Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Díjazta a kreatív pályázat legjobbjait a katasztrófavédelem

2022. május 25. 13:34 // Forrás: Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A járványügyi helyzet mérséklődését követően először nyílt lehetőség arra, hogy személyesen találkozzon díjazott és díjat átadó. Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság (OTB) alkotói pályázatának területi legjobbjai Veszprémben vehették át díjukat a gazdasági igazgatóhelyettestől.

Az első alkotói pályázat óta eltelt nyolc évben több, mint harmincezer alkotás érkezett be országosan a bizottság felhívására. Veszprém megyében 2019-ben voltak leginkább aktívak a gyerekek, akkor 357 pályaművet küldtek a felhívásra. Az idei évben 240 alkotás érkezett az OTB kiírására.

A pályázat célja, hogy az óvodások és az iskolások kreatív alkotásokon keresztül mutassák be a tűzvédelem fontosságát, a tűzoltók izgalmas és egyben kihívásokkal teli világát. A pályázaton az alkotások központi témája a tűzmegelőzés, a tűzvédelem fontossága. Ezt a tűzoltó hivatás megjelenítésével, a tűzesetek, káresemények megelőzésének fontosságát kiemelő alkotással, vagy bármilyen más, ötletesen elkészített, a tűzvédelem jelentőségét hangsúlyozó művel lehet bemutatni.

Kapuvári Viktória tűzoltó ezredes, gazdasági igazgatóhelyettes köszöntötte a díjátadóra érkezett helyezetteket és kísérőiket. Örömét fejezte ki, hogy a pandémia időszaka után visszatért az alkotási kedv az óvodásokba és iskolásokba. Ezt nemcsak a remekművek magas száma mutatja, hanem az is, hogy voltak intézmények, ahol teljes osztályok, csoportok részt vettek az alkotásban. Az ezredes hangsúlyozta, a beküldött képek által a bírálók gazdagodnak, a tűzoltók pedig értékes visszajelzést kapnak arról, milyen kép él a fiatal generációban a tűzoltók szerepéről és hivatásáról. 

A szabadkézi rajz kategóriában nagyon kreatív és színvonalas munkák érkeztek, emellett idén csak irodalmi alkotás témakörében pályáztak még a nebulók, itt két munka közül választottak a bírák. 

A pályázattal minden évben fontos cél, hogy a tudatos tűzmegelőzés a gyerekek közvetítésével is megvalósuljon, hiszen általuk, az ő sikerein keresztül is eljuthat a tűzvédelem fontossága a szülőkhöz, a tágabb családi körhöz, ismerősökhöz. 

A Veszprém megyei pályázat védnöke Dányi Béla tűzoltó dandártábornok, megyei igazgató, a területi tűzmegelőzési bizottság elnöke volt. A megyei bírálóbizottság elnöke idén Herendi Gábor, a Veszprém Televízió ügyvezető-főszerkesztője volt.

Megyei díjazottak:

Szabadkézi rajz kategória

Óvodás korosztály/egyéni:

  • I. Mohay Máté – Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde, Napsugár csoport, Zirc
  • II. Weisz Liliána – Zöldikék Óvoda, Pillangó csoport, Ajka 
  • III. Dombi Amina – Kuntich Etelka Napközi Otthonos Óvoda, Olaszfalu

Óvodás korosztály/csoportos:

  • Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde, Napsugár csoport 

6-10 éves korcsoport/egyéni:

  • I. Szántai Regina – Csontváry Általános Iskola, Zalahaláp 
  • II. Horváth Richárd – Vásárhelyi András Tagiskola, Várpalota 
  • III. László Lili – Vásárhelyi András Tagiskola, Várpalota 

11-14 éves korcsoport/egyéni:

  • I. Albert Orsolya Réka – Csontváry Általános Iskola, Zalahaláp 
  • II. Bogdán Szimonetta- Lendvai Violetta – Ady Endre Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, Berhida 
  • III. Lendvai Krisztofer – Nepomuki Szent János Római Katolikus Általános Iskola, Várpalota 

Irodalmi alkotás kategória

6-10 éves korcsoport/egyéni:

  • I. Béni Hanna Boglárka – Vargha Gyula Református Óvoda és Általános Iskola, Magyargencs Telephely

11-14 éves korcsoport/egyéni:

  • I. Szabó Anna – Rákóczi Telepi Tagiskola, Várpalota

Idén a Veszprém Televízió három különdíjat ajánlott föl, ezeket Herendi Gábor ügyvezető adta át a szabadkézi rajz kategória/egyéni, 6-10 éves korosztályú pályázói: Farkas Máté, Keller Márk és Kovács Rea (mindhárman a Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium és EGYMI, Veszprém 2. csoport tanulói) részére.

Fotók: Csondor Henrietta tűzoltó hadnagy

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.