2022. június 28.
//
Levente, Irén névnap

Újabb fontos fejlesztést tudhat maga mögött Olaszfalu

2022. május 18. 14:53
Több sikeres eszközbeszerző és infrastrukturális fejlesztésre irányuló pályázat után egy újabb fontos beruházást tudhat maga mögött Olaszfalu. A bakonyi településen a csapadékvíz-elvezetést oldották meg.

Az elmúlt évek eredményeiből kiindulva az látszik, hogy Olaszfalu az egyik első számú nyertese a Magyar Falu Programnak. A település közel 100 millió forintból újított fel játszóteret, utcát, de az új falubuszt is ebből finanszírozták.

A Kormány által a vidéki falvak fejlesztésére irányuló Magyar Falu Program mellett azonban más pályázatokon is elindult az önkormányzat, sikeresen.

A napokban készült TOP-os forrásból (Területfejlesztési Operatív Program) Olaszfalu új csapadékvíz-elvezető rendszere, amelyre összesen 113 millió forintot nyertek így pedig jelentős lépést tettek a vízkárok minimalizálása érdekében.

A bakonyi településen immáron hagyomány, hogy minden fontos fejlesztés átadásánál összejön a település közössége, hogy együtt ünnepeljék meg az újabb mérföldkő teljesítését, valamint megvitassák a következő lépcsőfokot, amit el szeretnének érni. Kedden délután ezen a közösségi találkozón részt vett Ovádi Péter is, a térség újraválasztott országgyűlési képviselője, aki méltatta a település fejlődését és hozzátette, Olaszfalu nagyon szerencsés, hiszen egy olyan agilis polgármestere van, mint Boriszné Hannich Edit, aki garancia a település további fejlődésére is.

Olaszfalu a Magas-Bakony települése, mely két folyóvíz vízgyűjtő területén helyezkedik el: a település déli része a Séd, míg északi-nyugati része a Cuha patak felé vezeti a vizeket. Az önkormányzat korábbi projektje keretében a déli településrész veszélyeztetett utcáinak vízelvezető rendszere kiépült, jelen projekt célja a Babits Mihály utca – Berzsenyi utca – Vörösmarty Mihály utca területén lévő ingatlanok védelme érdekében szükséges beavatkozások megvalósítása volt. A 2021-ben elkészült tervek, megszerzett engedély alapján a közbeszerzésen kiválasztott kivitelező a folyamatos munkavégzés eredményeként határidőre megvalósította a kivitelezést, így a tavaszi csapadékos időszakban már biztonsággal elvezetésre kerülnek a csapadékvizek. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg. A 113,78 millió forint európai uniós támogatás segítségével összesen 2 km-t meghaladó árok fejlesztése történt meg, A projekt részeként a település érintett lakossága, főképp a gyerekek részére játékos és koruknak megfelelő szakmai szemléletformáló program is megvalósult.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Dr. Csutak Ibolya kapta a Perlaky-díjat
Dr. Csutak Ibolya kapta a Perlaky-díjat
Az elismerést hétfő délután vehette át Porga Gyula polgármestertől a Csermák Antal zeneiskolában.
50 éve Krisztus szolgálatában
50 éve Krisztus szolgálatában
Vasárnap a Szent Margit templomban mutatta be Nagy Károly atya aranymiséjét papi felszentelésének 50. évfordulója alkalmából.
Megválasztották Balatonalmádi új polgármesterét
Megválasztották Balatonalmádi új polgármesterét
Hat Veszprém megyei településen polgármestert, ezek közül négyben képviselő-testületi tagokat is választottak vasárnap.
Közösen ünnepeltek az ösküiek Ösbő vezér napján
Közösen ünnepeltek az ösküiek Ösbő vezér napján
Ismét megrendezték Öskü hagyományos közösségi ünnepét, az Ösbő vezér napokat. Pénteken és szombaton a helyiek produkciója mellett koncertekkel is készültek a szervezők.
Amikor a műanyagból hulladék lesz, ott is kezdődhet a művészet
Amikor a műanyagból hulladék lesz, ott is kezdődhet a művészet
"Tiszta Balaton, tiszta művészet" címmel rajtolt el idén is a HybridCycle fenntarthatóságot és újrahasznosítást hirdető kezdeményezése. Ezúttal Balatonakarattyán a Nekem a Balaton nevű bisztróban tartották a 2022-es projektnyitót, ahol látványos kupakgyűjtő akcióval, gyerekeknek szóló kreatív újrahasznosító workshoppal is készültek, valamint bemutatták azt a hajót, aminek idén még nagy jelentősége lesz a projekt sikerességében.