2023. március 23.
//
Emőke névnap

Különleges pünkösdi koncert a bakonybéli monostorban

2022. június 3. 11:45
Köveken, faágakon, csigaházakon zenél Dés András a bakonyi monostorban

Nincs ember, aki belép az erdőbe, és ne érintené meg az atmoszféra, a levegő, a táj. És persze az akusztika, ami mindennél fontosabb egy zenész számára. Dés András ezek miatt indult el a Bakonyba három zenésztársával és egy hangmérnökkel 2019 nyarán. Hangszert nem vitt magával, hanem az ott talált köveket, faágakat, csigaházakat szólaltatta meg, időnként pedig kisegítette őket egy-egy madár.

“Jazz-zenészként mindig is a spontaneitás vonzott, amikor az ember zeneileg kockázatos és meglepő helyzetekbe viszi bele magát és zenésztársait. Amikor nem tudsz felkészülni a következő pillanatra. A nagy dolgok a peremvidékeken történnek” - mondja Dés.

A terv jobban sikerült, mint várta. A helyszínkeresésnél hamar rábukkantak egy varázslatos vadászházra csörgedező patakkal, nagy tisztással, csenddel. 

Tavasszal. 

A nyári megérkezésükre ugyanis a patak kiszáradt, a tisztás áthatolhatatlan bozóttá sűrűsödött, a felvétel utolsó napjára pedig a Bakony Rally hangzavara töltötte meg az erdőt. Az első nap összegyűjtött faágak és egyéb természetes hangszerek éjjel bőrig áztak, ezért másnap ismeretlen hangon csendültek fel.

“Tetszett nekünk a vad, rusztikus, szinte őserdőszerű táj, jó nagy adagban kaptuk meg a váratlant és kiszámíthatatlant. Az egész helyzet maga volt a jazz.”

Dés tehát Fenyvesi Márton gitárossal, Ávéd János szaxofonossal, Szandai Mátyás nagybőgőssel és Szabó Viktor hangmérnök segítségével elkészítette az einschliesslich című albumot, amit épp az első pandémiás lezárás előtt mutattak be.

“Az első lezárás alatt döbbentem rá, hogy az új helyzet fényében milyen kísérteties jópár számunk címe, mint például a Ghost Town, a Life Sings On, a Cautious Party vagy a Long Distance Relationship. Az erdő mindenesetre része volt az alkotási folyamatnak, a lombok suhogása, az erdei élőlények neszezése párbeszédbe lép a zenével. Madarak több ihletett pillanatban is közbeszólnak, például az utolsó, Epilogue című számban, tökéletes ritmusérzékről tanúskodva, tulajdonképpen a lemez lezárásaképpen.”

Hogy az erdőnek az akusztikája veri a legjobb koncerttermekét, már korábbi erdőbeli zenélésekből tudta. De kihívás volt, hogy a biztonságos és békés stúdiókörnyezet helyett itt nem lehetett utólag belenyúlni, belejavítani a termékbe. “Csúcsra járattuk a spontaneitást és improvizációt”.

Dés és az Erdőkerülő Quartet június negyedikén a Kultháló egyik bázisát képező bakonybéli monostorban játszik. A Veszprém-Balaton 2023 keretén belüli programban a résztvevő is részesévé válik a művészi folyamatnak.

A rendezvényről további részletek a Facebook-eseményében találhatók.

 

A hosszú hétvégén további programokat is tartogat a bakonybéli monostor a látogatók számára. A vajdasági Bakos Árpád Trió Kárpát-medencei népdalokat ad elő, Novák Erik filmrendező, festőművész festészeti workshopot tart.

Godard, Ravel, Debussy és Feraud műveit szólaltatja meg közös koncertjén a Junior Prima Díjas Anasztázia Razvaljajeva hárfaművész és az Artisjus-díjas Illés Eszter fuvolaművész.

