Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Visszatér a hegedűszó Auer Lipót szülőházába

2022. augusztus 4. 4:00
Megújul a világhírű veszprémi zeneszerző, Auer Lipót szülőháza a Thököly utcában. Az épület az Európa Kulturális Fővárosa programból is kiveszi majd a részét, és hosszú távon a hegedűművész emlékéhez méltó feladatot kap.

A sokáig elfeledett veszprémi születésű zeneszerző és hegedűművész, Auer Lipót emlékezete az elmúlt években újra reflektorfénybe került: ezekben a napokban rendezik meg a nevét viselő klasszikus zenei fesztivált, és hamarosan a művész szülőháza is megújulhat. 

Jelenlegi állapotJelenlegi állapot

LátványtervLátványterv

A Thököly utcában található, országosan védett épületet azért vásárolta meg az önkormányzat, hogy megóvja az állagromlástól: a tulajdonosok már nem tudták vállalni a régi, egyre romló állapotú épület szigorú előírások szerinti felújítását. Ekkor még csak annyit lehetett tudni, hogy az ingatlant egy rekonstrukciót követően 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódóan szállásként szeretnék használni, mostanra azonban kikristályosodott a hosszabb távú hasznosítás koncepciója is. 

A tetőtér beépítésével lakásokat, a földszinten hegedűműhelyt és ahhoz kapcsolódó helyiségeket alakítanak kiA tetőtér beépítésével lakásokat, a földszinten hegedűműhelyt és ahhoz kapcsolódó helyiségeket alakítanak ki

Egyfelől az épületben kialakítandó két, külön bejárattal rendelkező lakóegységben jövőre az ünnepi év fellépőit, vendégeit szállásolják majd el, ezt követően pedig szociális- illetve szolgálati lakásként állnak majd az önkormányzat rendelkezésére. Másrészt pedig ide költözhet Sümegi Elemér hegedűkészítő mester látványműhelye. 

Kapcsolódó cikk
Magányosan dolgozom, de az eredmény nem marad rejtve
Sümegi Elemér hangszerkészítő neve nem csupán a zenészek körében ismert, de a sportolói világba is beírta magát sikereivel. A legtöbben hegedűkészítőnek titulálják, noha elmondása szerint már több csellót készített, mint hegedűt. Sajátos módszereiről, egyedi és különleges életútjáról, életformájáról beszélgettünk.

A hegedűműhelyben be lehet pillantani a hangszer készítésének és javításának kulisszái mögé, a mester rendhagyó órák keretében diákoknak, csoportoknak is tart majd bemutatókat. A hegedűk azonban nemcsak a “műtőasztalon” hevernek majd a gyógyulásra várva, a házban gyakran meg is szólaltatják őket. A műhelyhez kiállítótér és az udvaron szabadtéri színpad is kapcsolódik, így kisebb kamarakoncertek rendezésére is lesz lehetőség. 

Az udvaron kamarakoncertek megtartására is alkalmas közösségi teret hoznak létreAz udvaron kamarakoncertek megtartására is alkalmas közösségi teret hoznak létre

A tervek szerint az épület felújítása a kivitelező kiválasztását követően idén szeptemberben kezdődhet meg. A külső munkákat még idén szeretnék befejezni, hogy a tél beköszöntével már a belső megújulásra koncentrálhassanak, 2023-ban pedig új korszak kezdődhessen az Auer-ház történetében. Az ingatlan felújítása nagyságrendileg 200 millió forintba kerül.

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.