2023. január 28.
//
Károly, névnap

Alkotmánybírósághoz fordul az LMP a fakivágással kapcsolatos kormányrendelet miatt

2022. augusztus 19. 15:09
A veszprémi Barátság parkban tartott sajtótájékoztatót Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke, országgyűlési képviselő, valamint Gerstmár Ferenc, a veszprémi önkormányzat LMP-s képviselője.

Elsőként Kanász-Nagy Máté szólalt fel. Pártja az augusztus elején kiadott fakivágással kapcsolatos kormányrendeltre reagálva petíciót indított, és demonstrációt szervezett az új szabályok ellen. A zöld párt ezúttal határozati javaslatban kezdeményezi a fakivágással kapcsolatos kormányrendelet visszavonását, és az Alkotmánybírósághoz fordul.

Illusztráció: Kai Bossom on UnsplashIllusztráció: Kai Bossom on Unsplash

Részleges sikernek könyvelik el, hogy kedden miniszteri utasításban tiltották meg a védett erdők tarvágását, de ez sem jelent teljeskörű megoldást. Az LMP képviselője úgy fogalmazott, problematikus, hogy a miniszteri utasítás nem nyúl hozzá a kormányrendelethez, így továbbra is lehetővé teszik, hogy vegetációs időszakban végezzenek fakitermelést.

Fotó: Simon DaniFotó: Simon Dani

Az LMP beadványában azt kéri, hogy a testület mondja ki a rendelet alaptörvényellenességét. Gerstmár Ferenc a fokozott fakivágás helyett a magyarországi lakóingatlanok hőszigetelését tartja jó válasznak az energiaválságra. A szigetelési program több ezer munkahely létrehozását igényli, ez a zöld fordulat pedig tartósan csökkentené a rezsikiadásokat és védené a klímát.

Szabó Eszter

További cikkek

Németh Éva, börtönigazgató: Az embereket szeretem legjobban a munkámban
Németh Éva, börtönigazgató: Az embereket szeretem legjobban a munkámban
Nem csak az elítéltek életútja lehet fordulatos, ami a börtönrácsok mögé vezet. Hogy hogyan válik valaki börtönőrré, az is több döntés és elhatározás kérdése. Németh Éva, bv. ezredes, a Veszprém Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka egyedüli nőként tölt be ilyen pozíciót az országban. Erről a nem hétköznapi életútról beszélgetett vele Sótonyi Mónika a Királynék Földjén programsorozaton belül az Arcok, képek, utak beszélgetős est keretében a Papírkutya kultúrbisztróban.
Orbán Viktor: nekünk Magyarország biztonsága az első
Orbán Viktor: nekünk Magyarország biztonsága az első
Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban.
Turizmus kategóriában a veszpreminfo.hu nyerte „Az Év Honlapja 2022” díjat
Turizmus kategóriában a veszpreminfo.hu nyerte „Az Év Honlapja 2022” díjat
A veszpreminfo.hu - Veszprém városának turisztikai honlapja - nyerte „Az Év Honlapja 2022” díjat, Turizmus kategóriában a Magyar Marketing Szövetség által meghirdetett 2022 évi „Az Év Honlapja” versenyében.
Visszatérő téma volt az EKF-megnyitó a közgyűlésen napirend előtt
Visszatérő téma volt az EKF-megnyitó a közgyűlésen napirend előtt
Csütörtökön rendezték meg a képviselő-testület idei első ülését. Összefoglaljuk, mi történt napirend előtt.
Madárodúk és etetők kerülnek ki az intézmények udvaraira
Madárodúk és etetők kerülnek ki az intézmények udvaraira
Húsz veszprémi óvoda és általános iskola vehetett át madárodút, madáretetőt és eleséget a Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesülettől (BABAKO) szerdán, a Csillag úti óvodánál.