Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Kalandos merülésre hív az idei Kabóciádé

2022. július 19. 0:30
Elsősorban a vízalatti világ rejtelmeibe és szépségébe vezet be az idei Kabóciádé családi fesztivál július 29-31 között a Veszprémvölgyben. A Kabóca Bábszínház hagyományos nyári rendezvényén e vizes tematikán belül változatos előadásokkal és interaktív foglalkozásokkal is készülnek a szervezők, amelyek elsősorban kisgyermekeknek szólnak, mégis az üzenet, amit képviselnek univerzálisan szól a felnőttekhez is. Már a Kabóciádét beharangozó hétfő esti sajtótájékoztató sem a megszokott keretek közt és formátumban zajlott.

Az idei lesz a fesztivál történetében a 29. alkalom, tehát jószerével azok, akik egykor gyermekként a közönség soraiban várták a veszprémi bábszínészek fellépését, ma már akár saját gyermeküket kísérhetik el változatlanul a Kabóca Bábszínház által szervezett családi fesztiválra.

Az évek alatt változó volt, hogy milyen lehetőségek mentén és mekkora volumenben sikerült megtartani a fesztivált, tavalytól viszont a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program támogatásának is köszönhetően új távlatok nyíltak meg a Kabóciádé előtt is.

Ezt már 2021-ben is megtapasztalhatta a közönség, idén pedig ezt folytatva készülnek a veszprémi bábszínészek a július 29-31 közötti eseményre, amelynek most is a Veszprémvölgyben található Kolostorok és Kertek rendezvénytér lesz a helyszíne.

Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatót hétfő este, napnyugta után tartották a bábszínház otthonául szolgáló Agóra előtti téren. Itt mielőtt Szőke Kavinszki András, a bábszínház igazgatója és a Kabóciádé szervezői elmondták volna az idei fesztivál legfontosabb részleteit, a Kabóca színészei egy rövid performansz keretében bepillantást engedtek az idei fesztivál várható hangulatába. Az Agóra előtti téren különböző tengeri élőlényeket imitáló bábok jelentek meg sejtelmes, víz alatti hangulatot megidéző zenei aláfestéssel, majd színre léptek a búvárok is, akik a téren rögtönzött módon összegyűlt közönség előtt kvázi meghívták a kicsiket és nagyokat a 29. Kabóciádéra.

Az, hogy idén ez a vízi világ lesz a markáns irányvonal a Kabóciádén egy sorozat részeként értelmezhető. Tavaly indult el a föld-víz-levegő tematika, amely idén a vízben teljesedik ki, jövőre pedig a levegőben fog.

Ezt a magyarázatot már Szőke Kavinszki András mondta el a sajtótájékoztatón, a Kabóca Bábszínház igazgatója a nyilvánosság előtt is megköszönte az EKF-nek a támogatást, amivel a korábban említett módon szintet tudtak lépni a Kabóciádé minőségében és gazdag programkínálatában is.

Hogy ez mennyire sikerült, arra jó példa, hogy 3 nap alatt összesen 20 programmal készülnek, ráadásul a Kabóciádé immáron összművészeti jelleget is öltött, hiszen koncerttel és óriásbáb-készítéssel is várják a Veszprémvölgybe kilátogatókat különböző környezettudatos foglalkozások kíséretében.

Ezen kívül az országból több társulat látogat el Veszprémbe különböző darabjaikkal, de még határon túlról is érkeznek résztvevők, Bolognából La Baracca Testoni Ragazzi, Spanyolországból pedig az El Fedito társulatok. Előbbi ráadásul olyan darabbal készül, ami kifejezetten a 4 év alatti gyermekeknek szól, ezzel is minden korosztályt kiszolgálva a Kabóciádén.

Az előadások témáját tekintve kiemelt hangsúlyt kap a fenntarthatóság, valamint a természetes vizeink védelme. Erről már az igazgatóval kiegészülve Sipos Tekla, művészeti titkár és Szántó Viktória, igazgatóhelyettes beszéltek. Hozzátették, hogy idén is megszervezik a nagy sikerű esti kalandtúrát szintén a víz alatti tematika mentén, de lesz zsonglőrbemutató a spanyol vendégek jóvoltából és árnyjátékos előadás is. Sőt, idén a Kabóciádé állandó házigazdái, Boróka királyné és Habakuk király is új jelmezt kapnak, ezzel kapcsolatban kíváncsian várják a bábszínház művészei a közönség fogadtatását.

Végül az EKF részéről Varga Richárd, kulturális projektmenedzser mondta el gondolatait a Kabóciádéról. Ő felidézte, hogy a Kabóca Bábszínházzal kiváló kapcsolatot ápolnak, azonos a kultúrával kapcsolatos felfogásuk és kitért arra, bár a bábszínházat sokan a gyermekek műfajának tekintik, valójában az üzenetek, amiket megfogalmaznak korosztályon felüliek, ez pedig az idei, 29. Kabóciádén is érezhető lesz, amely rendezvény ingyenesen látogatható július 29-31 között.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37 Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Egy passiójátékon a néző sohasem tud úgy részt venni, mintha egy egyszerű színházlátogató lenne, aki csupán a színészi játékra alapozva engedi, hogy magával ragadja a történet. Ilyenkor az ember valóban be akar futni a játéktérre, félrelökni a római katonákat, szétvágni a farizeusok közt és megmenteni Jézust. De aztán mégsem teszi, ahogy kétezer évvel ezelőtt Júdeában sem tette senki. Csak sodródik a tömeggel, miközben kezdi megérteni az ünnep igazi üzenetét. Ahogy az Veszprémben is történt virágvasárnap délután. 2024. március 25. 16:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.