Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Kerülhessenek közelebb a fenntarthatósághoz a hátrányos helyzetű fiatalok is!

2022. augusztus 16. 0:14
Ünnepélyes keretek között újította meg hétfőn a Pannon Egyetem és a Hallgatói Önkormányzat együttműködését a Veszprém Városi Hátrányos Helyzetű Fiatalok Egyesületével, valamint a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikummal.

Az immár másodszor megújított együttműködési megállapodás egyik sarokpontja lesz a továbbiakban az "Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium" tevékenységének beemelése is, amelynek köszönhetően a hátrányos helyzetű veszprémi fiatalok közelebbi információkat szerezhetnek a környezetbarát megoldásokról, fenntarthatósági törekvésekről.

Dr. Gerencsér András, a Pannon Egyetem rektora úgy fogalmazott ezzel kapcsolatban, bár sokszor épp a hátrányos helyzetben élő fiatalok azok, akiknek egyelőre korlátozott lehetőségeik miatt nehezebb megfelelniük a fenntarthatósági feltételeknek, maguk a fiatalok azok, akik a leginkább érintettek és akik a motorjai lehetnek a változásnak: az ő lelkesedésük, erejük, lendületük az, ami sokat segíthet más korcsoportokat is jobban bevonni a környezetvédelmi törekvésekbe.

Az "Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium" projekt idén tavasszal indult több konzorciumi partner együttműködésével, a Pannon Egyetem vezetésével, amely az éghajlatváltozás jellemzőinek vizsgálata, illetve elemeinek az emberi egészségre, természeti, gazdasági rendszerekre és a társadalomra gyakorolt hatásainak tanulmányozása mellett a technológiai, gazdasági és társadalmi adaptáció területén is végez kutatás-fejlesztési tevékenységet. A laboratórium többek között többek között olyan területekre fókuszál, mint az ivóvízellátás és a mezőgazdasági öntözés, a szén-dioxid csökkentési kísérletek vagy éppen az illegális lakossági hulladékégetés.

Irányi László, a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikum igazgatója elmondta, iskolájukban eddig is volt lehetőség rá, hogy a tanulók szép számban tekintsenek be a laboratórium működésébe, ez a tendencia pedig reményeik szerint tovább fog folytatódni a jövőben. Hozzátette, régóta kifejezett céljuk, hogy a tőlük kikerülő fiatalok ne csak tanulmányaikban legyenek jók, de a szemléletüket is igyekeznek formálni – ezt egyébként már maga a környezetvédelem szak is segíti.

Gulkai László, a Veszprém Városi Hátrányos Helyzetű Fiatalokért Egyesület alelnöke emlékeztetett, tizenöt éve vannak jelen a megyeszékhelyen, az általános vagy középiskolás fiatalokat pedig nemcsak egy-egy alkalommal igyekeznek támogatni, hanem hosszú időn keresztül mellettük állnak, az együttműködések révén például a továbbtanulásban is segítenek nekik. Most a fenntarthatóságot helyezték a központba, amelynek gondolatait az eseményeikben, iskolákban is igyekeznek propagálni, közérthetővé, és ezáltal megvalósíthatóvá tenni.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.