Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C

Más véleményen vagy? Gyere, beszélgessünk!

2022. május 25. 4:00
Képzelj el egy világot, amelyben értelmes, felnőtt beszélgetéseket folytatunk le személyeskedő fröcsögés helyett, még akkor is, ha történetesen homlokegyenest más nézetet vallunk. Utópia? Ha szerinted sem csak az lehet, akkor ott a helyed a My City Talks rendezvényén!

Persze, azt is megértem, ha erre csak legyintesz egyet kiábrándultan. Értelmes vitakultúra? Ugyan, hol élünk? A kérdés sajnos jogos: idehaza az érvekre alapozott, hideg fejjel való vitázás, a különböző nézetek békés ütköztetése finoman szólva sem túl elterjedt. A közösségi oldalakon meg anonim fórumokon való, olykor gyalázkodásba menő kommentelés annál inkább. Ott aztán kieresztünk minden gőzt és saját meggyőződésünk megdönthetetlenségétől hajtva osztjuk az észt. Hogy a másik esetleg mást gondol? Akkor ő biztosan begyöpösödött agyú, neki aztán garantáltan nincs igaza.

Nagyon mondjuk ne csodálkozzunk azon, hogy ez így megy a fórumokon. Politikusaink sem feltétlenül fogják vissza magukat; a közbeszéd már jó ideje nem a kölcsönös tiszteletadáson alapszik. Tisztelet a kivételnek, minden területen.

A megoldás viszont nem a beletörődés és annak hangoztatása, hogy itthon eleve hiányzik a vitakultúra oktatása, akkor meg mégis mit várjunk. Hanem az, ha van egy hiány, egy probléma, akkor azzal foglalkozzunk.

Fotó: Pexels - Mikhail NilovFotó: Pexels - Mikhail Nilov

A My City Talks éppen erre adna lehetőséget. A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kar Együttműködő Közösségek alprojektjének keretében tervezett esemény a My Country Talks kezdeményezéshez csatlakozva buzdítana különböző nézeteket valló emberek találkozására.

A kezdeményezés eredetileg egyébként Németországban indult a ZEIT ONLINE szerkesztőségének ötlete nyomán „Németország beszél/Deutschland spricht/Germany Talks néven, annak érdekében, hogy az emberek kapcsolatba léphessenek egymással és eszmét cserélhessenek az őket megosztó témákról, problémákról. Mindezt egy erre a célra kifejlesztett szoftver segíti: az érdeklődőknek 8-10 igennel vagy nemmel eldöntendő kérdést kell megválaszolniuk, amely alapján a szoftvert az ellentétes nézeteket vallókat összepárosítja, hogy egy szervezett esemény keretében aztán elbeszélgethessenek egymással.

Külföldön a kezdeményezés nagy sikert aratott, a beszámolók alapján a résztvevők több mint 60 százaléka között megmaradt a kapcsolat és sokaknak átalakult a szemlélete, illetve azóta már 33 országban vált elérhetővé a program.

Fotó: Linkedin/UnsplashFotó: Linkedin/Unsplash

Veszprémben Töreki Stefánia, Sulyok Judit és Madarász Eszter, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának oktatói karolták fel az ötletet, akik várhatóan az ősszel itthon is szeretnének megvalósítani egy hasonló rendezvényt. Mint mondták, nemzetközi szinten többek között olyan témák is felmerültek a beszélgetéseken, mint az európai alapjövedelmek szükségessége, több menekült befogadása vagy éppen a klímakatasztrófa elkerülhetetlensége; ők a globális (kulturális, fenntarthatósági) kérdések mellett szívesen koncentrálnának kifejezetten veszprémi és a régiót érintő problémákra.

A kezdeményezés már csak azért is hasznos lenne, mert ha csak nem keressük kifejezetten az ellentétes nézeteket vallókat, valószínűleg nem is nagyon találkozunk velük: az algoritumusok és a közösségi média egyre inkább bezár a saját buborékunkba, ahol csak a saját hitvilágunkat megerősítő emberekkel, véleményekkel találkozunk, így nagyon esélyünk sincs a fejlődésre. Holott annak sokszor épp az lenne a kulcsa, ha megpróbálnánk az adott szituációtól, nézőponttól kicsit eltávolodva, más szemszögből rátekinteni a dolgokra.

Nyitókép: Priscilla du Preez

Bertalan Melinda
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.