2023. március 25.
//
Irén névnap

Tejsav alapú komplex kutatás-fejlesztés kezdődik a Pannon Egyetem közreműködésével

2022. július 12. 14:51
Pannon Egyetem
Csaknem egymilliárd forintos támogatást nyert a KALL Ingredients Kft. és a Pannon Egyetem a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül meghirdetett GINOP_PLUSZ-2.1.1-21 „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése" pályázaton, hogy a „Tejsav alapú komplex kutatás-fejlesztés a KALL Ingredients Kft. gyáregységében” című projektet megvalósítsa. Erről tartott sajtótájékoztatót kedden a projektben résztvevő KALL ingredients Kft. és a Pannon Egyetem.

A KALL Ingredients Európa legfiatalabb és legmodernebb kukorica feldolgozó üzeme. A magyar tulajdonú vállalat évi 530 000 tonna, kizárólag GMO mentes kukoricából állít elő takarmány- (CGF, csíra, glutén), cukor- (LDX, maltózok, glükóz szirupok, F42, F55 és F95), valamint alkohol termékeket (élelmiszeripari, gyógyszerkönyvi, technikai és ipari alkoholok).

A gyártás során fontos szerepe van a tejsavnak, mely egyrészt lehet hasznos a közvetlen vagy közvetett előállítás során, másrészt káros is a későbbi alkohol fermentációban. Ebben a pályázatban olyan új termékek és eljárások kifejlesztéséhez fogunk kutatásokat végezni, amely kihasználja a tejsav előnyös hatásait és visszaszorítja a károsokat.

„Ezekben a vészterhes időkben, amikor az az élelmiszerellátás biztonsága is kockán forog, különösen nagy jelentőségűek azok a kutatások, amelyek hazai mezőgazdasági termékek minél teljesebb körű és a legmagasabb hozzáadott értéket teremtő hasznosítását célozzák. A Pannon Egyetem a vegyipar és a biotechnológia területén több mint fél évszázados múltú, nemzetközileg elismert tudományos műhelyei jelentik a garanciát arra, hogy a kutatás-fejlesztés kézzelfogható, jelentős gazdasági eredményeket hozó innovatív megoldásokhoz fog vezetni a vállalati partnerünkkel szoros együttműködésben” – emelte ki Gelencsér András akadémikus, a Pannon Egyetem rektora.

„A Pannon Egyetem kutatói a biotechnológia és vegyészmérnöki területeken szakirodalmi és labor kísérleti munkával járulnak hozzá a KALL Ingredients üzemi méretű vizsgálataihoz. A tervezett együttműködés eredményeiből a technológiához egy mérnöki dokumentációs csomag is összeállításra kerül, ezzel is megalapozva egy későbbi beruházás lehetőségét.” – mondta el Dr. Nemestóthy Nándor.

Dr. Nagy Gábor, a Kall Ingredients Kft. Alkohol Energia üzemcsoport vezetője kiemelte, a KALL Ingredients Kft. és a Pannon Egyetem konzorciális együttműködés keretében, kihasználva a rendelkezésre álló szaktudást és laboratóriumi/ipari infrastruktúrákat, új termékek és eljárások kifejlesztéséhez szükséges tudásbázist, illetőleg meglévő technológiai vonalak intenzifikálását végzik a tejsav alapú komplex kutatás-fejlesztés tématerület keretében.

„A Pannon Egyetem stratégiájának fontos eleme, hogy hosszútávú oktatási és kutatás-fejlesztési partnerséget alakítson ki azokkal az ipari szereplőkkel, akik a saját területükön meghatározónak, mértékadónak számítanak. A Kall Ingredients Kft. mindenképpen ebbe a körbe tartozik, és tevékenysége több ponton illeszthető a Pannon Egyetem szakmai kompetenciáihoz. Bízom benne, hogy a projekt keretében számos olyan új technológiát és eljárást sikerül közösen kidolgoznunk, amely utána beépül a gyártásba, és növeli annak hatékonyságát” – tette hozzá Csillag Zsolt kancellár.

A Pannon Egyetem Tudás- és Technológiatranszfer Központja és a KALL Ingredients Kft. együtt gondoskodik a projekt során létrehozott közös szellemi alkotások hasznosításáról.

vehir.hu

További cikkek

A Pannon Egyetemen járt a Magyar Honvédség parancsnoka
A Pannon Egyetemen járt a Magyar Honvédség parancsnoka
Egy ország stabilitása akkor biztosított, ha a civil társadalom, a kormányzat és a katonaság képzeletbeli háromszöge egyensúlyban van, mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz, altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka szerda délelőtt a Pannon Egyetemen tartott előadásában. Kitért arra is, milyen stratégiai lehetőségei vannak Magyarországnak akkor, amikor a szomszédban éppen két azonos kultúrájú és történelmű ország áll háborúban egymással, valamint több információt is megosztott a hallgatókkal a javában zajló magyar haderőfejlesztés részleteiről.
Majkával és Azahriah-val érkezik a harmincadik VEN
Majkával és Azahriah-val érkezik a harmincadik VEN
Nyilvánossá vált az idei Veszprémi Egyetemi Napok utolsó fellépője is, így már teljes a lista, hogy kik érkeznek április végén a jubiláló fesztiválra. A koncertszervők mellett viszont pedig az egyetemisták is javában készülnek, akik a hagyományoknak megfelelően idén is négy csapatba szerveződtek, négy különböző tematika mentén.
Vannak napok, melyek nem szállnak el
Vannak napok, melyek nem szállnak el
A Pannon Egyetem az E épületben tartott ünnepséget az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékezve.
Talán jobb lett volna elmenni a falig
Talán jobb lett volna elmenni a falig
Parti Nagy Lajos költő, író, drámaíró volt a Pannon Egyetem Színháztudományi Napok rendezvénysorozatának idei első vendége hétfőn.
Kezd testet öltetni a Zöld város
Kezd testet öltetni a Zöld város
Kávézó, játszótér, sétálóövezet, mélygarázs és sportpályák is lesznek az egyszerűen csak "Zöld városnak" nevezett projektben, ami az Erzsébet-ligetből és a Pannon Egyetem alsó kampuszából épít egy egybefüggő zöldövezetet számos szolgáltatással. Képriportunkban madártávlatból lestünk be az építkezésbe.