Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Bevonultak az önkéntes katonák

2022. szeptember 6. 21:17
Veszprém megyében összesen 20 fiatal kezdte meg az alapkiképzést hétfőn az önkéntes katonai szolgálat keretében. A jelentkezők közül volt olyan, akit felsőoktatási jelentkezéshez járó pluszpontok motiváltak, de többen hosszú távon szeretnék elkötelezni magukat a katonai pálya mellett.

Azok, akik elvégzik a katonai alapkiképzést olyan tudásra tesznek szert, amit nem csupán az egyenruhát viselve, hanem a civil életben is kamatoztatni tudnak, mondta Soós Gyula, alezredes, a veszprémi toborzóiroda parancsnoka hétfő délelőtt, amikor formális keretek közt 20 fiatal aláírta az önkéntes katonai szolgálatba való jelentkezés dokumentumait a helyi irodában.

A Magyar Honvédség az utóbbi időben nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy minél több fiatalt megszólítson és tegye ismerté a katonai pályában rejlő lehetőségeket. Létrehozták az önkéntes katonai szolgálatot, egy lehetőséget, amelynek keretében fél, vagy egy év alatt a jelentkezők megkapják a katonai hivatáshoz nélkülözhetetlen alapkiképzést, valamint megismerkedhetnek több speciális katonai területtel is, mindezt úgy, hogy a kiképzés ideje alatt saját döntésükből bármikor távozhatnak, tehát bármikor kiléphetnek a kötelékből. Az önkéntes szolgálat ideje alatt fizetést és ellátást kapnak, illetve annak elvégzése után többletpontokat is jóváírhatnak maguknak egy későbbi egyetemi felvételi eljárás során.

Viszont, ahogy Soós Gyula köszöntőbeszédében is kiemelte a fiatalok szerződéskötésekor, az önkéntes katonai szolgálat olyan készségek fejlesztésében is segít, mint a bajtársiasság, a csapatmunka, ezek pedig a civil életben sem elhanyagolható tényezők.

Soós Gyula, alezredes az eligazításonSoós Gyula, alezredes az eligazításon

A szerződések aláírása után a kiképzés már a hétfői napon elkezdődött Várpalotán a 31. Területvédelmi Zászlóalj parancsnoksága alatt. A kiképző, Schucha Ádám őrnagy az eligazításon bemutatta az önkénteseknek, hogy mire számítsanak a következő hetekben.

Kihangsúlyozta, a kadétok közt fizikai felkészültség szempontjából sincs semmiféle megkülönböztetés, egy felméréssel kezdik majd a feladatokat, ami alapszintről indul, hogy lássák, honnan indulnak csapatban. Fontos, hogy a fiatalok segítsék egymást a felkészülés során, erre külön hangsúlyt fektetnek a kiképzők.

A gyakorlati képzésen túl elméleti oktatáson is részt vesznek az alapkiképzés során, itt megtanítják, hogyan viseljék az egyenruhát, hogyan kell viszonyulni egy magasabb rendfokozatú katonához, hogyan kommunikálhatnak a közösségi médiában.

A fiatalok eközben személyesen is megismerkedhetnek több speciális egység tevékenységével, ennek azért van fontos szerepe, mert, ha úgy döntenek, akkor későbbi katonai pályájuk során segít nekik kiválasztani azt a területet, ami a legközelebb áll érdeklődésükhöz és képességeikhez.

Az önkéntes katonai szolgálat tehát 5 hét alapkiképzéssel indul, ezt követően 2 héten át a lövészettel ismerkednek meg, majd egy hét adminisztrációs időszak következik.

Az önkéntes katonai szolgálat kapcsán fontos kiemelni, hogy nem a régi sorkatonaságot idézi, ugyanis, mint egy általános 8 órás munkaviszonynál, itt is reggel fél 8-kor kezdődik a kiképzés és délután 4 óráig tart, ezután saját otthonaikba térhetnek vissza a kadétok.

Amikor pedig elvégzik a kiképzést, választhatnak, hogy a jövőben folytatják-e katonai pályán, akár maradva a területvédelmi zászlóaljnál, akár valamelyik műveleti besorolású szervnél, akár szerződéses jogviszonyban, de ha úgy döntenek, ki is válhatnak a honvédség kötelékéből folytatva civil életüket.

Az egyik kadét viszont már egészen biztos, hogy maradni fog a katonai hivatásnál, méghozzá a veszprémi toborzóiroda kötelekében. Erről ő maga, Kerekes Dániel nyilatkozott portálunknak a szerződésének aláírása után.

A 25 éves férfi elmondása szerint azért választotta a honvédségen belül ezt a toborzó területet, mert szeretne segíteni abban, hogy a civil társadalom közelebb kerüljön a katonasághoz, szeretné eloszlatni a tévhiteket, szkepticizmust a katonai hivatással kapcsolatban. Elárulta, ő maga irigyen tekintett korábban azokra a társaira, akik katonának álltak, viszont az ő életében most jött el az az idő, amikor el tud indulni ezen a pályán.

Rajta kívül Veszprém megyében még 19-en jelentkeztek önkéntes katonai szolgálatra, országosan pedig közel 500 fiatalnak kezdődött el a kiképzés.

Soós Gyula felhívta a figyelmet arra, a toborzás a jövőben is folytatódik és terveik szerint idén még 2 alkalommal indítanak alapkiképzést, ha összejön a megfelelő létszámú jelentkező.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Elhunyt bajtársaik emlékére ugrottak Elhunyt bajtársaik emlékére ugrottak A Magyar Honvédség és jogelődjeinek legnagyobb repülő és ejtőernyős katasztrófájára emlékeztek pénteken Jutaspusztán. 2024. április 13. 17:27 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. 2024. március 28. 8:09 Ezek a gépek borzolták Veszprém levegőjét Ezek a gépek borzolták Veszprém levegőjét Egész márciusban nagyszabású hadgyakorlatot tartanak Veszprém mellett, amiben részt vesznek a Magyar Honvédség által tavaly nyáron vásárolt Airbus H225M típusú helikoptertek is. Kollégánk kedden hazafelé tartva ezeket kapta lencsevégre, ahogy elhúztak a feje fölött Jutaspusztánál. 2024. március 13. 12:35 Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség A Honvédelmi Minisztérium közleményében azt írta, Magyarország megnövekedett külföldi szerepvállalása és a megváltozott biztonsági környezet miatt szükségessé vált a légierő harcászati repülő képességének továbbfejlesztése. 2024. február 23. 13:48

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.