2022. október 4.
//
Ferenc névnap

Jamie Cullum veszprémi koncertje még a Holdról is látszott

2022. július 13. 11:55
Jazz-zenészek ritkán lépdelnek át a zongorájukon, de Jamie Cullumnál ez szinte minden koncert alapvető részét képezi. Nem volt ez másképpen Veszprémben sem, ahol a meghökkentő színpadi show mellett valami egészen különleges élményben volt része a VeszprémFest közönségének.

Kedden majdnem telihold volt Veszprém felett, de csak majdnem, kevés még kellett volna a tökéletes körhöz. Ettől függetlenül így is csibészesen bújt elő a horizont alól, majd tűnt el a húszemeletes mögött, hogy aztán kikacsintson és hunyorogjon a toronyház antennái közül, amíg fel nem emelkedik az égbolt tetejére.

Mindezt tökéletes szögből meg lehetett figyelni a Historia kertben állva, na de ki figyeli akkor a Holdat, amikor a VeszprémFest színpadán éppen Jamie Cullum ad koncertet?

Minden bizonnyal azok, akik egy ízig-vérig jazz koncertre készültek a fesztivál második napján, vagy pedig azok, akik valami hamisíthatatlan brit popzenei előadásra számítottak. Egyiküknek sem jött be a számítása, mégis mindegyik igaz volt Jamie Cullumra.

A csupán 42 éves brit zenészt több szakportál is a valaha élt legtehetségesebb jazz-pop előadóként tartja számon, aki nem csupán a zenjével, a színpadi előadásmódjával is komoly hírnévre tett szert. (Erről tanúbizonyságot tett legutóbbi veszprémi koncertjén is még 2016-ban, szintén a VeszprémFest színpadán, igaz akkor a Veszprém Arénában.)

Akkor már a koncert első felében a zongorája tetejéről hergelte – jó értelemben – a közönséget és ez a lendület csak fokozódott később.

Talán az évek, talán a repertoár változása, de elmondható, hogy Jamie Cullum valamelyest finomodott ennyi idő alatt. Pedig most is végrehajtott a koncert elején egy ugrómutatványt a zongoráján, majd egy egyszerű mozdulattal megszabadult a zakójától, ami a dobfelszerelés előtt landolt. Ebből már sejteni lehetett, hogy Jamie Cullum még mindig nem tette le a voksát kizárólag az öltönyös jazz-műfaj mellett.

Mindenesetre a koncert első egy órájában megmutatta ennek a komoly műfajnak is minden fogását. Lágyabb jazz dallamokkal tökéletes fúzióban a zenekar többi tagjával, ahogy egy igazi jazz-formációtól elvárható, csak itt improvizáció helyett itt a tökéletesen megtervezett előadás volt a főszerepben.

Aztán egy óra elteltével mintha kifordult volna a világ, a brit zenész magasabb fordulatba kapcsolt, hogy megmutassa, a könnyedebb jazz-szólamok után mire képes még a zongora billentyűivel. A közönséggel együtt átívelt a populáris műfajba, amiben aztán a végletekig képes volt elmenni, már ami a látványos színpadi show és magas zenei minőség ötvözetét illeti. Ismét felugrott a zongorára, vagy amikor a billentyűk elé ült, virtuóz módon játszott rajta.

És ha már színpadi show, Jamie Cullum az egész koncert alatt többször megörvendeztette a közönséget kezdő, ám annál kedvesebb magyar tudásával.

Nehéz lenne az ő személyét definiálni és ebben a 2022-es veszprémi koncertje sem segít. Hiszen úgy érkezett meg, mint az egyik legmagasabban rangsorolt jazz-pop zenész, mégis egy zavarba ejtően fiatal, huncut művész személyiségét mutatta, akinek a viselkedésén csak azért nem rökönyödünk meg, mert amit művel a zenében, az a legegyszerűbb jelzővel leírva is világszínvonal.

Képek
Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Zenei világnapi koncert a zene városában
Zenei világnapi koncert a zene városában
Szombat este a Pannon Egyetemen aulájában Veszprém két elismert zenekara, a Gárdányi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar és a Mendelssohn Kamarazenekar adott külön-külön, majd együtt is koncertet a zene világnapja alkalmából.
Palackba zárt balatoni életérzés - bemutatkozott az EKF hivatalos ginje
Palackba zárt balatoni életérzés - bemutatkozott az EKF hivatalos ginje
Egy limitált kiadású gin lett a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program gasztroprogramjának legújabb tagja: az EKF borai és söre után, már saját ginnel is büszkélkedhet az EKF. Szimbolikus, hogy a prémium minőségű, kisszériás Balaton gin a kulturális főváros gasztronómiai csúcsrendezvényén, a Balaton Wine&Gourmet első teljes napján került először a közönség elé.
Vándorkiállítás Fellner Jakab tiszteletére
Vándorkiállítás Fellner Jakab tiszteletére
Fellner Jakab építésznek jelentős szerepe volt Veszprém városképének kialakításában. Péntek délután a Városházán nyílt vándorkiállítás a tatai Kuny Domokos Múzeum szervezésében, születésének 300. évfordulója alkalmából.
Gyökeret ver Veszprémben a japán kultúra is
Gyökeret ver Veszprémben a japán kultúra is
Ünnepélyes cseresznyefa-ültetéssel fonta szorosabbra a kapcsolatait Veszprém Japánnal a Balaton Wine & Gourmet keretében.
Ismét nyitva a kápolna ajtaja a hívek előtt
Ismét nyitva a kápolna ajtaja a hívek előtt
Péntek reggel a kívül és belül is megújult Szent Anna-kápolnában találkoztak a hívek, amikor Udvardy György veszprémi érsek megáldotta a felújított egyházi épületet.