2022. július 1.
//
Annamária névnap

TOP-2.1.3-16-VE1-2019-00025 „Bel- és csapadék-vízvédelmi létesítmények fejlesztése Herenden”

2022. június 22. 12:55
A TOP-2.1.3-16-VE1-2019-00025 azonosítószámú projekt keretében megvalósult Herenden a bel- és csapadék-vízvédelmi létesítmények fejlesztése. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott, vissza nem térítendő támogatás összeg 84.202.628.-Ft. A támogatás intenzitása a projekt elszámolható összköltségnek a 100%-a.

A projekt keretében Herend Város Önkormányzata bel- és csapadék-vízvédelmi létesítményeinek fejlesztésére került sor.

A beruházás keretében záportározó építésére, ezen belül 200 m hosszú töltés, leeresztő zsilip és tározótér kialakítására, valamint a Táncsics utcai vízelvezető árok átépítésére, felújítására került sor.

A fejlesztés hatására a talajvíz szintjének csökkentésére került sor az elvezető hálózat kiépítésével, a szennyeződés felfogására a hordalékfogó aknákkal, melyek feladata a víz energiájának megtörése, a víz visszatartása.

A záportározó építésével a hirtelen lezuduló csapadék lefolyása lassítható, amellyel az érintet településrész elöntése megakadályozható.

A fejlesztéssel elért eredmények:
• Az elöntések megszüntetésével javul a környezet állapota
• A felértékelődő környezet növeli a lakások, és egyéb ingatlanok értékét. A közvetlen elöntéssel érintett ingatlanoknál jelentős károkozás előzhető meg
• A károkozás helyrehozására szánt források a fejlődést közvetlenül elősegítő célokra fordíthatók a jövőben

 

vehir.hu

További cikkek

Kicska Andrea kapta a Véghely-díjat
Kicska Andrea kapta a Véghely-díjat
Kicska Andrea vehette át idén a Véghely-díjat a Polgármesteri Hivatalnál eltöltött több mint húsz év alatt tanúsított kiemelkedő közszolgálati tevékenysége elismeréseként.
Kívül lilák, belül zöldek a V-Busz új járművei
Kívül lilák, belül zöldek a V-Busz új járművei
Amit a városvezetés néhány éve eltervezett a közösségi közlekedés megreformálásában, az mostanra érett be végérvényesen, amikor a héten megérkezett és forgalomba állt a V-Busz kötelékében az 5 darab új, tisztán elektromos meghajtással közlekedő autóbusz. Az új buszok nem csak környezetkímélőek, hanem számos technikai újítással is felszerelték őket, töltőállomásukat pedig a Haszkovó-buszfordulóban alakították ki.
Új parkoló a belvárosban, közösségi térré fejlesztik a volt Várkert éttermet
Új parkoló a belvárosban, közösségi térré fejlesztik a volt Várkert éttermet
Összefoglalónk a képviselő-testület júniusi üléséről.
Szobrok ki- és áthelyezéséről döntöttek
Szobrok ki- és áthelyezéséről döntöttek
Átköltöztetik az Óváros térről a millenniumi emlékművet, és a város több pontján kavicsfogú álteknős miniszobrokat helyeznek ki.
Veszprémi óvoda és iskola lettek az év állatvédő intézményei
Veszprémi óvoda és iskola lettek az év állatvédő intézményei
Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora adta át az „Év Állatvédő Óvodája 2022” és az „Év Állatvédő Általános Iskolája 2022” pályázat dobogósainak okleveleit az Egyetemen megrendezett díjátadó ünnepségen, június 29-én, Budapesten. Az „Állatvédelem gyerekeknek” szerkesztőbizottsága az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi, Jogi, Elemző- és Módszertani Központjának szakmai támogatásával idén második alkalommal hirdetett – az állatvédelmi oktatási tevékenységet középpontba helyező – pályázatot óvodák és idén első ízben már általános iskolák számára is. A pályázatra olyan intézmények jelentkezését várták, akik kiemelkedően sokat tettek az állatvédelemért, és törekedtek arra, hogy beépítsék a felelős állattartást a nevelésbe változatos és kreatív programok segítségével.