Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kiállítás nyílt a Hősök Kapujában

2022. július 16. 4:00
Október tizenhatodikáig várja látogatóit a csütörtökön megnyílt kiállítás, mely a Laczkó Dezső múzeum képzőművészeti gyűjteményéből állt össze.

Csütörtök délután ünnepélyes keretek között nyílt meg a /S/ÉDes Veszprém című kiállítás, Tevesz Mária művészettörténész ötlete nyomán. A városban zajló, s a kulturális épületeket is érintő újítások miatt régóta nem fogadhat közönséget a múzeum, a Hősök Kapujában viszont kiállítási térre „bukkant”.

A megnyitón elsőként Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója köszöntötte a megjelenteket. A főként akvarellekből álló tárlat Veszprém látképeit, városrészleteit mutatja be, melyeket ceruzarajzok és rézkarcok egészítenek ki. Arra, hogy a látogatók térben is el tudják helyezni az ábrázolt városrészletet, archív felvételek és térképek állnak segítségre.

Az alkotók között szerepel többek között Gerstner Ödön, Barabás Gizella, Mendlik Lajos. A kiállított képek eltérő időben készültek, a kilencszázas évekből egészen a nyolcvanas években születettekig találhatók alkotások. Ezzel a város változásait is nyomon lehet követni.

A kiállítást hivatalosan Porga Gyula polgármester nyitotta meg, aki elsőként örömét fejezte ki, amiért a városban zajló fejlesztések, újítások közepette mégis létrejöhetett a kiállítás, és ismét kulturális csemegékhez lehet jutni a múzeum jóvoltából is.

A város sokféleségét bemutató kiállítás – véleménye szerint – valódi múltidézés, igazi időutazás. Mint amikor a családi fényképes doboz megnyílik, úgy tekinthetünk most vissza a város apró rejtelmeibe.

A kiállításon közreműködött: Király Nóra hárfaművész.

Szabó Eszter

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.