2023. május 29.
//
Magdolna névnap

Kiállítás nyílt a Hősök Kapujában

Október tizenhatodikáig várja látogatóit a csütörtökön megnyílt kiállítás, mely a Laczkó Dezső múzeum képzőművészeti gyűjteményéből állt össze.

Csütörtök délután ünnepélyes keretek között nyílt meg a /S/ÉDes Veszprém című kiállítás, Tevesz Mária művészettörténész ötlete nyomán. A városban zajló, s a kulturális épületeket is érintő újítások miatt régóta nem fogadhat közönséget a múzeum, a Hősök Kapujában viszont kiállítási térre „bukkant”.

A megnyitón elsőként Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója köszöntötte a megjelenteket. A főként akvarellekből álló tárlat Veszprém látképeit, városrészleteit mutatja be, melyeket ceruzarajzok és rézkarcok egészítenek ki. Arra, hogy a látogatók térben is el tudják helyezni az ábrázolt városrészletet, archív felvételek és térképek állnak segítségre.

Az alkotók között szerepel többek között Gerstner Ödön, Barabás Gizella, Mendlik Lajos. A kiállított képek eltérő időben készültek, a kilencszázas évekből egészen a nyolcvanas években születettekig találhatók alkotások. Ezzel a város változásait is nyomon lehet követni.

A kiállítást hivatalosan Porga Gyula polgármester nyitotta meg, aki elsőként örömét fejezte ki, amiért a városban zajló fejlesztések, újítások közepette mégis létrejöhetett a kiállítás, és ismét kulturális csemegékhez lehet jutni a múzeum jóvoltából is.

A város sokféleségét bemutató kiállítás – véleménye szerint – valódi múltidézés, igazi időutazás. Mint amikor a családi fényképes doboz megnyílik, úgy tekinthetünk most vissza a város apró rejtelmeibe.

A kiállításon közreműködött: Király Nóra hárfaművész.

Szabó Eszter

További cikkek

Huszárok, tüzérek és haditengerészek is felvonultak a hősök napján Veszprémben
Huszárok, tüzérek és haditengerészek is felvonultak a hősök napján Veszprémben
Vasárnap délután a Vörösmarty téri I. világháborús emlékműnél tartották Veszprém Hősök napi ünnepségét. A megemlékezés előtt a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület szervezésében korabeli huszárok, tüzérek, de még haditengerészek is felvonultak a belvárosban.
Vonatfütty helyett hegedűszó a menetrend szerinti járaton
Vonatfütty helyett hegedűszó a menetrend szerinti járaton
A vasárnap induló Musicolours zenei fesztivál előfutáraként szombat délelőtt egy különleges vonat indult el Zircről Veszprém felé. Habár a MÁV menetrend szerinti szerelvényéről volt szó, mégis egy svájci fiatal kvartettnek köszönhetően a vonat zakatolása helyett a vonósok dallamai adták az utazás ütemét.
Udvardy György pünkösdkor: szeretnénk érteni, hogy mi történik
Udvardy György pünkösdkor: szeretnénk érteni, hogy mi történik
Pünkösd napját ünneplik vasárnap a keresztény egyházak. A húsvéti időszakot lezáró ünnepen a keresztények a Szentlélek eljövetelére, az egyház alapítására és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdetére emlékeznek. Dr. Udvardy György, veszprémi érsek a Szent Mihály székesegyházban tart misét, de videóüzenetében minden embernek üzent.
Láthatóvá vált az idő a kiállításon
Láthatóvá vált az idő a kiállításon
A két művész sokáig nem is tudott egymásról, és arról sem, hogy pont ugyanazt a dolgot csinálják egymással szemben. Csupán a Balaton választotta el őket. Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően viszont most összekapcsolódott Szalontai Ábel és Szabó Dezső fotóművészek munkássága. A Művészetek Házában péntek este két különböző, mégis egy kiállítás nyílt meg.
Idén sem marad senki rozé, rizling és jazz nélkül Veszprémben
Idén sem marad senki rozé, rizling és jazz nélkül Veszprémben
A Rozé, Rizling, Jazz Napok Veszprém olyan zenei és gasztronómiai fesztiválja, ami 13. éve úgy része a nyári programdömpingnek, hogy még a világjárvány miatt sem maradt el alkalom. Idén az Európa Kulturális Főváros évében ugyanúgy a jól bevált recept szerint készültek a szervezők, de néhány újítás így is bekerült a programok közé. Erről tartottak sajtótájékoztatót csütörtök este a Városháza előtti téren.