Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Játszóházat szervez a Királynék Földjén az Utcazene Fesztiválra

2022. július 19. 15:33
A héten induló fesztivál ideje alatt minden nap várják majd a kisgyermekeseket a posta előtti téren. A játék mellett a szervezők ötleteket, véleményeket is várnak a Királynék Földjén programhoz kapcsolódóan, amellyel a következő hónapokban egyre sűrűbben lehet majd találkozni.

Május közepén, éppen a Gizella Napok kísérőrendezvényeként megtartott Gizella Női Kar koncertje előtt jelentették be, hogy elindult Veszprémben a Királynék Földjén programsorozat, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros támogatásával.

A program célja, hogy az előttünk álló másfél év alatt ráirányítsa a figyelmet a nagybetűs veszprémi „Nő” sokoldalúságára, azokra az értékekre, amelyek valamilyen formában a nőiségből erednek és szerves részei Veszprém kultúrájának.

A Királynék Földjén program azért is számít kuriózumnak, mert alulról jött kezdeményezésként olyan veszprémi nők hívták életre, akik ugyancsak itt, Veszprémben élnek és tevékenykednek. Van köztük családanya, ifjúsággal, valamint idősekkel foglalkozó szakember, közéleti személyiség, pedagógus és helytörténész is. Az ő elhivatottságuk egyesülve a lokálpatriotizmussal indította el a rendezvénysorozatot, amely a VEB 2023 Európa Kulturális Főváros programnál is támogatásra talált.

A szervezők azt ígérik, a következő hónapokban különféle tematikus eseményeken és projekteteken keresztül járják körbe a „veszprémi Nő” témakörét. Készülnek családbarát programokkal, helytörténeti kutatásokkal és ebből kiállítással és kiadvánnyal is. De ugyanígy megjelenik a gasztronómia, az ifjúság és az idősek szerep is, ahogy a művészeteké is mind-mind valamilyen interaktív formában. Ezek összegzéseként pedig 2023 szeptemberében a Királynék hetén – amely egy többnapos rendezvénysorozat lesz a városban – mutatják be az elért és feltárt eredményeket.

Mindezek előtt azonban a szerdán induló Utcazene Fesztiválra is kitelepül, mi több, izgalmas játszóházat szervez a Királynék Földjén csapata.

Július 20-23 között, azaz a fesztivál teljes ideje alatt este 6-tól 8 óráig a Kossuth utcán, a posta előtti téren várják azokat a kisgyermekes családokat, akik az Utcazene forgatagában szeretnének egy kellemes, biztonságos helyen megpihenni, miközben a legkisebbek szakemberek mellett fejleszthetik ügyességüket és kreativitásukat élményszerűen.

Együttműködő partnerek: Kukkantó Baráti Kör Egyesület; Csa-ládika játszóház; Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom veszprémi szervezete.

A Királynék Földjén csapata eltökélt abban is, hogy a programjai összeállításába bevonja mindazokat, akiknek felkeltette az érdeklődését ez az úttörőnek számító projekt. Ezért az Utcazene ideje alatt személyesen a játszóháznál, valamint Facebook-on és a hivatalos honlapjukon is várják az ötleteket, javaslatokat, hogyan és milyen formában lehetne még inkább megismertetni a veszprémi női értékeket.

 

A Királynék Földjén csapata már a kezdetektől úgy gondolkodott, amellett, hogy a női értékeket felkarolják és nagyobb nyilvánosságot adnak nekik, a férfiakról sem feledkeznek el, hiszen úgy tartják, egy nő valójában egy férfi mellett tud igazán kiteljesedni.

Éppen ezért minden nyilvános rendezvényük – jelen esetben az Utcazenés játszóház – mellett állandó kísérőrendezvényként úgynevezett „szivarszobát” szerveznek, kifejezetten a veszprémi férfiak számára. Ezeken az eseményeken különböző férfiakat érintő közéleti, kulturális, adott esetben sporttal kapcsolatos témák köré szervezett programokat tartanak. A „szivarszoba” programsorozat az Utcazenén fog debütálni, július 21-én, csütörtökön az Utas és Holdvilág Antikváriumban délután 5 órától este 7-ig. Itt a Királynék Földjén program fővédnöke, Porga Gyula polgármester várja majd az érdeklődő férfiakat egy nyitott, őszinte beszélgetésre Veszprémről, a veszprémi férfiakról, lehetőségekről, közös feladatokról.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.