2022. szeptember 25.
//
Eufrozina névnap

Teljes a férfi kézilabda-vb mezőnye

2022. július 19. 11:53
MTI
Véget ért az Afrika-bajnokság, így teljessé vált a januári svéd-lengyel közös rendezésű olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda-világbajnokság mezőnye.

A nemzetközi szövetség honlapja szerint a két veszprémi légióssal, Omar Jahjával és Jehie el-Derával felálló Egyiptom százszázalékos teljesítménnyel védte meg címét az afrikai kontinenstornán, a döntőben 37-25-re nyert a Zöld-foki Köztársaság csapata ellen. A torna legértékesebb játékosának Omar Jahját választották, akárcsak két évvel ezelőtt.    

A két döntős mellett a harmadik, a negyedik és az ötödik helyezett, Marokkó, Tunézia és Algéria is kijutott a világbajnokságra.    

Az már a július 2-án megtartott sorsoláson eldőlt, hogy a magyar válogatott Izland, a Koreai Köztársaság és Portugália csapatával találkozik a D csoportban, Kristianstadban.

A magyar válogatott tavaly januárban, Egyiptomban ötödik lett (archív fotó)A magyar válogatott tavaly januárban, Egyiptomban ötödik lett (archív fotó)

Mind a nyolc csoportból az első három helyezett jut tovább, és magával viszi a másik két továbbjutóval szembeni eredményét. A magyar együttes továbbjutás esetén a göteborgi középdöntős csoportban Svédország, Uruguay, Brazília és a Zöld-foki Köztársaság közül három csapattal találkozik. Onnan az első kettő jut a negyeddöntőbe.

Ez lesz a 28. férfi világbajnokság és a 22., amelyen a magyar csapat is részt vesz. Legjobb eredménye az 1986-os ezüstérem, a legrosszabb az 1995-ös 17. hely, legutóbb pedig - tavaly januárban, Egyiptomban - ötödik lett.

A január 11-29. között sorra kerülő világbajnokság győztese kijut a 2024-es párizsi olimpiára, a 2-7. helyezettek olimpiai selejtezőn vehetnek részt.

A csoportbeosztás:

A csoport (Krakkó): Spanyolország, Montenegró, Irán, Chile
B csoport (Katowice): Franciaország, Lengyelország, Szlovénia, Szaúd-Arábia
C csoport (Göteborg): Svédország, Uruguay, Brazília, Zöld-foki Köztársaság
D csoport (Kristianstad): Izland, Magyarország, Koreai Köztársaság, Portugália
E csoport (Katowice): Németország, Szerbia, Katar, Algéria
F csoport (Krakkó): Norvégia, Hollandia, Argentína, Észak-Macedónia
G csoport (Jönköping): Horvátország, Egyesült Államok, Egyiptom, Marokkó
H csoport (Malmö): Dánia, Belgium, Bahrein, Tunézia

A magyar válogatott csoportmérkőzései:

január 12., csütörtök:
Magyarország - Koreai Köztársaság 18.00

január 14., szombat:
Izland-Magyarország 18.00

január 16., hétfő:
Portugália-Magyarország 20.30

A középdöntő II. csoportjának mérkőzésnapjai: december 18., 20. és 22., kezdési időpontok 15.30, 18.00 és 20.30. A negyeddöntőket január 25-én Gdanskban és Stockholmban, az elődöntőket 27-én Gdanskban és Stockholmban, a helyosztókat 29-én a svéd fővárosban rendezik.

vehir.hu
Tál Dominik