Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szilvalekvár sütőben készítve

2022. július 25. 10:55

A szilvalekvár sokak kedvence. Gyermekkorunk szép emlékei fűződnek hozzá, mikor a nagymama konyhájában ettük palacsintára kenve vagy barátfülébe töltve. De manapság nagyon kevesen tudják ezt elkészíteni, pedig valójában nem is olyan bonyolult műveletről beszélünk. A következő cikkben elolvashatod, hogyan tudod egy sütő segítségével megcsinálni a szilvalekvárt, amivel akár időutazónak is érezheted majd magad a feltörő emlékek miatt.

Előkészületek

A sütőt mindenképpen elő kell melegíteni 180 fokra, alul-felül sütéses módban, légkeverés nélkül! Érdemes legalább 4 kg szilvával dolgozni, hogy számottevő mennyiséget kapjunk végeredménynek. A szilvákat mossuk meg, felezzük el, magozzuk ki, és már tehetjük is az előkészített 25x30 cm-es tepsibe, amit aztán fedés nélkül be is tehetünk a sütőbe! Fél órás etapokban kell majd dolgozni, amiből körülbelül 8-10-re lesz szükség ahhoz, hogy teljesen elkészüljön a szilvalekvár.

Folyamatosan azon agyalsz, hogyan tudnád elkészíteni a kedvenc ételeidet cukor nélkül? Az Annuskám oldalon rengeteg diétás recept közül választhatod ki azokat, amik leginkább megfelelnek a te ízlésednek is.

A sütés folyamata

Fél óránként a szilvát ki kell venni a sütőből, és alaposan át kell keverni, majd mehet is vissza a sütőbe. Amennyiben ízesíteni, vagy esetleg édesíteni szeretnéd a masszát, akkor azt az egyes körök után tudod majd megtenni. 

A 4-5. kör után lehet beletenni fahéjat vagy vaníliát. Ezen a ponton érdemes a cukrot hozzáadni, amennyiben úgy döntesz, hogy szeretnél bele. Valamint, ha homogén masszára vágysz, nem darabos lekvárra, akkor a botmixerrel való aprítást is most kell elvégezni. De a simára keverés után vissza kell tenni a sütőbe a következő körökre.

A 6. körre jön el az a pont, amitől már olyan állaga van, hogy akár lekvárnak is nevezhetjük. Egyes ételekre tökéletesen megfelel így is, szóval ha csak palacsintára szánod, vagy kására raknád ízesítésként, esetleg császármorzsához, akkor nyugodtan el is kezdheted a porciózást, dunsztolást. Ellenben ha szeretnél a későbbiekben süteménytöltelékként is használni belőle, akkor még további körökre lesz szükséged a végső állapot eléréséhez.

A 8. kör után már olyan sűrűségű a lekvár, hogy sávot tudunk bele húzni akár kanállal is. Ekkor dunsztosüvegekbe porciózva befejezettnek tekinthető a sütés folyamata.

Hogyan lesz tartós a lekvár?

Egyesek azt tartják, hogy a lekvár tartóssága a cukortartalomban rejlik, de ez valójában nem így van. Tökéletesen tartós lekvárt lehet készíteni akár egy gramm cukor használata nélkül is, hiszen a titok a megfelelően előkészített, sterilizált üvegekben rejlik, írja Wichmann Anna az Annuskám oldalán.

Amennyiben fertőtleníted az üvegeket és a fedőket, valamint a csírátlanítás érdekében az elkészülés után azonnal fejjel lefelé fordítod az üvegeket, jó esélyed van arra, hogy egy tartós és nagyon finom lekvárt kapj eredményül, amit bármikor elővehetsz a tél során is egy finom süteményhez.
 

Schöngrundtner Tamás

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.