2023. május 29.
//
Magdolna névnap

Egyedülálló cipőtárlat nyílt Veszprémben a világhírű Vass László jóvoltából

Vass László, műgyűjtő és cipészmester sokáig csak előbbi szenvedélyével volt jelen Veszprémben, szombaton viszont megnyílt a Várban a nevéhez kapcsolódó világhírű cipőmárkát és ezen elegáns termékek kézműves gyártását bemutató tárlat is, a Vass Cipőtár. Az ünnepi eseményen Vass László és több kollégája is ellátogatott személyesen a Királynék városába.

Vass László 1970 óta foglalkozik cipők készítésével. A mester 1978-ban nyitotta meg első önálló üzletét a fővárosban, kezdetben látványos és divatos női modellek kínálatával, amelyek hamar nagy népszerűségre tettek szert.

Évekkel később, a '80-as évek vége felé megváltozott a piac, erre reagálva Vass László visszatért szakmai gyökereihez és műhelyét klasszikus manufaktúrává alakította át, ahol kizárólag kézzel készítette immáron a hagyományos formájú férfi darabokat, amelyek közül az egyik legismertebb a rámán varrott klasszikus „Budapest” modell. Ekkoriban, valamint a '90-es évek elején főleg osztrák, német és svájci férfiak vásároltak a budapesti üzletben. Ők ismerték fel azt, hogy Vass László cipői milyen magas minőséget képviselnek a formatervezés és kivitelezés területén is. A magyar cipészmester jó hírét ők is elvitték magukkal, valamint Roberto Ugolini, firenzei cipészmesterrel való együttműködés révén a Vass-cipők idővel eljutottak a Távol-Keletre és a tengerentúlra is.

Vass László nevéhez fűződik az 1999-ben kiadott „Klasszikus férficipő” című könyv is, ahol társszerző volt, valamint a könyv gazdag képanyagát is az ő manufaktúrájában rögzítették. Ez a pontos és számos érdekességet tartalmazó kötet azóta 9 nyelven lett kiadva, Vass László nevét pedig tovább öregbítette nemzetközi szinten is.

Ebből az életműből nyílt kiállítás szombaton Veszprémben a Művészetek Háza Modern Képtár – Vass László Gyűjteménye mellett a Várban. A név nem véletlenül egyezik, hiszen Vass László cipészmestersége mellett lelkes műgyűjtő is, elsősorban kortárs magyar alkotók műveit keresi, amelyekből már hosszú évek óta megtalálható egy tárlat ugyancsak a veszprémi Várban a Művészetek Házában.

Most e két szenvedély és életmű kapcsolódott össze, az új tárlat megnyitóján pedig maga a cipészmester, műgyűjtő is jelen volt.

A város nevében Porga Gyula, polgármester köszöntötte Vass Lászlót és megjelenteket, akik között a mester kollégái, családtagjai és tisztelői is ott voltak.

A városvezető köszönetet mondott, hogy Veszprém kulturális értékeit tovább gazdagítja ez a tartalmas tárlat, aminek a város adhat otthont és örömét fejezte ki, hogy a mögöttünk hagyott járvánnyal és további nehézségekkel tűzdelt időszak után ismét programsorozat-szerűen lehet ilyen kulturális programokat szervezni.

A gyűjteményről bővebben Bánsági Petra DLA cipőtervező, a tárlat kurátora beszélt, aki Vass Lászlóval már egyetemista kora óta jó barátságot ápol és számos közös munkájuk volt, így jól ismeri a mester munkásságát.

Végül maga a cipészmester is megosztotta gondolatait az egybegyűltekkel. Vass László köszönetet mondott mindenkinek, a családjától a támogatóin át a kollégáiig, akik segítették a munkáját az évtizedek alatt. Elmondta, nagy örömmel tölti el, hogy 8 unokája közül Péter jelenleg Londonban dizájntervezést tanul, amit a cipőkészítés területén fog majd kamatoztatni, így tovább képviseltetve a Vass nevet az iparművészet ezen területén.

Elárulta, régóta szerette volna, hogy Veszprémben a műgyűjtő szenvedélye mellett a cipészmesterségben végzett munkája is megjelenjen valamilyen formában, ez az álom válhatott most valóra.

Hajas Bálint
Szalai Csaba

További cikkek

Huszárok, tüzérek és haditengerészek is felvonultak a hősök napján Veszprémben
Huszárok, tüzérek és haditengerészek is felvonultak a hősök napján Veszprémben
Vasárnap délután a Vörösmarty téri I. világháborús emlékműnél tartották Veszprém Hősök napi ünnepségét. A megemlékezés előtt a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület szervezésében korabeli huszárok, tüzérek, de még haditengerészek is felvonultak a belvárosban.
Vonatfütty helyett hegedűszó a menetrend szerinti járaton
Vonatfütty helyett hegedűszó a menetrend szerinti járaton
A vasárnap induló Musicolours zenei fesztivál előfutáraként szombat délelőtt egy különleges vonat indult el Zircről Veszprém felé. Habár a MÁV menetrend szerinti szerelvényéről volt szó, mégis egy svájci fiatal kvartettnek köszönhetően a vonat zakatolása helyett a vonósok dallamai adták az utazás ütemét.
Udvardy György pünkösdkor: szeretnénk érteni, hogy mi történik
Udvardy György pünkösdkor: szeretnénk érteni, hogy mi történik
Pünkösd napját ünneplik vasárnap a keresztény egyházak. A húsvéti időszakot lezáró ünnepen a keresztények a Szentlélek eljövetelére, az egyház alapítására és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdetére emlékeznek. Dr. Udvardy György, veszprémi érsek a Szent Mihály székesegyházban tart misét, de videóüzenetében minden embernek üzent.
Láthatóvá vált az idő a kiállításon
Láthatóvá vált az idő a kiállításon
A két művész sokáig nem is tudott egymásról, és arról sem, hogy pont ugyanazt a dolgot csinálják egymással szemben. Csupán a Balaton választotta el őket. Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően viszont most összekapcsolódott Szalontai Ábel és Szabó Dezső fotóművészek munkássága. A Művészetek Házában péntek este két különböző, mégis egy kiállítás nyílt meg.
Idén sem marad senki rozé, rizling és jazz nélkül Veszprémben
Idén sem marad senki rozé, rizling és jazz nélkül Veszprémben
A Rozé, Rizling, Jazz Napok Veszprém olyan zenei és gasztronómiai fesztiválja, ami 13. éve úgy része a nyári programdömpingnek, hogy még a világjárvány miatt sem maradt el alkalom. Idén az Európa Kulturális Főváros évében ugyanúgy a jól bevált recept szerint készültek a szervezők, de néhány újítás így is bekerült a programok közé. Erről tartottak sajtótájékoztatót csütörtök este a Városháza előtti téren.