Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

A V-Busz szemei és fülei

2022. június 17. 14:11
Ha az ember képes arra, hogy egyszerre több irányba megosztja a figyelmét, az egy irigylésre méltó készség. Ha viszont egy időben akár több, mint 40 felé képes figyelni, az már-már rendkívüli adottság. Márpedig a V-Busz diszpécserei egy átlagos hétköznapon körülbelül ennyi autóbuszjáratot követnek Veszprém útjain. Az ő munkájukba nyerünk betekintést.

A Pápai úti forgalmi irodában egy ilyen hétköznapon a délelőtti órákban látogattuk meg őket, viszont akár érkezhettünk volna hajnalban is, ugyanis a diszpécseri szolgálat 0-24-ben működik a V-Busznál, reggel 6 órától este 6-ig és este 6-tól reggel 6-ig.

Eközben alig néhány óra van, amikor nem gördül ki egy lila színű busz sem Veszprém útjaira, ugyanis az utolsó járat 0 óra 20 perckor végez, az első pedig 03 óra 50 perckor indul el. A köztes időben a diszpécseri irodában az adminisztrációt végzik, majd ismét megjelennek a diszpécser előtti monitorokon a jelzések, a Veszprém-térképen elkezdenek mozogni a buszok jelzései, megkezdődött ismét egy nap.

A V-Busz diszpécseri munkájába Gelencsér Sándor vezetett be minket és kezdte el részletesen bemutatni, hogy pontosan mit látunk a képernyőkön. Az egyik kijelzőn egy összetéveszthetetlen Veszprém-térkép jelent meg, amelyen a város különböző pontjain, különböző színekkel jelölt számsorok és betűkódok mozogtak. Ennek a rendszernek a segítségével valós időben lehet követni azokat a buszokat, amelyekkel éppen valamelyik járatot teljesítik az autóbuszvezetők. (Ezt egyébként bárki más is meg tudja nézni a V-BuszON mobilalkamazáson keresztül.) A különböző színkódoknak is van jelentősége, a zöld azt jelenti, az adott busz a menetrend szerint közlekedik éppen, a sárga némi késést szedett össze, míg a piros – ilyen nem volt ottjártunkkor – pedig előrébb tart, mint a menetrend írja. Ez utóbbi esetében egyébként a diszpécser egyből jelez a buszvezetőnek, hogy lassítson, vagy a következő megállóban várja meg a menetrend szerint jelzett indulási percet.

Mindezt a diszpécserek szintén egy speciális rendszer segítségével tudják jelezni a buszvezetőknek, egy másik képernyőre pillantva pedig mi is láthattuk, hogyan működik ez a gyakorlatban. Itt egymás alatt külön látszik, hogy aznap éppen melyik buszon melyik buszvezető, melyik járatot teljesíti éppen, ha pedig szükséges, akkor bármikor lehetősége van a diszpécsereknek rövid szöveges üzeneteket küldeni a járművezetőknek, akár egyenként, akkár egyszerre mindenkinek.

Persze ennél vannak sokkal komplikáltabb helyzetek is, amikor már jóval nagyobb logisztikai tudás és gyors reagálás szükséges a diszpécserektől.

Gelencsér Sándor ezt egy konkrét eset elmesélésével példázta, amikor a Jutasi úti nagy körforgalomban két autó karambolozott és elállták a forgalmat, hirtelen kellett megoldani, hogy a V-Busz arra közlekedő járatai a lehető legkevesebb késéssel és legrövidebb terelőúton tudják folytatni a munkájukat. Ilyenkor gyors telefonos utasításokat is adhatnak a forgalmi irodából, de ez visszafelé is működik, ha egy autóbuszvezető nem várt fennakadást tapasztal, például balesetet az utakon, akkor egyből jelzi a diszpécsereknek, akik így gyorsan tudnak reagálni és a többi arra közlekedő járatnak jelezni tudják, hogy merre kerüljenek, így nem ragadnak be a dugóba a menetrend szerint közlekedő járatok.

„A problémamegoldó képesség nagyon fontos ennél a munkánál, gyorsan kell reagálni és gyorsan meghozni az önálló döntéseket” - magyarázta Sándor azokat a készségeket, amelyek a legfontosabbak a diszpécserek munkájánál. Ezen kívül ez a munkakör megköveteli, hogy a legapróbb részleteiben átlássák a rendszert, amibe beletartozik Veszprém úthálózata is, hiszen az sem mindegy, hogy merre irányítanak egy szólóbuszt, vagy egy csuklóst, hiszen amíg az első könnyebben közlekedik a szűkebb utcákban is, addig nagyobb párja, ha rossz irányba vezeti a diszpécser, könnyen beragadhat.

Szintén a diszpécsereknek kell gyorsan reagálni arra, ha valamelyik busz műszaki probléma miatt nem tud elindulni, vagy menet közben lerobban. Ilyenkor gyorsan meg kell szervezni a mentesítő járatot. Sándor elmondása szerint ezzel a problémával egészen tavaly decemberig sokat küzdöttek, azóta viszont megérkeztek a vadonatúj MAN-típusú buszok kiváló műszaki állapotban, így ez a nehezítő tényező megszűnt a munkájuk során.

Hétköznaponként egyébként 40-42 lila autóbusz közlekedik a városban, ez a következő hónapokban a tanszünet alatt némileg csökken majd, hétvégén pedig körülbelül a fele mennyiségű busz járja az utakat.

A diszpécserek munkája tehát hasonló a légi irányítókéhoz, azzal a különbséggel, hogy itt minden a földön történik, a V-Busz esetében 127 km2-en.

Hajas Bálint
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.