Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Minden, amit az automatizált kertkapukról tudni érdemes

2022. július 25. 10:52

Amennyiben a kertkapunk működését automatizálni szeretnénk, érdemes előre eldönteni pár részletet. Ilyen az is, hogy milyen eszköz segítségével szeretnénk nyitni a kaput. A távirányítóval vezérelt nyitás és zárás egy régebbi megoldás, ilyenkor a kapu vezérlőelektronikájához kapcsolódik a rádióvevő.

A modern megoldás

Ennél modernebb megoldás, amikor egy mobiltelefonos applikáció segítségével műdkötethetjük a kapunkat. A Metroman.hu kapunyitó kínálatában mindkét megoldás megtalálható, illetve ezenkívül még minden más szükséges eszköz az automatizáláshoz. Amellett, hogy az okostelefonos megoldás biztonságosabb is, utólag vissza is nézhetjük a telefon segítségével, hogy mikor zártuk, illetve nyitottuk a kapunkat.

Ezzel a megoldással megspóroljuk magunknak, hogy még egy plusz eszközre kelljen figyelnünk, hiszen a mobiltelefonunk általában úgyis mindig kéznél van. Az pedig, hogy utólag vissza lehet nézni a kapu működését, hamar megválaszolja a “vajon bezártam-e a kaput reggel?” kérdést.

Milyen kaput válasszunk?

Ha kertkapukról van szó, akkor a szárnyas kapu, valamint a tolókapu jön számításba. A szárnyas kapu esetén akkor van a legkönnyebb dolgunk, ha a zsanérokat egy kis átmérőjű fém oszlop tartja. Akkor sincs gond az átalakítással, ha az oszlop téglából vagy betonból készült, ilyenkor az a fő szempont, hogy az oszlop belső síkjához közel legyenek elhelyezve a zsanérok. A mozgatómechanizmus és a vezérlőelektronika külön helyre is kerülhet.

Tolókapuk esetében egy görgős-sínes egység, valamint fogasléc rögzítése szükséges, hiszen erre fog csatlakozni a motor, amely a kapu működéséért felel. Egy fényjelző eszköz, illetve bizonyos esetekben hangjelző is jelzi, amennyiben a kapu működésben van, valamint azt is mutatja, amikor a kapun keresztül már lehet közlekedni.

Mire kell még figyelni?

Az alapján kell a kapunyitó motort kiválasztani, hogy milyen súlyú és szélességű kaput kell mozgatni. Ha megvan a megfelelő teljesítmény, akkor azt is meg kell nézni, hogy hova tudjuk majd rögzíteni a motort, illetve milyen nyitómechanizmust fogunk választani. Ha esetleg a kapu is újonnan készül, akkor érdemes megfontolni a süllyesztett, talajba épített verziót, hiszen ez egy lényegesen esztétikusabb megoldás.

A kapuk üzemeltetése lehetséges akkumulátorról vagy hálózatról is. Amennyiben van megfelelő távolságra áramforrás, úgy érdemes a hálózati üzemeltetést választani, így nem kell az akkumulátor töltöttségére figyelni. Természetesen van olyan eset, amikor csak aránytalanul nagy költséggel lehetne kiépíteni a hálózatot, ilyenkor az akkumulátoros változat az észszerű. Szerencsére a kapuk automatizálása sokféle módon kivitelezhető, ezért mindenki meg tudja találni az igényeinek megfelelő megoldást.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.