Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Átadták az idei Magyar Mozgókép Díjakat

2022. június 13. 14:10 // Forrás: MTI
Átadták az idei Magyar Mozgókép Díjakat a Magyar Mozgókép Fesztivál zárógáláján Veszprémben vasárnap. A legjobb nagyjátékfilmnek járó díjat a Külön falka kapta, a legtöbb díjat - öt elismerést - Enyedi Ildikó A feleségem története című alkotása nyerte el.

A Petőfi Színházban tartott gálán Porga Gyula, Veszprém polgármestere kiemelte: a megyeszékhely közössége mindig is kultúraszerető volt, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a közadakozásból létrejött színházépület. Ez mutatkozott meg akkor is, amikor három éve egymásra talált Veszprém, Balatonalmádi, Balatonfüred és a filmes szakma, hogy helyet adjon a Magyar Mozgókép Fesztiválnak. A fesztivál elmúlt négy napját a polgármester a találkozások ünnepének nevezte, s felhívta a figyelmet, hogy jövőre, 2023-ban Európa kulturális fővárosába várják a filmeseket.

Porga Gyula (fotó: Kovács Bálint)Porga Gyula (fotó: Kovács Bálint)

Káel Csaba filmügyi kormánybiztos beszédében emlékeztetett: az elmúlt napokban csaknem száz mozgóképes alkotást mutattak be a fesztiválon, emellett szakmai fórumokat tartottak és életműdíjakat is átadtak a 121 éves magyar mozgóképet ünnepelve, erősítve azt a törekvést, hogy a Balaton a magyar Cannes-á váljon.

A Kelemen Zénó, Munkácsy-díjas szobrászművész által tervezett Magyar Mozgókép Díjakat összesen húsz kategóriában adták át, a Magyar Filmakadémia tagsága titkos szavazással döntött a díjazottakról.

A legjobb nagyjátékfilm kategóriát Kis Hajni filmje, a Külön falka nyerte, és ő vihette haza a legjobb elsőfilmesnek járó díjat is.

A legjobb tévéfilmnek járó díjat Goda Krisztina kapta az Ida regénye című alkotásért. A legjobb egész estés dokumentumfilm kategóriában az Egy mindenkiért (rendező: Muhi András Pires) című alkotást méltatta az akadémia tagsága.

A rövid dokumentumfilmek közül a Jankovicsok (rendező: Szabó Szonja) bizonyult a legjobbnak. A legjobb kisjátékfilm kategória győztese az Elfelejtett nemzedék (Aracsi Norbert), míg a legjobb animációs film kategóriát Glaser Kati Legendás család című filmje nyerte.

A játszmaA játszma

A legjobb tévésorozat kategóriában a Shakespeare/37 - Montague és Capulet (rendező: Magács László) lett a győztes.

A legjobb női főszereplő kategória nyertese Hámori Gabriella lett a Legjobb tudomásom szerint című drámában nyújtott alakításáért, A játszma Évájának megformálásért pedig a legjobb mellékszereplőnek járó elismerést is ő kapta.

A legjobb férfi főszereplő kategóriában Kulka János (A játszma) nyert.

A legjobb rendező díját A feleségem története című alkotásért Enyedi Ildikónak ítélték.

Az operatőrök közül Rév Marcellnek ítélték a díjat A feleségem története fényképezéséért, a legjobb forgatókönyv díját pedig Szántó Fanni és Kis Hajni vihették haza a Külön falkáért.

Külön falkaKülön falka

A legjobb hangmérnök/hangmester Balázs Gábor (A játszma), a legjobb zeneszerző Szirtes Edina "Mókus" (Korai menyegző), a legjobb vágó pedig Szalai Károly H. S. E. (A feleségem története) lett.

A legjobb díszlettervezőnek Valcz Gábort (El a kezekkel a papámtól!) választották, a legjobb jelmezért Flesch Andreát (A feleségem története) díjazták, míg a legjobb maszkért Kreuzer Barbara (A feleségem története) kapott elismerést.

A közönség Tiszeker Dániel Nagykarácsony című filmjét találta a legjobbnak.

vehir.hu
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. ma 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. ma 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.