2022. augusztus 8.
//
László névnap

Így használd a klímát, hogy ne fájjon mindened

2022. július 11. 4:00
webbeteg.hu
Sokan nem tudják, de tartós egészségügyi problémáink is adódhatnak abból, ha nem megfelelően használjuk a klímaberendezést.

Megmondom őszintén, olvasott embernek tartom magam, de mint kiderült, az újonnan felszereltetett klímaberendezést előbb kezdtem el használni, minthogy értettem volna hozzá. Egyetlen nap helytelen üzemeltetés elég volt ahhoz, hogy olyannyira betegnek érezzem magam, mint az elmúlt tíz év alatt összesen.

Jóindulattal javaslom azoknak a veszprémieknek, akik a közeljövőben moziba készülnek, hogy öltözzenek fel rendesen, mert a vállalat néha nemcsak a hangerőből, hanem a hűvösből is többet nyújt annál, mint amennyire valójában szükség lenne.

Némi információgyűjtés után szembesültem azzal, hogy a berendezés a szemre, a torokra, az orrnyálkahártyára, de még a tüdőre is komoly veszélyt jelenthet, nem feledve azt, hogy akár ízületi gyulladásokat is okozhat. Mindezek a panaszok ugyanakkor néhány egyszerű szabály betartásával kivédhetőek.

Ügyeljünk a klíma helyes használatára, különben könnyedén az orvosnál köthetünk ki Ügyeljünk a klíma helyes használatára, különben könnyedén az orvosnál köthetünk ki

1. Tisztítsuk rendszeresen a berendezést!

Otthon, munkahelyen és az autóban felszerelt klímát is évente legalább egyszer vegyszerrel alaposan ki kell tisztítatni, illetve a szűrőt sem árt időről időre kicserélni, hogy megakadályozzuk a baktériumok elszaporodását.

2. Állítsuk megfelelő hőmérsékletre a klímát!

Ahhoz, hogy biztosan ne jelentkezzenek a fenti tünetek, nagyon körültekintően kell beállítani a hőmérsékletet. Fontos, hogy a kinti hőmérséklethez képest csak 5, maximum 8 (!) fokkal legyen hűvösebb a helységben.

3. Ne közvetlenül a testre irányítsuk a levegőt!

Sose tartózkodjunk a klímából kiáramló hideg levegő útjában! Ha légkondicionált helyen dolgozunk, vagy vásárolunk, érdemes magunkkal vinni egy vékony pulóvert, hogy fázás esetén védekezni tudjunk a meghűlés ellen.

4. Szellőztessünk rendszeresen!

Mivel a klímaberendezés ugyanazt a levegőt forgatja, ami a helyiségben van, érdemes rendszeresen szellőztetni és pótolni az elhasznált oxigént.

+1 Erősítsük immunrendszerünket vitaminokkal!

A C-vitamin és a B-vitaminok szedése mellett kisebb a fáradtságérzés, elviselhetőbb a hőhatás, és javul az alkalmazkodó képesség. A szárító hatás ellen bőséges folyadékbevitellel, hidratáló krémek és műkönny használatával védekezhetünk.

Mit tegyünk, ha már kialakultak a tünetek?

A klíma hatására kialakult mozgásszervi panaszok, mint például a klímareuma kezelésére kiváló megoldást nyújtanak a termálvizes fürdőzések, illetve a sókamra, az inhaláció és a mágnesterápia is.

Simon Dani

További cikkek

Amikor egy élet kitörlődik – szerelem az idősek otthonában
Amikor egy élet kitörlődik – szerelem az idősek otthonában
Egy demens férfi újrakezdése.
A nők vitték haza Angliába a focit
A nők vitték haza Angliába a focit
A hétvégén zárult a női labdarúgó Európa-bajnokság, ami nálunk csak mínuszos hírként, kis színesként került be a sportrovatok legeldugottabb szegleteibe, a házigazda briteknél viszont nézői rekordokat döntött, országos eufóriát okozott és lendületet adott néhány fontos társadalmi változásnak.
Karnyújtásnyira a “teremtés” pillanatától
Karnyújtásnyira a “teremtés” pillanatától
Néhány hete megérkeztek az első “igazi” képek a James Webb űrteleszkóptól (JWST) – korábban csak az eszköz beállítása során keletkezett kalibrációs képeket közöltek. A laikusok számára az új távcső olyan, mint amikor az ember lecseréli a nyomógombos telefonját egy négy-öt kamerával felszerelt modern példányra, és rácsodálkozik a képminőség javulására – a tudósok azonban azt remélik, hogy a James Webb segítségével megfejthetik az univerzum keletkezésének titkát.
Csodákért menni a veszprémi elkerülőn túlra
Csodákért menni a veszprémi elkerülőn túlra
Nem attól függ egy vallási helyszín szakrális ereje, hogy mennyire impozáns a templom. Veszprémben van, aki egy főút melletti apró szoborhoz jár a csodáért.
A világ legidősebb élőlényei a történelem tükrében
A világ legidősebb élőlényei a történelem tükrében
Az idő fizikai mennyiség, amely lehetővé teszi az események sorrendjét és a pillanatok meghatározását – írja az enciklopédia az „idő” fogalmához. Tekintsünk most máshogyan az időre!