Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Petíciót indítottak a reformerek Udvardy érsek leváltására

2022. augusztus 17. 13:48
A Reformerek Párt részéről Varga-Damm Andrea, a párt elnöke és Kovács Rajmund alelnök Veszprémben jelentették be, hogy online petíciót indítanak annak érdekében, hogy meggyőzzék a szentatyát a veszprémi érsek leváltásáról.

A szerda délelőtti sajtótájékoztatón Varga-Damm Andrea felvezetőjében nehezményezte, hogy a vár felújítása kapcsán az egyházi vezető elzárkózik mindennemű párbeszédtől, látszólag nem hallgatja meg a hívek kritikáit a székesegyház átalakításával kapcsolatban, holott kinevezésekor még úgy fogalmazott, közösségben képzeli el regnálását a Veszprémi főegyházmegye élén, idézte a politikus Udvardy György egykori szavait.

Varga-Damm Andrea továbbá elmondta: szerinte jelenleg az érsekség leépíti a helyi keresztény közösséget ahelyett, hogy építené azt.

Válaszokat vár arra a kérdésre is, hogy miért volt szükséges megvásárolnia az érsekségnek a Gizella Hotelt és miért szüntette meg az érsek a papi szemináriumot, de leginkább arra, hogy miért zárkózik el a hívekkel történő párbeszédtől?

Továbbá kitért Márfi Gyula emeritus érsek Szombathelyre helyezésére is, ami szerinte méltatlan és megalázó az egykori érsekkel szemben, aki 22 évig vezette az egyházmegyét.

Mivel a Reformerek magát egy keresztény-szociális pártnak definiálja – hangzott el a sajtótájékoztatón – úgy érezték, hogy ideje felemelniük nekik is a hangjukat, ezért online petíciót indítanak, amelyben bárki kifejezheti véleményét, hogy egyetért-e azzal, hogy a Szentatya hívja vissza Udvardy Györgyöt a főegyházmegye éléről. (A püspököket a római pápa nevezi, egyedül neki van joga kinevezni és visszahívni őket – a szerk.)

A sajtótájékoztatón Kovács Rajmund – aki a Reformerek Párt alelnöki tisztsége mellett a veszprémi önkormányzat képviselője is – elmondta, hogy az elmúlt napokban több helyi közéleti szereplő is a közösségi médiában vett érzelmes búcsút Márfi Gyulától, amit ő álszentségnek tart, hiszen amikor lett volna lehetőségük kiállni az emeritus érsek mellett, nem tették.

Hozzátette, hogy ugyan a képviselő-testület az érsekség főépítészétől kapott egy részletes tájékoztatót a felújításokról és azok indokoltságáról, szerinte ez nem kapott kellő nyilvánosságot.

Korábban az érsekség egy sajtókonferencia keretében ismertette a vár felújításának részletes terveit, erről az eseményről akkor a Vehíren is írtunk.

Kapcsolódó cikk
Nincsenek titkok a vár felújításával kapcsolatban
Országos sajtóérdeklődés mellett tartotta meg csütörtök délelőtt a Veszprémi Főegyházmegye azt az újságírói háttérbeszélgetést, amelyen részletesen bemutatták a veszprémi várnegyed felújításának minden részletét. Az egyházi és városvezető mellett a gigaprojekten dolgozó szakemberek is megszólaltak, akik választ adtak több vitatott kérdésre is, többek közt arra, mi indokolja, hogy fehérre meszeljék a székesegyház falait.
Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője közgyűlés További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője Több Veszprémet érintő téma kapcsán is részletesen kifejtette a véleményét Kovács Rajmund, a Reformerek politikai párt önkormányzati képviselője, aki néhány közgyűlési döntést maga is támogatott, pár esetben viszont fenntartásokat fogalmazott meg. 2024. március 7. 8:44 Több rendőrt szeretne az utcára a Reformerek képviselője Veszprémben Több rendőrt szeretne az utcára a Reformerek képviselője Veszprémben Kovács Rajmund, a Reformerek színeiben politizáló önkormányzati képviselő sajtótájékoztató keretében kommentálta a városi közgyűlés legutóbbi eseményeit. Kitért a közbiztonság helyzetére, az EKF átláthatóságára egy helyi területi vita kérdésére is. 2023. május 4. 13:49 Varga-Damm Andrea és a Reformerek kiszálltak a küzdelemből választás 2022 Varga-Damm Andrea és a Reformerek kiszálltak a küzdelemből Varga-Damm Andrea veszprémi politikus, a frissen alapított Reformerek Párt elnöke bejelentette, hogy mégsem mérettetik meg magukat az áprilisi országgyűlési választáson. Ezzel együtt kiszállt a küzdelemből Kovács Rajmund, a Reformerek veszprémi jelöltje is. 2022. február 24. 13:30 A Reformerek párt is indít jelöltet Veszprémben a jövő évi választáson Varga-Damm Andrea A Reformerek párt is indít jelöltet Veszprémben a jövő évi választáson Négyre emelkedett a várható jelöltek száma, akik elindulnának a jövő évi országgyűlési választáson. Az ellenzéki Reformerek párt jelenlegi önkormányzati képviselőjét, Kovács Rajmundot küldi harcba, miniszterelnök-jelöltjük pedig Varga-Damm Andrea lesz. Minderről Veszprémben tartott sajtótájékoztatójukon számoltak be a politikusok. 2021. december 22. 18:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.