadékösszege 85,4 milliméternek adódott, ez 23 százalékkal magasabb az átlagnál. A csapadék jellemzően a hónap első 10 napján hullott, ezt követően a magas hőmérséklet, alacsony páratartalom és erős párolgás együttes hatásaként visszatért az aszályhelyzet. Ebben az időszakban három napon is 10 millimétert meghaladó eső esett és további egy napon, 7-én közel 30 milliméter hullott heves zivatar kíséretében. 10-e után egy jelentősebb csapadékú napot jegyezhettünk fel, 22-én 3,7 milliméter eső esett a repülőtéren és a városban is.

Júliusban nagyrész anticiklon határozta meg térségünk időjárását, leszálló, felhőoszlató légmozgások voltak túlsúlyban, míg a csapadékot hozó időjárási frontok elkerülték térségünket. A havi csapadékösszeg 23,6 milliméternek adódott, ez a sokévi átlag 37 százaléka. Az idei július a negyedik a sorban, amikor a havi csapadékösszeg a sokévi átlag alatt maradt. Augusztus is szűkösen mérte a csapadékot. A havi csapadékösszeg 49,5 milliméter volt, a sokévi átlag 74 százaléka. Az év első nyolc hónapjában 274,4 milliméter csapadék hullott, 125 milliméterrel kevesebb a sokévi átlagnál.

Kovács Győző

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.