Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az alacsony testsúly nehezíti a teherbeesést?

2022. június 28. 8:56

A testsúly és a teherbeesés viszonyáról megoszlanak a vélemények, gyakran hallani, hogy a soványság, valamint a súlytöbblet is megnehezíti a fogantatást. De valóban ekkora hatással van a testsúly a teherbeesés sikerére? 

A testsúly szerepe a terhesség létrejöttében

Lehet-e terhes, aki túlsúllyal küzd, és mi a helyzet azzal, aki éppen csak 40 kilogramm? Mindannyian hallottunk már történeteket mindkét oldalról, de nézzük meg egy kicsit alaposabban a testsúly szerepét a teherbeesés kapcsán!

Ezzel kapcsolatban a legcélravezetőbb, ha felmérjük az egészségi állapotot egy részletes kivizsgálás erejéig, és megnézzük, hogy a meglévő testsúly tünet, vagy pedig szimplán egy állapot. Az L33 Medical Nőgyógyászati Centrum szakrendelésének keretein belül átfogó képet kaphatunk a reproduktív szervek állapotáról, a termékenységről, és tanácsot kérhetünk a babatervezéssel kapcsolatban.

A testsúly szempontjából nem mindegy az sem, hogy vannak-e szövődmények. Ahogyan az sem, hogy mekkora magasság mellett áll fenn az a súly, hiszen egy 150 cm magas nőnél a 40 kg csupán vékonyságot jelöl, nem pedig kóros soványságot, míg egy 176 cm-es nő esetében már kóros állapotról beszélhetünk.

Önmagában a testsúly nem jelent gátló tényezőt, amennyiben az a körülményekhez mérten egészséges mértékű. Viszont egy tünetként megjelenő túlsúly, vagy kórosan vékony állapot, amelynél már egészségkárosító hatásokkal, szövődményekkel is számolhatunk, az már nehezíti a teherbeesést.

A kóros soványság veszélyei 

Egy kórosan sovány állapotban felborulhat a hormonrendszer, ez pedig a menstruáció elmaradását eredményezheti, a peteérés kimaradhat, esetleg nem megfelelő módon zajlik le. A hormonháztartás egyensúlya elengedhetetlen a terhesség létrejöttéhez. A fogantatáshoz szükséges egészségi állapot megköveteli az egészséges hormonrendszert, szélsőséges testsúly mellett ezek a folyamatok nem tudnak optimálisan végbemenni.

Érdemes tehát a körülményeket is megvizsgálni, és felmérni az általános egészségi állapotot. Törekedni kell egy egészségesebb életmód kialakítására, amelyhez hozzátartozik a változatos, kiegyensúlyozott étrend beiktatása is. 

Egy ideális testsúly fenntartása a babatervezés előtt döntő fontosságú. A vékonyság önmagában nem nehezíti a terhesség létrejöttét, ha az egészséges mértékű, a kóros soványságon azonban változtatni kell.

Milyen megoldás segíthet?

Egyeseknek a hízás, mint opció nem minden esetben könnyű feladat. Ilyenkor sokkal célravezetőbb, ha szakemberhez fordulunk, például dietetikushoz, aki segít egy személyre szabott étrend megtervezésében. 

Gondoljunk csak bele, egy kórosan sovány személynek épp oly nehéz híznia, mint egy túlsúlyosnak fogynia. Ugyanakkor nem az a cél, hogy feleslegesen sok plusz kalóriát vigyünk be, helyette egy egészségesebb állapot elérését helyezzük a fókuszba.

A testsúly görcsös figyelése helyett válasszuk inkább az egészséges életvitelt, melyben jól érezhetjük magunkat, kellően fitten, és energikusan ébredhetünk minden egyes nap!


 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.