Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
17°C
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
17°C

Repülős és ejtőernyős megemlékezés az elhunyt bajtársakért

2022. augusztus 15. 13:19
Hétfő délelőtt a Táborállás parkban felállított katonai emlékműnél emlékeztek elhunyt bajtársaikra a helyi repülős és ejtőernyős katonák.

A repülők védőszentje Szűz Mária, nem véletlen tehát, hogy Nagyboldogasszony ünnepén, augusztus 15-én tartják Veszprémben is hagyományosan a veterán repülők és ejtőernyősök katonai megemlékezését, amelynek már 1993 óta a Táborállás parkban felállított katonai emlékmű adja a helyszínt.

Nem volt ez másképpen idén sem, hétfő délelőtt itt találkoztak a már nyugállományú és a még aktív katonai szervezetek képviselői, hogy megtartsák megemlékezésüket a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesületének szervezésében.

Az eseményen, ami a magyar himnusz, valamint a légierő induló felcsendülésével kezdődött jelen volt Kilián Nándor, a Magyar Honvédség Parancsnoksága légierő haderőnemi szemlélője, valamint Sági János, a magyar légierő nyugalmazott vezérőrnagya is, aki ünnepi beszédében kiemelte, a légtér védelme egy rendkívül bonyolult és összetett feladata a honvédségnek, ami számos lemondással és áldozattal jár, még békeidőben is.

Sági János utalt arra is, sajnos legtöbbször csak egymás közt emlékeznek meg hősi halottjaikra, holott fontos lenne, ha a társadalom szélesebb körétől is megkapnák a tiszteletet a szolgálat közben elhunytak, valamint a ma is aktív katonák, akik magas szakmai tudás mellett, ám számos lemondás és áldozat közepette végzik hivatásukat.

A megemlékezésen ezután felolvasták 30 olyan bajtársuk nevét, akik szolgálat közben estek el, majd Oláh Emil, ezredes, a HM Tábori Lelkészi Szolgálat tábori lelkésze mondott imát az elhunytakért. Ezt követően Nagy Mihály, nyugállományú főtörzs szavalta el saját versét, melyben a katonai repülőket és ejtőernyősöket méltatta.

Az ünnepség végén a jelenlévők katonai díszőrség mellett megkoszorúzták az emlékművet, többek közt koszorút helyezett el Hegedűs Barbara, alpolgármester is a város képviseletében.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
„Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be az ötvenöt éve alakult Kaláka együttesről szóló másfél órás dokumentumfilmet, noha az is kiderül belőle, nem szeretik, ha a Kaláka szócska után még az ’együttes’ is odakerül, hiszen a Kaláka önmagában is a közös munkára, a szórakozva dolgozásra utal. tegnap 21:45 Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak ellenőrzése után Karácsony Gergely nyerte meg a választást 41 szavazattal - derült ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek esti ülésén. 2024. június 14. 20:49 20 éve ünnepeljük az adományozást: köszönjük véradók! 20 éve ünnepeljük az adományozást: köszönjük véradók! Péntek délelőtt tartották meg a már hagyományosnak számító, sorban az ötödik véradók világnapi faültetést, melyet a Magyar Vöröskereszt 2020-ban indított. Budapest, Esztergom, Székesfehérvár és Szolnok után Veszprém belvárosában, a Szent Kálvária-domb melletti zöld területen ültették el a szimbolikus jelentésű vérszilvafát, melynek mélyvörös színe egész évben emlékeztet minket a véradás fontosságára. tegnap 14:40 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t EURO-2024 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t Szombaton délután Svájc ellen elkezdődik a magyar labdarúgó-válogatottnak is az európai kontinensviadal, a csapattal szembeni elvárások pedig a veretlenül megvívott csoportmérkőzések után tovább nőttek. De vajon mire számítanak a csapattól az ismert veszprémi közéleti és kulturális szereplők? Városvezetőt, egyházi elöljárót, sportolót, zenészt és rendőrkapitányt is kérdeztünk erről, valamint arról, hogy ők kit várnak végső győztesként az Európa-bajnokságon. 2024. június 14. 14:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.