Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Jamie Cullum veszprémi koncertje még a Holdról is látszott

2022. július 13. 11:55
Jazz-zenészek ritkán lépdelnek át a zongorájukon, de Jamie Cullumnál ez szinte minden koncert alapvető részét képezi. Nem volt ez másképpen Veszprémben sem, ahol a meghökkentő színpadi show mellett valami egészen különleges élményben volt része a VeszprémFest közönségének.

Kedden majdnem telihold volt Veszprém felett, de csak majdnem, kevés még kellett volna a tökéletes körhöz. Ettől függetlenül így is csibészesen bújt elő a horizont alól, majd tűnt el a húszemeletes mögött, hogy aztán kikacsintson és hunyorogjon a toronyház antennái közül, amíg fel nem emelkedik az égbolt tetejére.

Mindezt tökéletes szögből meg lehetett figyelni a Historia kertben állva, na de ki figyeli akkor a Holdat, amikor a VeszprémFest színpadán éppen Jamie Cullum ad koncertet?

Minden bizonnyal azok, akik egy ízig-vérig jazz koncertre készültek a fesztivál második napján, vagy pedig azok, akik valami hamisíthatatlan brit popzenei előadásra számítottak. Egyiküknek sem jött be a számítása, mégis mindegyik igaz volt Jamie Cullumra.

A csupán 42 éves brit zenészt több szakportál is a valaha élt legtehetségesebb jazz-pop előadóként tartja számon, aki nem csupán a zenjével, a színpadi előadásmódjával is komoly hírnévre tett szert. (Erről tanúbizonyságot tett legutóbbi veszprémi koncertjén is még 2016-ban, szintén a VeszprémFest színpadán, igaz akkor a Veszprém Arénában.)

Akkor már a koncert első felében a zongorája tetejéről hergelte – jó értelemben – a közönséget és ez a lendület csak fokozódott később.

Talán az évek, talán a repertoár változása, de elmondható, hogy Jamie Cullum valamelyest finomodott ennyi idő alatt. Pedig most is végrehajtott a koncert elején egy ugrómutatványt a zongoráján, majd egy egyszerű mozdulattal megszabadult a zakójától, ami a dobfelszerelés előtt landolt. Ebből már sejteni lehetett, hogy Jamie Cullum még mindig nem tette le a voksát kizárólag az öltönyös jazz-műfaj mellett.

Mindenesetre a koncert első egy órájában megmutatta ennek a komoly műfajnak is minden fogását. Lágyabb jazz dallamokkal tökéletes fúzióban a zenekar többi tagjával, ahogy egy igazi jazz-formációtól elvárható, csak itt improvizáció helyett itt a tökéletesen megtervezett előadás volt a főszerepben.

Aztán egy óra elteltével mintha kifordult volna a világ, a brit zenész magasabb fordulatba kapcsolt, hogy megmutassa, a könnyedebb jazz-szólamok után mire képes még a zongora billentyűivel. A közönséggel együtt átívelt a populáris műfajba, amiben aztán a végletekig képes volt elmenni, már ami a látványos színpadi show és magas zenei minőség ötvözetét illeti. Ismét felugrott a zongorára, vagy amikor a billentyűk elé ült, virtuóz módon játszott rajta.

És ha már színpadi show, Jamie Cullum az egész koncert alatt többször megörvendeztette a közönséget kezdő, ám annál kedvesebb magyar tudásával.

Nehéz lenne az ő személyét definiálni és ebben a 2022-es veszprémi koncertje sem segít. Hiszen úgy érkezett meg, mint az egyik legmagasabban rangsorolt jazz-pop zenész, mégis egy zavarba ejtően fiatal, huncut művész személyiségét mutatta, akinek a viselkedésén csak azért nem rökönyödünk meg, mert amit művel a zenében, az a legegyszerűbb jelzővel leírva is világszínvonal.

Galéria
VeszprémFest - Jamie Cullum ismét hű maradt magához
Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. ma 9:00 Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.