2022. október 4.
//
Ferenc névnap

Kétdimenziós vízibiciklik úsztak be a belvárosi társasház falára

2022. július 15. 4:00
Elkészült a negyedik, ezzel egy ideig utolsó mural Veszprémben, amit ezúttal is Ozsváth Gergely (Mentha) és Ozsváth Tamás készítettek. Ezúttal a Cserhát egyik társasházának tűzfalát használták vászonnak, ahová egy igazi balatoni retro-hangulatú kép került.

A két haszkovói és egy Stadion utcai alkotás után egy újabb veszprémi városrész csatlakozott azoknak a sorához, ahol az egyszínű tűzfalat egy helyi jellegzetességet ábrázoló motívum váltotta fel.

Mindez Ozsváth Gergely (Mentha) és unokatestvére, Tamás jóvoltából jöhetett létre, akik minden alkalommal több napon keresztül, időjárási viszonyoktól függetlenül emelkedtek fel egy emelőkosárban a házak falára, hogy felfessék az adott képet.

Utolsóként a Cserhát egyik társasháza került sorra, ahová egy igazi retro-hangulatú balatoni ábra került, vízibiciklivel, fagylalttal, strandolóval, valamint néhány apró részlet elbújtatásával még az Európa Kulturális Főváros program is megjelenik rajta.

A csütörtöki bemutatón Eckü (Baranyai Dániel) - a Hősök zenekar frontembere, Mentha zenésztársa – úgy fogalmazott, a négy mural-festmény közül ez a legegyedibb, olyan hatást kelt, mint egy korabeli balatoni képeslap abból az időből, amiből mindenkinek van legalább egy kellemes emléke.

Veszprém és a Balaton kapcsolata amúgy is az egyik alappillére az EKF-nek, amit számos kulturális program képvisel a régióban, most pedig már egy mural-festés is hirdeti. Ráadásul, aki tüzetesebben megvizsgálja az apró motívumokat a képen, felfedezheti a két vízibiciklin a számozásukat, ami nem véletlenül lett a 20-as és 23-mas szám.

A helyszínen Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is köszöntötte az alkotókat, ő is megköszönte minden szereplőnek, akik részt vettek a négy mural elkészítésében, többek közt a Lélektér Alapítványnak, akik menedzselték a projektet, az EKF-nek, akik támogatták, valamint az alkotóknak, akiknek a tényleges alkotás köszönhető.

A négy mural elkészítéséhez összesen 33 napra és 200-nál is több munkaórára volt szükség. Mindez 900 négyzetméteren valósult meg, ahová 3900 liter diszperzit és további 1800 liter festék került fel.

Menthától a negyedik mural helyszínén megtudtuk, ennél az alkotásnál főleg a szél nehezítette munkájukat, de a korábbiaknál nem egyszer volt olyan, hogy a falon a 40 Celsius fokot is elérte a hőmérséklet.

Most egy ideig újabb mural készítésére nem kell számítani, de az ilyen jellegű ötletelés tovább folytatódik és elképzelhető, hogy a jövőben lesz még hasonló projekt Veszprémben, tudtuk meg a helyszínen.

Hajas Bálint
Kovács Bálint