Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Különleges pünkösdi koncert a bakonybéli monostorban

2022. június 3. 11:45
Köveken, faágakon, csigaházakon zenél Dés András a bakonyi monostorban

Nincs ember, aki belép az erdőbe, és ne érintené meg az atmoszféra, a levegő, a táj. És persze az akusztika, ami mindennél fontosabb egy zenész számára. Dés András ezek miatt indult el a Bakonyba három zenésztársával és egy hangmérnökkel 2019 nyarán. Hangszert nem vitt magával, hanem az ott talált köveket, faágakat, csigaházakat szólaltatta meg, időnként pedig kisegítette őket egy-egy madár.

“Jazz-zenészként mindig is a spontaneitás vonzott, amikor az ember zeneileg kockázatos és meglepő helyzetekbe viszi bele magát és zenésztársait. Amikor nem tudsz felkészülni a következő pillanatra. A nagy dolgok a peremvidékeken történnek” - mondja Dés.

A terv jobban sikerült, mint várta. A helyszínkeresésnél hamar rábukkantak egy varázslatos vadászházra csörgedező patakkal, nagy tisztással, csenddel. 

Tavasszal. 

A nyári megérkezésükre ugyanis a patak kiszáradt, a tisztás áthatolhatatlan bozóttá sűrűsödött, a felvétel utolsó napjára pedig a Bakony Rally hangzavara töltötte meg az erdőt. Az első nap összegyűjtött faágak és egyéb természetes hangszerek éjjel bőrig áztak, ezért másnap ismeretlen hangon csendültek fel.

“Tetszett nekünk a vad, rusztikus, szinte őserdőszerű táj, jó nagy adagban kaptuk meg a váratlant és kiszámíthatatlant. Az egész helyzet maga volt a jazz.”

Dés tehát Fenyvesi Márton gitárossal, Ávéd János szaxofonossal, Szandai Mátyás nagybőgőssel és Szabó Viktor hangmérnök segítségével elkészítette az einschliesslich című albumot, amit épp az első pandémiás lezárás előtt mutattak be.

“Az első lezárás alatt döbbentem rá, hogy az új helyzet fényében milyen kísérteties jópár számunk címe, mint például a Ghost Town, a Life Sings On, a Cautious Party vagy a Long Distance Relationship. Az erdő mindenesetre része volt az alkotási folyamatnak, a lombok suhogása, az erdei élőlények neszezése párbeszédbe lép a zenével. Madarak több ihletett pillanatban is közbeszólnak, például az utolsó, Epilogue című számban, tökéletes ritmusérzékről tanúskodva, tulajdonképpen a lemez lezárásaképpen.”

Hogy az erdőnek az akusztikája veri a legjobb koncerttermekét, már korábbi erdőbeli zenélésekből tudta. De kihívás volt, hogy a biztonságos és békés stúdiókörnyezet helyett itt nem lehetett utólag belenyúlni, belejavítani a termékbe. “Csúcsra járattuk a spontaneitást és improvizációt”.

Dés és az Erdőkerülő Quartet június negyedikén a Kultháló egyik bázisát képező bakonybéli monostorban játszik. A Veszprém-Balaton 2023 keretén belüli programban a résztvevő is részesévé válik a művészi folyamatnak.

A rendezvényről további részletek a Facebook-eseményében találhatók.

 

A hosszú hétvégén további programokat is tartogat a bakonybéli monostor a látogatók számára. A vajdasági Bakos Árpád Trió Kárpát-medencei népdalokat ad elő, Novák Erik filmrendező, festőművész festészeti workshopot tart.

Godard, Ravel, Debussy és Feraud műveit szólaltatja meg közös koncertjén a Junior Prima Díjas Anasztázia Razvaljajeva hárfaművész és az Artisjus-díjas Illés Eszter fuvolaművész.

Vasárnap a Pannonhalmi Bencés Gimnázium volt és jelen tanáraiból és tanulóiból álló Bencés Big Band swing-, latin-, funky-örökzöldeket és mai slágerekkel szórakoztatja a közönséget. A HolddalaNap zenekar pedig egy palóc legenda nyomába ered, s koncertjükön magyar népdalok, versfeldolgozások, felnőtteknek, s gyerekeknek szóló énekek segítségével keresik Pünkösd titkát.

vehir.hu
további cikkek
A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Work in progress A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Különleges helyszínt fedezhetnek fel a Veszprémi Érsekség Work in Progress programsorozatának résztvevői. Február 24-én és 25-én, az idegenvezetők világnapja alkalmából szervezett „sisakos túrán” az érdeklődők megtekinthetik a Szent Mihály Főszékesegyház altemplomát, valamint a 18. század egyik legnagyobb hatású veszprémi püspökének monumentális barokk síremlékét, amelynek restaurálása idén vette kezdetét. tegnap 16:55 Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. 2024. február 21. 15:23 Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Új állandó tárlattal köszönti a tavaszt a Laczkó Dezső Múzeum. Még töltik a vitrineket, jövő péntektől azonban bárki megtekintheti a Veszprém történelmét a tárgyakon keresztül bemutató kiállítást. 2024. február 20. 19:59 Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Február 22-25. között immár harmadik alkalommal rendezik meg a Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivált. Az EKF programja idén is rendkívül színes kínálattal jelentkezik, koncertet ad a 30Y, a Felső tízezer, workshopot tart a FISZ, és a fantasy is komoly szerepet kap. 2024. február 20. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.