Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egyedülálló cipőtárlat nyílt Veszprémben a világhírű Vass László jóvoltából

2022. június 26. 1:18
Vass László, műgyűjtő és cipészmester sokáig csak előbbi szenvedélyével volt jelen Veszprémben, szombaton viszont megnyílt a Várban a nevéhez kapcsolódó világhírű cipőmárkát és ezen elegáns termékek kézműves gyártását bemutató tárlat is, a Vass Cipőtár. Az ünnepi eseményen Vass László és több kollégája is ellátogatott személyesen a Királynék városába.

Vass László 1970 óta foglalkozik cipők készítésével. A mester 1978-ban nyitotta meg első önálló üzletét a fővárosban, kezdetben látványos és divatos női modellek kínálatával, amelyek hamar nagy népszerűségre tettek szert.

Évekkel később, a '80-as évek vége felé megváltozott a piac, erre reagálva Vass László visszatért szakmai gyökereihez és műhelyét klasszikus manufaktúrává alakította át, ahol kizárólag kézzel készítette immáron a hagyományos formájú férfi darabokat, amelyek közül az egyik legismertebb a rámán varrott klasszikus „Budapest” modell. Ekkoriban, valamint a '90-es évek elején főleg osztrák, német és svájci férfiak vásároltak a budapesti üzletben. Ők ismerték fel azt, hogy Vass László cipői milyen magas minőséget képviselnek a formatervezés és kivitelezés területén is. A magyar cipészmester jó hírét ők is elvitték magukkal, valamint Roberto Ugolini, firenzei cipészmesterrel való együttműködés révén a Vass-cipők idővel eljutottak a Távol-Keletre és a tengerentúlra is.

Vass László nevéhez fűződik az 1999-ben kiadott „Klasszikus férficipő” című könyv is, ahol társszerző volt, valamint a könyv gazdag képanyagát is az ő manufaktúrájában rögzítették. Ez a pontos és számos érdekességet tartalmazó kötet azóta 9 nyelven lett kiadva, Vass László nevét pedig tovább öregbítette nemzetközi szinten is.

Ebből az életműből nyílt kiállítás szombaton Veszprémben a Művészetek Háza Modern Képtár – Vass László Gyűjteménye mellett a Várban. A név nem véletlenül egyezik, hiszen Vass László cipészmestersége mellett lelkes műgyűjtő is, elsősorban kortárs magyar alkotók műveit keresi, amelyekből már hosszú évek óta megtalálható egy tárlat ugyancsak a veszprémi Várban a Művészetek Házában.

Most e két szenvedély és életmű kapcsolódott össze, az új tárlat megnyitóján pedig maga a cipészmester, műgyűjtő is jelen volt.

A város nevében Porga Gyula, polgármester köszöntötte Vass Lászlót és megjelenteket, akik között a mester kollégái, családtagjai és tisztelői is ott voltak.

A városvezető köszönetet mondott, hogy Veszprém kulturális értékeit tovább gazdagítja ez a tartalmas tárlat, aminek a város adhat otthont és örömét fejezte ki, hogy a mögöttünk hagyott járvánnyal és további nehézségekkel tűzdelt időszak után ismét programsorozat-szerűen lehet ilyen kulturális programokat szervezni.

A gyűjteményről bővebben Bánsági Petra DLA cipőtervező, a tárlat kurátora beszélt, aki Vass Lászlóval már egyetemista kora óta jó barátságot ápol és számos közös munkájuk volt, így jól ismeri a mester munkásságát.

Végül maga a cipészmester is megosztotta gondolatait az egybegyűltekkel. Vass László köszönetet mondott mindenkinek, a családjától a támogatóin át a kollégáiig, akik segítették a munkáját az évtizedek alatt. Elmondta, nagy örömmel tölti el, hogy 8 unokája közül Péter jelenleg Londonban dizájntervezést tanul, amit a cipőkészítés területén fog majd kamatoztatni, így tovább képviseltetve a Vass nevet az iparművészet ezen területén.

Elárulta, régóta szerette volna, hogy Veszprémben a műgyűjtő szenvedélye mellett a cipészmesterségben végzett munkája is megjelenjen valamilyen formában, ez az álom válhatott most valóra.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Work in progress A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Különleges helyszínt fedezhetnek fel a Veszprémi Érsekség Work in Progress programsorozatának résztvevői. Február 24-én és 25-én, az idegenvezetők világnapja alkalmából szervezett „sisakos túrán” az érdeklődők megtekinthetik a Szent Mihály Főszékesegyház altemplomát, valamint a 18. század egyik legnagyobb hatású veszprémi püspökének monumentális barokk síremlékét, amelynek restaurálása idén vette kezdetét. tegnap 16:55 Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. 2024. február 21. 15:23 Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Új állandó tárlattal köszönti a tavaszt a Laczkó Dezső Múzeum. Még töltik a vitrineket, jövő péntektől azonban bárki megtekintheti a Veszprém történelmét a tárgyakon keresztül bemutató kiállítást. 2024. február 20. 19:59 Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Február 22-25. között immár harmadik alkalommal rendezik meg a Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivált. Az EKF programja idén is rendkívül színes kínálattal jelentkezik, koncertet ad a 30Y, a Felső tízezer, workshopot tart a FISZ, és a fantasy is komoly szerepet kap. 2024. február 20. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.