2022. szeptember 25.
//
Eufrozina névnap

Egyedülálló cipőtárlat nyílt Veszprémben a világhírű Vass László jóvoltából

Vass László, műgyűjtő és cipészmester sokáig csak előbbi szenvedélyével volt jelen Veszprémben, szombaton viszont megnyílt a Várban a nevéhez kapcsolódó világhírű cipőmárkát és ezen elegáns termékek kézműves gyártását bemutató tárlat is, a Vass Cipőtár. Az ünnepi eseményen Vass László és több kollégája is ellátogatott személyesen a Királynék városába.

Vass László 1970 óta foglalkozik cipők készítésével. A mester 1978-ban nyitotta meg első önálló üzletét a fővárosban, kezdetben látványos és divatos női modellek kínálatával, amelyek hamar nagy népszerűségre tettek szert.

Évekkel később, a '80-as évek vége felé megváltozott a piac, erre reagálva Vass László visszatért szakmai gyökereihez és műhelyét klasszikus manufaktúrává alakította át, ahol kizárólag kézzel készítette immáron a hagyományos formájú férfi darabokat, amelyek közül az egyik legismertebb a rámán varrott klasszikus „Budapest” modell. Ekkoriban, valamint a '90-es évek elején főleg osztrák, német és svájci férfiak vásároltak a budapesti üzletben. Ők ismerték fel azt, hogy Vass László cipői milyen magas minőséget képviselnek a formatervezés és kivitelezés területén is. A magyar cipészmester jó hírét ők is elvitték magukkal, valamint Roberto Ugolini, firenzei cipészmesterrel való együttműködés révén a Vass-cipők idővel eljutottak a Távol-Keletre és a tengerentúlra is.

Vass László nevéhez fűződik az 1999-ben kiadott „Klasszikus férficipő” című könyv is, ahol társszerző volt, valamint a könyv gazdag képanyagát is az ő manufaktúrájában rögzítették. Ez a pontos és számos érdekességet tartalmazó kötet azóta 9 nyelven lett kiadva, Vass László nevét pedig tovább öregbítette nemzetközi szinten is.

Ebből az életműből nyílt kiállítás szombaton Veszprémben a Művészetek Háza Modern Képtár – Vass László Gyűjteménye mellett a Várban. A név nem véletlenül egyezik, hiszen Vass László cipészmestersége mellett lelkes műgyűjtő is, elsősorban kortárs magyar alkotók műveit keresi, amelyekből már hosszú évek óta megtalálható egy tárlat ugyancsak a veszprémi Várban a Művészetek Házában.

Most e két szenvedély és életmű kapcsolódott össze, az új tárlat megnyitóján pedig maga a cipészmester, műgyűjtő is jelen volt.

A város nevében Porga Gyula, polgármester köszöntötte Vass Lászlót és megjelenteket, akik között a mester kollégái, családtagjai és tisztelői is ott voltak.

A városvezető köszönetet mondott, hogy Veszprém kulturális értékeit tovább gazdagítja ez a tartalmas tárlat, aminek a város adhat otthont és örömét fejezte ki, hogy a mögöttünk hagyott járvánnyal és további nehézségekkel tűzdelt időszak után ismét programsorozat-szerűen lehet ilyen kulturális programokat szervezni.

A gyűjteményről bővebben Bánsági Petra DLA cipőtervező, a tárlat kurátora beszélt, aki Vass Lászlóval már egyetemista kora óta jó barátságot ápol és számos közös munkájuk volt, így jól ismeri a mester munkásságát.

Végül maga a cipészmester is megosztotta gondolatait az egybegyűltekkel. Vass László köszönetet mondott mindenkinek, a családjától a támogatóin át a kollégáiig, akik segítették a munkáját az évtizedek alatt. Elmondta, nagy örömmel tölti el, hogy 8 unokája közül Péter jelenleg Londonban dizájntervezést tanul, amit a cipőkészítés területén fog majd kamatoztatni, így tovább képviseltetve a Vass nevet az iparművészet ezen területén.

Elárulta, régóta szerette volna, hogy Veszprémben a műgyűjtő szenvedélye mellett a cipészmesterségben végzett munkája is megjelenjen valamilyen formában, ez az álom válhatott most valóra.

Hajas Bálint
Szalai Csaba

További cikkek

Mi volt az a furcsa hibrid szekér, ami megjelent Veszprémben?
Mi volt az a furcsa hibrid szekér, ami megjelent Veszprémben?
Egy nemzetközi kulturális zarándoklat során tíz ember kézi erejével húzott és tolt szekér - de inkább egy különös traktor-autó-hajó hibrid, amely a Landschip (szárazföldi hajó) nevet kapta - indult el a flamand Antwerpenből és érkezett meg csütörtökön délután Veszprémbe.
Kultúra, művészet, kreatív foglalkozások az utcai csatangolás helyett
Kultúra, művészet, kreatív foglalkozások az utcai csatangolás helyett
Egyszerűen csak kinyitották az ajtót, a gyerekek az utcáról pedig bejöttek. Így indult Haszkovó-lakótelep szívében a Napsugár Klub működése, ahol azóta is a hét öt napján gondoskodnak arról, hogy a lakótelepi fiataloknak hasznos, kreatív alternatívát kínáljanak az utcán való téblábolás helyett. Idén a Veszprém-Balaton 2023 EKF program támogatásának köszönhetően pedig még inkább kibővült kulturális vonalon is ez a fiatalos kínálat.
Jutasi Őrmester túrán vehettek részt a diákok
Jutasi Őrmester túrán vehettek részt a diákok
Szerda reggel az Óváros térről felváltva indultak az iskolai osztályok, hogy felfedezzék Veszprém egyedülálló természeti, kulturális és katonai értékeit.
Malomsorsok a Séd mentén
Malomsorsok a Séd mentén
Vasárnap a gomolygó idő ellenére számos lelkes érdeklődő csatlakozott a Túrajó tematikus sétájához. A jelentkezők nevében is bátran mondhatom: sok élménnyel és érdekes ismeretanyaggal lettünk gazdagabbak.
Veszprémtől kértek tanácsot az észtek borkérdésben
Veszprémtől kértek tanácsot az észtek borkérdésben
Nemrég az Oliva étteremben két olyan város jó barátai találkoztak, amely városok mindegyike az Európa Kulturális Fővárosa cím birtokosa, programjaikban pedig egyaránt szeretnének adózni borkultúrának is. Veszprém és testvárvárosának, az észtországi Tartunak a vezetői régi jó kapcsolatot ápolnak egymással, a mostani a találkozót is a személyesség jellemezte, még úgy is, hogy a két társaság 1500 km-re volt egymástól a valóságban. Ráadásul Tartu szempontjából komoly tétje is volt az alkalomnak.