2023. március 25.
//
Irén névnap

Felnőnek, de a zene örökre összeköti őket

Már húsz éve annak, hogy Veszprém Város Vegyeskarának nagy kóruscsaládjában létrehozták az ifjúsági kórust, a Vokált. A két évtized alatt a tagok közül többen hivatásos zenészek lettek, viszont egy közös mindenkiben van: a zene, a közös éneklés iránti szenvedély. Ők, az egykori és jelenlegi tagok találkoztak és ünnepeltek szombaton a Hangvillában.

Húsz év alatt számos dolog változik az ember életében, ahogy egy kórus összetételében is. Viszont, ha Veszprém Város Vegyeskarának történetét nézzük, az elmúlt húsz év csak töredéke annak az időnek, mióta létezik ez a közösség. Ugyanis egészen pontosan 1956. szeptember 25-én alapította meg Zámbó István a vegyeskart, azóta pedig töretlenül része, sőt formálója Veszprém zenei kultúrájának.

Szombaton mégis az elmúlt húsz évet emelték ki a vegyeskar életéből a Hangvillában tartott jubileumi ünnepségen. Nem véletlen, hiszen 2002-ben, pont húsz éve alapították a Vokált, Veszprém Város Vegyeskarának ifjúsági kórusát.

Ennek apropójából az egykori és jelenlegi tagok, valamint a kóruscsalád idősebb tagjai jubileumi koncertet szerveztek, amely korán sem mondható átlagos előadásnak, hiszen a közönség javarészt értő tagokból állt, akiknek ráadásul személyes kötődése is volt a dalokhoz, illetve családtagok, barátok, vagy csak a vegyeskar pártolói is helyet foglaltak a sorokban.

Ezt a személyes atmoszférát erősítette a koncert kezdetén levetített filmösszeállítás, ahol egészen a Vokál kezdeti éveitől a napjainkig mutattak be archív felvételeket a kórus fellépéseiről, valamint némely esetben próbákról, kedves pillanatokról.

Ezt követően, amikor színpadra álltak a vegyeskar tagjai, hogy elkezdődjön a koncert, Erdélyi Ágnes, kórusvezető szóban is hozzátett néhány személyes gondolatot a korábban látott és hallottakhoz. Mint mondta, a húsz év alatt 350-en fordultak meg a Vokálban, közülük többen ma is a kósruscsaládot erősítik immáron felnőtt énekesként, de volt olyan is, aki még magasabb szinten, hivatásos zenészként keresi a kenyerét.

Ugyancsak a kórus tagja volt egykor Halmay Gábor, önkormányzati képviselő is, aki a színpadon köszöntötte az egybegyűlteket.

Az immáron képviselőként tevékenykedő egykori tag felidézte a Vokálban töltött éveket, valamint beszédében kiemelte, hogy Veszprém Város Vegyeskarának generációkon átívelve mekkora szerepe is van a város kulturális életében.

Példaként említette az UNESCO – a zene városa elismerést, amivel kitüntették két éve Veszprémet, valamint az Európa Kulturális Fővárosa címet. Mindkettő elnyerésében vitathatatlan érdemei vannak a vegyeskarnak, mondta.

Kitért azokra az együttműködésekre is, amik segítik Veszprém zenei utánpótlását, a Csermák Antal Zeneiskolából, valamint a Simonyi Zsigmond Általános Iskola énektagozatából is többen csatlakoztak a vegyeskarhoz az évek során, ez pedig hatalmas érték Veszprémnek, a veszprémi kultúrának, világított rá Halmay Gábor.

A megnyitó után kezdetét vette a koncert, amelyen a vegyeskar nagy családjából kórusban és szólóban is felléptek különböző formációkban a tagok, minden esetben az évtizedek alatt megszokott magas minőségben és szórakoztató, többször teátrális elemekkel is színesítve az éneket.

Alábbi videóinkban pedig meghallgathatják, hogy miért is olyan híres országosan, de még határon túl is Veszprém Város Vegyeskara.

 

Hajas Bálint
Szalai Csaba

További cikkek

Világsztárok a színpadon kívül is a Veszprém Blues Fesztiválon
Világsztárok a színpadon kívül is a Veszprém Blues Fesztiválon
Jóval több mindenben ott van a blues, mint sokan gondolják, hiszen a könnyűzene nagy része ebből a műfajból gyökerezik. Április 13. és 16. között a Veszprém Blues Fesztiválon ezt bárki megtapasztalhatja, hiszen több mint 50 koncerten a nemzetközi blues élő legendái és feltörekvő csillagai, valamint a hazai blues-roots szcéna kiemelkedő zenészei lépnek színpadra. Közülük Roberto Luti gitáros, a világhírű Playing For Change sorozat alapító tagja, Kid Andersen, a Nyugati-part legfoglalkoztatottabb gitárosa, a Downbeat által többször az év orgonistájának választott Raphael Wressnig, valamint a világsztárok dobosa, D’MAR, aki többek között 17 évig volt Little Richard zenekarának a tagja, workshopon avatnak be műhelytitkaikba. Brian Kramer pedig nemcsak koncerted ad, hanem blues zenészeket bemutató illusztrációiból kiállítás is nyílik a fesztiválon, ahol beszélgetések, éjszakai örömzenélések és ingyenes koncertek is várják az érdeklődőket.
'A személyiséged megmutatkozik a zenédben is' - 19 éves a Truesounds csapat
'A személyiséged megmutatkozik a zenédben is' - 19 éves a Truesounds csapat
A veszprémi Truesounds zenei formáció idén ünnepli fennállásának 19. évét. Egy órára, a szombati expresszós születésnapi bulijukon – két szett között – sikerült elkapni a két alapembert, Sárdi Gergelyt (Gregory S) és Szigeti Pétert (Peter Makto), hogy interjút adjanak a Vehírnek. Milyen az, ha valaki egy éjszaka alatt többet él és lát, mint más talán egy év alatt sem, legalábbis, ha az éjszakai életet, a kőkemény zeneipart és az abba fektetett rengeteg munkát vesszük alapul. A villámkérdések és a standard válaszokat mellőzve álljon itt egy baráti sztorizgatás két olyan emberrel, akik majd’ két évtized alatt a hazai és a nemzetközi elektronikus zene meghatározó és megkerülhetetlen alakjaivá váltak.
Kórusünnepet rendeznek Veszprémben
Kórusünnepet rendeznek Veszprémben
Kórusok jelentkezését várják az éneklő Magyarország ünnepére Veszprémbe, Európa Kulturális Fővárosába, az Unesco Zene Városába.
Grammy-díjas előadóval érkezik a keresztény könnyűzenei minifesztivál
Grammy-díjas előadóval érkezik a keresztény könnyűzenei minifesztivál
Keresztény könnyűzenei rendezvényt szerveznek április 15-én a Veszprém Arénában Ez az a nap! címmel. A Grammy-díjas Michael W. Smith mellett színpadra lép Oláh Gergő, az Új Forrás és a Hanna Projekt.
Otthonra leltek a veszprémi zenészek és képzőművészek az EKF-nek köszönhetően
Otthonra leltek a veszprémi zenészek és képzőművészek az EKF-nek köszönhetően
Az egykori városi művelődési központ – vagy ahogy sokan ismerik, a Dimitrov – egyik szárnyát alakították át úgy, hogy az otthont adjon a helyi zenészeknek és képzőművészeknek, hogy itt kibontakoztathassák kreativitásukat. Többen már el is kezdték az alkotást új otthonukban, mindez pedig az EKF programnak köszönhető.