2023. március 25.
//
Irén névnap

Ismét becsengettek

A nyár utolsó napján a hivatalos tanévnyitó ünnepségekkel megkezdődött a 2022/23-as tanév. A Kossuth Lajos Általános Iskola tanévnyitóján jártunk.

Szeptember elseje eljövetele még azoknak is mindig egy különleges pillanat, akik már nem tartoznak az iskola kötelékébe. Hát még azoknak, akiknek ilyenkor becsengetnek! Véget érnek a könnyed nyári napok, ismét fel kell venni a megszokott rutint, sokaknak pedig ez egy teljesen új időszak kezdete.

Kiváltképp azoknak, akik először lépik át az iskola kapuját. Félelemmel vegyes izgatottság lesz úrrá ilyenkor a gyerekeken, ahogy azonban Nagyné Czaun Marianna, a Kossuth iskola igazgatója is biztatott évnyitó beszédében, nem kell megijedni: a most első osztályba lépőket nemcsak a tanulás várja, az írás, olvasás, a számtan elsajátítása, hanem számos felejthetetlen élmény és örökre szóló barátság is. „Az iskola olyan kapaszkodót fog jelenteni nektek az életben, ahova mindig öröm lesz visszatérni, és ahol mindig egy összetartó közösség fog várni titeket” – hangsúlyozta.

Persze, nemcsak a gyerekek izgulnak ilyenkor. Az aggodalmak ott vannak a szülőkben is, ami természetes, ám ha képesek a pedagógusokkal együtt szövetségben együttműködni, garantált, hogy a kisdiákokból a nyolc év alatt okos, ügyes és tisztelettudó fiatalok válnak.

Ám ez az időszak azoknak is különleges, akik most válnak az iskola rangidős diákjaivá. A rang természetesen felelősséget is jelent, hiszen példát kell mutatni, ráadásul a nyolcadikosokra egyébként is érdekes, mozgalmas év vár: el kell dönteniük, hol szeretnének továbbtanulni, s fel kell készülniük a felvételire. Az igazgatónő azonban emlékeztetett: „nagyon fontos, hogy soha ne azzal mérjétek magatokat, amit eddig elértetek, hanem azzal, amit elérhettek képességeitekkel, szorgalmatokkal és nem kevés akarattal.”

Most nem a pihenés időszaka jön – arra, a hosszabb lazításra ismét tíz hónapot kell várni, s ezalatt rengeteg a tennivaló. Számos kihívással kell szembenézni, hiszen bár kívülről nézve úgy tűnhet, minden tanév ugyanolyan, az elmúlt évek bizonyították, ez nagyon nem így van. Sok munkára, kitartásra és erőfeszítésre van szükség, hiszen ahogy Danny R. McBride is mondta, „a siker nem fogja lejjebb adni, ezért nekünk kell felemelkedni hozzá.” Ha azonban nem adjuk fel a harcot, minden egyes nap hozhat sikereket. Legyen ez az új tanév jelszava: Küzdjünk meg mindennap a sikereinkért!

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Ma éjszaka időutazásban lesz részünk
Ma éjszaka időutazásban lesz részünk
Szombatról vasárnapra egy órával kevesebbet alhatunk, ugyanis ekkor lép életbe a nyári időszámítás. Az órákat hajnali 2-kor 3 órára kell átállítani.
Kerek születésnapját ünnepli a Vanderlich Egészségcentrum
Kerek születésnapját ünnepli a Vanderlich Egészségcentrum
Fennállásának tízéves jubileumát ünnepelte pénteken a Vanderlich Egészségcentrum.
A Balatonon 62 hektárról arattak nádat az idei szezonban
A Balatonon 62 hektárról arattak nádat az idei szezonban
Véget ért a balatoni nádvágási szezon, az idén közel 62 hektárról sikerült learatni a növényt, ennek négyszerese-ötszöröse lenne az ideális - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI megkeresésére.
Új bölcsőde épült Öskün
Új bölcsőde épült Öskün
Új bölcsődét avattak Öskün, ami rögtön két csoporttal kezdi meg a működését.
Utánajártunk, hogy a veszprémiek többsége tartja-e a húsvét előtti böjtöt?
Utánajártunk, hogy a veszprémiek többsége tartja-e a húsvét előtti böjtöt?
A negyvennapos húsvéti böjt utolsó szakaszához érkeztünk, amit sokan vallási meggyőződésből tartanak be, de egészségügyi, sőt még spirituális megfontolásból is lehet böjtölni. Arról nem is beszélve, hogy ennek az önmegtartóztatásnak is több formája ismert. De vajon mennyire tartják a veszprémiek a böjtöt? Cikkünkben megmutatjuk rövid közvéleménykutatásunk eredményét. A böjt élettani hatásait pedig a szakértő, Nyikos Ráhel dietetikus válaszolja meg.