2023. január 28.
//
Károly, névnap

A környezetvédelmet segítette a veszprémi Plazma Center

2022. május 13. 9:16
A madarak és fák napja alkalmából a Magyar Madártani Egyesületet támogatta a veszprémi Plazma Center májusban.

Májusi jótékonysági akcióját a környezetvédelem szellemében hirdette meg a veszprémi Plazma Center. A hónap 10. napja ugyanis a madarak és fák napja, amelyen számos környezetvédelmi akció indult az országban, ebből pedig a magánegésségügyi központ sem maradt ki.

Összesen 125.000 Ft-tal segítették a civil szervezet munkáját, amit jelképesen a tematikus napon adtak át az egyesület munkatársainak.

Druzsbaczky Ildikóa Veszprém megyei csoport tagja az átadón mesélt szervezetük egyik legnépszerűbb akciójáról, a kitűzős adománygyűjtésről. Ennek a lényege, hogy az ország több pontján, ahol jelen vannak, ha a támogató legalább 500 Ft-tot adományoz az egyesületnek, akkor választhat egy számára kedves tűzománc kitűzött valamelyik madár ábrázolásával. Sőt, vannak sokan, akik már gyűjtik lettek ezeknek a kitűzőknek.

A madarak és fák napját Hermann Ottó, természettudós hívta életre még 1906-ban, hogy még nagyobb figyelmet kapjanak a természet ezen csodái.

A Plazma Center jótékonysági akcióján jelen volt Kajtár Bence, a Veszprém megyei csoport titkára is. Tőle megtudtuk, a legfőbb céljuk, hogy az ifjúság körében is népszerűsítsék a természet védelmének fontosságát, éppen ezért a mostani adományt is főleg előadásokra, ismeretterjesztő programokra költik.

Az év madárfaja egyébként idén a zöld küllő lett, ezt egy közönségszavazáson döntötték el, az állathoz kapcsolódóan pedig, mivel egy harkályfajról van szó, ugyanilyen figyelmet szentelnek a kampányaik során az ő élőhelyük, az öreg, odvas fák védelmére is, az öreg erdők állományának megtartására.

A Plazma Centerben, akik május 10-én adtak plazmát a már említett kitűzők özül választhattak egyet maguknak a jótékonysági akció keretében.

vehir.hu
Domján Attila