2023. május 29.
//
Magdolna névnap

Az optikai illúzióval játszottak a Művészetek Háza kiállításán

Négy-szög néven szerveztek kiállítást a Dubniczay-palotában a Művészetek Háza szervezésében a Múzeumok éjszakáján, ami optikai illúzió, a ritmus, a geometria és a színek eszközeinek együttes alkalmazásával vezet be egy különleges művészeti világba.

Három művész, Kóródi Zsuzsanna, Gáspár György és Halmi-Horváth István mindannyian az optikai illúzióval játszottak, amikor megalkották különleges alkotásaikat, amelyeket mindhármuk esetében mesterüknek tekintett Victor Vasarely munkássága ihletett, aki az op-art leghíresebb képviselője és szintén fantasztikus színek segítségével kutatta az optikai illúzió legkülönbözőbb fajtáit.

Kóródi Zsuzsanna üvegművész alkotásai az üveg optikai tulajdonságaiból fakadó illúzió kérdését járják körül, a látvány a néző mozgásával is folyamatosan változik.

Gáspár György Ferenczy Noémi-díjas üvegművész alkotásaiban a színes rétegek által létrejövő különleges perspektíva kapcsolódik az optikai művészethez. Kétdimenziós, átlátszó „festményeket” helyez egymásra, miközben az üveg klasszikus csillogását tudatosan megsemmisíti.

Halmi-Horváth István op-arthoz kapcsolódó munkáiban a tér illúziója rendkívül gazdag színélmény kíséretében jelenik meg. Egyfajta rácsstruktúra segítségével az átszűrődő fény érzékelhető.

Ezekből az alkotásokból nyílt a Dubnaczay-palotában kiállítás Négy-szög címen, amelynek megnyitójá, egyben bemutatóját szombaton a Múzeumok éjszakája programsorozat keretében tartották.

A közel 40 üvegszobor, festmény és grafika remekül érzékelteti a különböző anyagokon megjelenő geometrikus kompozíciók esetében a néző mozgásának szerepét és fontosságát, melynek köszönhetően folyamatosan változik a látvány is.

Keserü Katalin, művészettörténész a megnyitónKeserü Katalin, művészettörténész a megnyitón

A megnyitón Ladányiné Cz. Nagy Zsófia dallamai után Keserü Katalin művészettörténész méltatta a kiállítást, amelynek kurátora a Művészetek Háza kollégája, Dohnál Szonja volt. A művészettörténész szakmai előadásában kitért arra, hogy a geometria világa mára önálló művészeti értékké vált, ami egy hosszú folyamat végeredménye, számos alkotó munkásságán keresztül.

A tárlat az optikai művészet mellett kapcsolódik az Üveg Nemzetközi Évéhez, melyet 2022-ben ünneplünk.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Láthatóvá vált az idő a kiállításon
Láthatóvá vált az idő a kiállításon
A két művész sokáig nem is tudott egymásról, és arról sem, hogy pont ugyanazt a dolgot csinálják egymással szemben. Csupán a Balaton választotta el őket. Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően viszont most összekapcsolódott Szalontai Ábel és Szabó Dezső fotóművészek munkássága. A Művészetek Házában péntek este két különböző, mégis egy kiállítás nyílt meg.
Terápiás képekből nyílt kiállítás
Terápiás képekből nyílt kiállítás
Tizenöt alkalmas művészetterápiát szervezett a Befogadás Házában élő hajléktalanoknak a Finart Design Kft. a VEB 2023 Zrt. támogatásával. A Quirin Ágnes grafikus vezette foglalkozásokon készült képekből szombaton nyílt kiállítás a Dubniczay-palota magtárában.
Otthonra találni a művészetben - hajléktalan emberek alkotásaiból nyílnak kiállítások
Otthonra találni a művészetben - hajléktalan emberek alkotásaiból nyílnak kiállítások
Van egy perifériára került társadalmi csoport, akiknek sokszor még hajlék sincs a fejük felett, életük pedig látszólag vakvágányra került. A hajléktalanokon sokan csak átnéznek, mások mérgelődnek a jelenlétükön, viszont az EKF-en belül jelenleg is zajlik egy program, ami a művészetet hívta segítségül, hogy ismét értelmet adjon ezen emberek életének. Az „Otthonra találni a művészetben” keretében hajléktalan emberek ragadnak ecsetet és ceruzát, hogy ebből mi sült ki, azt hamarosan bárki megnézheti különböző városi kiállításokon.
A női test a társadalmi elvárások fogságában
A női test a társadalmi elvárások fogságában
Hogyan viszonyulunk a női testhez, milyen a nők viszonya a saját testükkel? A meztelenségtől az eltesttelenedésig vezet végig a Fototaxis kiállítás a Csikász Galériában.
Kortárs alkotások a barokk térben
Kortárs alkotások a barokk térben
A Magyar Nemzeti Bank kortárs művészeti gyűjteményének nők által készített alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában pénteken. A tárlat július 11-ig térítésmentesen látogatható.