Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Lemondott Boris Johnson brit miniszterelnök

2022. július 7. 14:21 // Forrás: BBC
Helyi idő szerint csütörtök délben, a Downing Street 10. szám alatt működő hivatala előtt mondott beszédet Boris Johnson brit miniszterelnök, melyben bejelentette távozását.

Boris Johnson 2019-ben vette át a brit kormány vezetését Theresa May akkori miniszterelnöktől, akinek a brexit okozta patthelyzet miatt kellett távoznia. Ezt megelőzően két cikluson át, 2008 és 2016 között London polgármestereként, majd külügyminiszterként csillantotta meg vezetői készségeit.

A konzervatív politikus vesztét az okozta, hogy 2020-ban, a koronavírus miatt bevezetett korlátozások közepette több alkalommal is munkahelyi összejöveteleken vett részt. Noha a hivatali munkát nem tiltotta a szabályozás, Johnsont több alkalommal is lencsevégre kapták, amint tisztségviselőkkel iszogat a miniszterelnöki rezidencia kertjében.

Boris Johnson a brexit-megállapodás aláírásakor (Fotó: a brit miniszterelnök hivatalos twitter-fiókja)Boris Johnson a brexit-megállapodás aláírásakor (Fotó: a brit miniszterelnök hivatalos twitter-fiókja)

A brit közvélemény a képek nyilvánosságra kerülését követően azonnal a miniszterelnök ellen fordult: a polgárok nem tűrték, hogy miközben rájuk a magyarnál sokkal szigorúbb korlátozások vonatkoztak, addig a kormányfő más normák szerint élte át ezt a vészterhes időszakot. A választóktól érkező nyomás a konzervatív párt képviselőit is arra ösztönözze, hogy kritizálják Johnsont, akit saját pártjából is többen lemondásra szólítottak fel. A 2021 szeptembere óta tartó kormányválság néhány héttel ezelőtt oda vezetett, hogy a Tory-párt bizalmatlansági szavazáson döntött a kormányfő jövőjéről. Akkor a többség még támogatta Johnsont, és a belső szabályzat szerint ezzel egy év türelmi időt nyert volna, addig nem lehetett volna újabb bizalmatlansági szavazást kezdeményezni. Júliusban azonban más irányból érte támadás a politikust: a kormány tagjai – miniszterek, államtitkárok, köztisztviselők – egymás után adták be lemondásukat. Bár szerdán Johnson még kijelentette, hogy marad tisztségében, a brit sajtó már akkor megírta, hogy helyzete tarthatatlanná vált: egyszerűen nem maradt a pártjában elég ember, aki hajlandó lenne feladatokat vállalni az általa vezetett kormányban. 

Így jutottunk el tehát oda, hogy brit idő szerint csütörtök délben Boris Johnson a Miniszterelnökség épülete előtt lemondott pártelnöki tisztségéről. Miniszterelnökként addig marad a helyén, amíg a párt döntést hoz utódjáról. Hogy erre mikor kerülhet sor, annak menetrendjét jövő héten hozza nyilvánosságra a Konzervatív Párt. 

Leköszönő beszédében Johnson hangsúlyozta: büszke eredményeire, köztük a brexit-megállapodás elfogadtatására, a pandémia kezelésére, és arra, hogy az Egyesült Királyság vezető szerepet töltött be a putyini agresszió elleni összefogásban. Mint mondta, igyekezett meggyőzni kollégiáit arról, hogy önző hozzáállás lenne ilyen vészterhes időkben megbontani a kormány egységét, békítő törekvései azonban nem jártak sikerrel. Ezzel kapcsolatban kemény kritikát is megfogalmazott, mint mondta: a parlamentben "erős a csordaszellem, ha a csorda mozdul, mindenki mozog vele". 

Végül köszönetet mondott feleségének, az egészségügyi rendszerben dolgozóknak, a fegyveres erőknek és a Miniszterelnökség munkatársainak.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   tegnap 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. tegnap 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. 2024. április 26. 14:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.