2022. június 29.
//
Péter, Pál névnap

Kulturális örökségünk, mint a tapasztalatcsere és együttműködés eszköze

2022. május 19. 9:10
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata "ISTER” nemzetközi projektjének keretében 2022. május 18-án harmadik alkalommal találkoztak a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselői, a helyi és megyei önkormányzat munkatársai és területfejlesztési szakértők, hogy megismerjék a kulturális örökség hasznosításának jó példáit, az európai tematikus utak rendszerét, feltárják a közös fejlesztési lehetőségeket és közös víziót fogalmazzanak meg a római kori örökség és a Via Ister kapcsán.

Május 18-a jeles dátum: ez a nap a múzeumi világnap. A Veszprém környékiek számára azonban még nagyobb jelentőséggel bír, hiszen 1984-ben ezen a napon nyitotta meg kapuit a Villa Romana Baláca régészeti park. Az évforduló alkalmából dr. Palágyi Sylvia, a hely ikonikus kutatója beszélt arról a temérdek munkáról és feladatról, amely elvezetett az ünnepélyes megnyitóig, kiemelte azt is, hogy a munka nem állt meg, a feltárások a mai napig folyamatosak. Kovács Loránd Olivér, a Magyar Nemzeti Múzeum Baláca Régészeti Park igazgatója, izgalmas képes összefoglalóval idézte fel az elmúlt évek történéseit.

„Európa Tanácsi kezdeményezésre 1987 óta léteznek tematikus kulturális utak Európában, jelenleg 45 érdekesebbnél érdekeseb útvonalat fedezhetnek fel a magas minőséget elváró utazók. Jó hír, hogy a 45 útvonalból 9 jelen van Magyarországon is, a műhelymunkán példaként az ipari örökség útjáról tartottunk ismertetőt, amely egy példaértékűen működő hálózat, sokat tanulhatunk tőlük, ha hosszabb távon a Via Ister nevezésén gondolkodunk. Magyarországot a Zsolnay negyed, a Millenáris Park és a Vasúttörténeti park képviseli az ismertetett hálózatban” - ismertette Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója.

„Az ISTER, azaz a Duna régió országainak összekapcsolása a római kulturális örökség mentén egy komplex projekt, számunkra is a megvalósítás folyamatában derül ki, hogy mennyire az. Mi a Városházán azon vagyunk, hogy a kihívásokat kezelve a pozitív lehetőségeket lássuk, munkálkodjunk ezekért és élvezzük az eredményeket akár a feltáró kutatás, a szakpolitikai elemzés, a turisztikai hasznosítási lehetőségek, helyi közösségek erősítése, a látványosságok megközelíthetőségének javítása, vagy épp a digitalizáció kapcsán. A projekt gerincét adó munkacsoport kollégáimmal együtt azon dolgozik, hogy a kezdeményezés meggyökeresedjen, lehetőség szerint becsatlakozzon majd az európai tematikus kulturális utak sorába. Ezen túl Veszprém városának nevében azt is remélem, hogy a Via Ister hozzájárul majd a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 program sikereihez is” – nyilatkozta dr. Józsa Tamás, irodavezető.

„A műhelymunkasorozat most véget ér, de a projektben még számos fejlesztés várható az év végéig. Római ihletésű mérföldkövek jelzik majd az útvonalat, feltáró ásatásokra készülünk, közös szakpolitikai ajánlásokat fogalmazunk konzorciumi szinten és a vezető partner még egy filmet is készít a projektről. Mégis azt gondolom, hogy a várható fejlesztések közül talán a digitális atlasz és a kapcsolódó applikáció a legérdekesebbek, amelyek kezünkbe adják az Ister útvonal legérdekesebb tudnivalóit” – tudtuk meg Knauer Annától, a projekt egyik koordinátorától.

Az Interreg Duna Program által támogatott ISTER projekt megvalósítói továbbra is párbeszédre, együttműködésre hívják kulturális örökségünk megőrzésének minden szereplőjét, hogy a feltárt lehetőségeket Veszprém és környéke minél jobban ki tudja használni.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Évadot zárt a Petőfi színház
Évadot zárt a Petőfi színház
Kedden tartották a társulat évadzáró ülését, ahol díjakat is átadtak.
Az optikai illúzióval játszottak a Művészetek Háza kiállításán
Az optikai illúzióval játszottak a Művészetek Háza kiállításán
Négy-szög néven szerveztek kiállítást a Dubniczay-palotában a Művészetek Háza szervezésében a Múzeumok éjszakáján, ami optikai illúzió, a ritmus, a geometria és a színek eszközeinek együttes alkalmazásával vezet be egy különleges művészeti világba.
Halimbai gyógynövények – dr. Szalai Miklós hagyatéka
Halimbai gyógynövények – dr. Szalai Miklós hagyatéka
Halimbáról sok embernek a bauxitbányászat jut eszébe, és nem társítaná a gyógynövényeket a településhez. Ám kevesen ismerik dr. Szalai Miklós esperes plébános hagyatékát, ami máig meghatározza a falu életét. Emléke a hétköznapok része, és az ifjú generációkat is az ő tiszteletében nevelik.
Ismét beindult egy vízimalom Veszprémben
Ismét beindult egy vízimalom Veszprémben
Közel 50 év néma csend után ismét beindultak az egyik veszprémi malomnak az őrlői. A Fenyves utcában szerelemprojektként újraindított malom látványőrlésekkel és a veszprémi malomiparról szóló lexikonnyi információval várja az érdeklődőket, mindezt interaktív formában. A Múzeumok éjszakáján portálunkat is körbevezette Tamás Péter, a hely tulajdonosa ott, ahol egykor 0-24-ben folyt az őrlés.
Juhannus napját ünnepelték Veszprémben
Juhannus napját ünnepelték Veszprémben
A finn hagyományoknak megfelelően szombaton tartották meg Veszprémben is Juhannus-napját. A Veszprémi Magyar-Finn Egyesület tagjai a Kolostorok és Kertekbe szervezett interaktív programjainak zárásaként látványosan meggyújtottak egy máglyát, ami aztán a csónakázó tavon egy ladikon égett el a szürkületi időben.