Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

A tánc fesztiválja 2008: Tranzdanz – MAGENTA

2008. május 23. 1:21
A Magenta két egymástól teljesen eltérő, végletes tánc műfajt állít egymás mellé, a népi, illetve a kortárs zenét és táncot. Kovács Gerzson Péter folyamatosan változó, idén 20 éves társulata valami egészen újat hoz létre – a mozgásművészet forradalmát.
A két részből álló előadás jellemző KGP életére, aki maga is a néptánctól halad a kortársművészet felé. A Bartók Táncegyüttesből kilépve hozta létre az első független néptánc formációt, a Summások Tánc­együttest, és elkezdte a kortárs alkotók útját járni. Ebből a szempontból a Magenta valahol a saját története.


Az első epizód, Horváth Csaba és Dresch Mihály Flamingója a régi idők kocsmahangulatát idézi. Dresch zenéje előhívja a vad táncot, melybe Horváth olykor teljesen belefeledkezik, majd a végsőkig fokozza. A népzene egyben jelképezi a virtust és a hagyományokat, melyből sosem szabadulhatunk. A népi világban zene és tánc egymást szülik, részei egymásnak.

A Hic et nunc épp oly humoros, mint amennyire megható. Egy ellentétes világ az előző résszel. A lágy fúvószene először finom mozdulatokra ösztönöz, életre hív, mint a kígyóbűvölő zenéje. KGP úgy követi az őt hívó zenét, mintha maga lenne a hang, a hangszeren átáramló levegő. Hajlong, mint egy gumiember, teljesen behódol a zenének. Nem csak a mozdulatok, de a mimika is végtelenül kifejező, az emberi érzelmek legszélesebb skáláját vonultatja fel, a gúnyt, a cinizmust, a fásultságot, és a dühöt. A produkció olyan, mint egy nagy groteszk vigyor. KGP tánca végén egy tál vizet borít magára, mellyel megtisztul, s kiesvén a transzból, új útra indul.

Füssy Angéla
további cikkek
Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. ma 9:00 Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.