Vasárnap a Pannonhalmi Bencés Gimnázium volt és jelen tanáraiból és tanulóiból álló Bencés Big Band swing-, latin-, funky-örökzöldeket és mai slágerekkel szórakoztatja a közönséget. A HolddalaNap zenekar pedig egy palóc legenda nyomába ered, s koncertjükön magyar népdalok, versfeldolgozások, felnőtteknek, s gyerekeknek szóló énekek segítségével keresik Pünkösd titkát.

vehir.hu

További cikkek

Világsztárok a színpadon kívül is a Veszprém Blues Fesztiválon
Világsztárok a színpadon kívül is a Veszprém Blues Fesztiválon
Jóval több mindenben ott van a blues, mint sokan gondolják, hiszen a könnyűzene nagy része ebből a műfajból gyökerezik. Április 13. és 16. között a Veszprém Blues Fesztiválon ezt bárki megtapasztalhatja, hiszen több mint 50 koncerten a nemzetközi blues élő legendái és feltörekvő csillagai, valamint a hazai blues-roots szcéna kiemelkedő zenészei lépnek színpadra. Közülük Roberto Luti gitáros, a világhírű Playing For Change sorozat alapító tagja, Kid Andersen, a Nyugati-part legfoglalkoztatottabb gitárosa, a Downbeat által többször az év orgonistájának választott Raphael Wressnig, valamint a világsztárok dobosa, D’MAR, aki többek között 17 évig volt Little Richard zenekarának a tagja, workshopon avatnak be műhelytitkaikba. Brian Kramer pedig nemcsak koncerted ad, hanem blues zenészeket bemutató illusztrációiból kiállítás is nyílik a fesztiválon, ahol beszélgetések, éjszakai örömzenélések és ingyenes koncertek is várják az érdeklődőket.
Programsorozat indul 13 Balatonhoz közeli településen
Programsorozat indul 13 Balatonhoz közeli településen
Kulturális programsorozat indul a Balaton északi partjához közel eső településeken: az áprilistól októberig tartó rendezvénysorozat a víz fontosságára hívja fel a figyelmet - közölte szerdán az MTI-vel a program főszervezője.
Majkával és Azahriah-val érkezik a harmincadik VEN
Majkával és Azahriah-val érkezik a harmincadik VEN
Nyilvánossá vált az idei Veszprémi Egyetemi Napok utolsó fellépője is, így már teljes a lista, hogy kik érkeznek április végén a jubiláló fesztiválra. A koncertszervők mellett viszont pedig az egyetemisták is javában készülnek, akik a hagyományoknak megfelelően idén is négy csapatba szerveződtek, négy különböző tematika mentén.
Veszprémi honvéd volt Petőfi Sándor öccse
Veszprémi honvéd volt Petőfi Sándor öccse
Azt minden bizonnyal sokan tudják, hogy Petőfi Sándor 1848 márciusában, néhány nappal a forradalom kitörése előtt Veszprémben tartózkodott – látogatása emlékét dombormű őrzi a Mackó cukrászda falán – arról azonban talán kevesebben tudnak, hogy látogatása oka István öccse volt, aki a környéken élt, és a szabadságharcban is a veszprémi honvéd zászlóaljban vett részt.
A lakótelepről kitaszított magaskultúra
A lakótelepről kitaszított magaskultúra
Arra, hogy egyéni szinten mit jelent a kultúra, nehéz választ találni, és hogy vajon a társadalmunk minden szintjébe bele van-e kódolva, az sem biztosan egyszerű eldöntendő kérdés. A kreatív törekvéseket nagyon könnyű csírájában elfojtani, ha az nem a megfelelő közönséget célozza meg. Mindenkivel jót tenni persze lehetetlen, de az átgondolatlanság egyértelműen elégedetlenséget szül, ahogy az pár éve a Haszkovón is történt. Szerencsére mára ide is megtalálta az EKF a helyes ajtó kulcsát.