Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

A Balaton Bútor faanyagából készítenek óriás hullám szobrot a köveskáli táborban

2022. augusztus 28. 11:38 // Forrás: HybridCycle
Az augusztus 16-án indult tábor a héten a végéhez ért Köveskálon. A HybridArt Camp a Veszprém-Balaton 2023 EKF program támogatásával, a Tiszta Balaton tiszta művészet fenntartható-művészeti projekt részeként, immár második éve kínált ingyenes alkotótábori lehetőséget fiataloknak, akik 10 nap alatt ismerkedhetnek meg a hulladék alapanyagú művészet módszereivel és a közös alkotás örömével egy tapasztalt művész mentor segítségével. Idén az ismert szobrászművész, Békési Ervin koncepciója alapján készült a látványos installáció.

A program célja, hogy a résztvevők lehetőséget kapjanak a lokális környezeti problémák megismerésére az inspiráló helyszínen töltött idő alatt, illetve lehetőséget kapjanak a fenntarthatóság és az újrahasznosítás szellemiségének képzőművészeti eszközökkel való megjelenítésére.

A szervezők olyan fiatal művészek jelentkezését várták, akiket érdekel a zero-waste movement, a környezetvédelem, illetve a klímaválság aktuális kérdései és mindezt szívesen meg is mutatják egy egyedi művészeti akció keretében.

A hulladékban rejlő lehetőséget és erőforrást meg kell látni, meg kell becsülni és minél magasabb szinten visszajuttatni az anyagokat a körforgásba. Ez a szemlélet jelenik meg a HybridCycle céljai között is, így a tábor tematikáját tekintve különösen fontos, hogy a résztvevők végigkövethessék a hulladék útját a keletkezéstől, az újrahasznosítás lehetőségein át, egészen a művészeti, upcycling programokig.

A 2022-es tábor egyik kiemelt együttműködő partnere a több mint 100 éves múltra visszatekintő Balaton Bútor. A táborozók augusztus 17-én egy izgalmas gyárlátogatás során alaposabban megismerhették a bútorgyártás folyamatát, a gyár fenntarthatósági célkitűzéseit, design elméleteit és végigkövethették, hogyan lesz a fából minőségi design bútor. Az ArtCamp részeként pedig a 10 nap alatt az is kiderült, hogy a gyártás során keletkező hulladékból egy közös alkotói projekt eredményeként hogyan születhet egy műalkotás. A fiatalok, Békési Ervin ötlete alapján művészeti alapanyagként gondolhatták újra a főként fa alapú hulladékot.

A tematika teret ad a hosszútávú gondolkozás, a tudatos fogyasztás és az újrahasznosítás kérdéskörére való reflexióra, és e gondolatok fontosságának erősítésére minél szélesebb körben.

A Hybridart Management első fenntarthatóság fókuszú alkotótáborát 2016- ban Pannonhalmán indította. A táborokban készült már több mint 4000 műanyag PET palackból 4 méter magas dinoszauruszt formázó installáció, hatalmas lófejeket formázó hulladék-szobor, tengeri halakat mintázó szoborcsoport, valamint egy sakkfigurákat ábrázoló sakk-matt helyzetet is megvalósítottunk több ezer alumínium doboz felhasználásával. A tavalyi tábor középpontjában, már a Tiszta Balaton, tiszta művészet 2021-es programjainak részeként, a visszagyűjtött alapanyagokból álló (PET-palackok, fesztiválokon hátrahagyott sátrak, alumínium dobozok, kupakok, balatoni borászatok parafadugói stb.) Collabyrinth installáció került, ami korunk egyik legsürgetőbben megoldásra váró problémájára, a hulladék kezelésének kérdésére reflektált.

A 2022-es tábor művészeti vezetője, Békési Ervin a Balaton Bútor fa alapanyagainak válogatása közben elmondta, hogy a táborban egy 3 méteres fiktív tájképet hoznak létre, amely egy önmaga alá forduló hullám. A koncepcióban a hullám mindkét dimenziója megnyílik, ezért két tájképet tudnak elhelyezni egy installáción belül, amik reflektálnak a jelenlegi helyzetre.

“Reflektál életünk hullámzására és kiszámíthatatlanságára és a globális válságra, de mindezt egy esztétikus köntösben fogjuk megjeleníteni” - fogalmazott a művész.

Az alkotótáborok ideje alatt születő alkotások az elmúlt években több hazai és gyakran külföldi helyszíneken, városokban, programokon is bemutatkozhattak a környezettudatosság és a szemléletformálás jegyében. A tábori művek közül több szerepelt Dubajban, budapesti és balatoni forgalmas köztereken, popup kiállítóterekben és neves rendezvényeken, mint például a Brain Bar Budapest és az Art Market Budapest.

Az idén készülő alkotást elsősorban Veszprémben, a Balatonnál, majd Budapesten, valamint további meglepetés helyszínen is bemutatják.

Hybrid Cycle on Instagram: "@ervinbekesi mesélt nekünk az alapanyagok gyűjtése közben, a 2022-es Hybridart Campre tervezett műalkotás koncepciójáról. 🌊🎨 Az installáció elkészítéséhez a fenntarthatóság és az újrahasznosítás jegyében a @balatonbutor gyártási folyamatai során megmaradt faanyagát használják a résztvevő művészek.♻️ A @veszprembalaton2023 támogatásával megvalósuló Tiszta Balaton tiszta művészet programsorozat minden elemével célunk erősíteni a környezetvédelem, fenntarthatóság és a művészet kapcsolatát!💚 #hybridartcamp2022 #tisztabalatontisztamuveszet #recycling #trashart #art #artwork #artcamp #artist #sustainability #sustainableart #design #sculpture #veb2023"

Hybrid Cycle shared a post on Instagram: "@ervinbekesi mesélt nekünk az alapanyagok gyűjtése közben, a 2022-es Hybridart Campre tervezett műalkotás koncepciójáról. 🌊🎨 Az installáció elkészítéséhez a fenntarthatóság és az újrahasznosítás jegyében a @balatonbutor gyártási folyamatai során megmaradt faanyagát használják a résztvevő művészek.♻️ A @veszprembalaton2023 támogatásával megvalósuló Tiszta Balaton tiszta művészet programsorozat minden elemével célunk erősíteni a környezetvédelem, fenntarthatóság és a művészet kapcsolatát!💚 #hybridartcamp2022 #tisztabalatontisztamuveszet #recycling #trashart #art #artwork #artcamp #artist #sustainability #sustainableart #design #sculpture #veb2023".

vehir.hu
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.