2022. szeptember 25.
//
Eufrozina névnap

A Pannon Egyetem is csatlakozik az Open Science kezdeményezéshez

2022. május 11. 11:30
A Pannon Egyetem a vidéki egyetemek közül elsőként csatlakozott az Open Science-szel kapcsolatos állásfoglaláshoz, melyet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) 2021 októberében tett közzé. A szándéknyilatkozatot Dr. Szabó István az NKFIH tudományos és nemzetközi elnökhelyettese, Dr. Gelencsér András a Pannon Egyetem rektora, Csillag Zsolt kancellár és Urbán Katalin, a Pannon Egyetem Könyvtár és Tudásközpont főigazgatója írta alá ma a Pannon Egyetemen.

Az állásfoglalás szerint az Open Science (nyílt tudomány) a tudományos kommunikáció új megközelítése, amely az átláthatóság és együttműködés elvein alapul és a friss kutatási eredmények terjesztésének innovatív módját jelenti a legújabb technológiai fejlesztések és a digitalizáció vívmányainak alkalmazásával.

A kezdeményezés célja az új ismeretek létrehozásának felgyorsítása, az oktatás támogatása, az innováció ösztönzése, valamint a tudományos folyamatok átláthatóságának előmozdítása és a kutatási eredmények elérhetőségének biztosítása a globális szakmai közösség és a széles társadalom számára, a nyílt tudomány elvi alappilléreit megvalósító modellek és infrastruktúrák mielőbbi hazai bevezetése által.
A csatlakozási szándéknyilatkozat aláírásakor Dr. Szabó István az NKFIH tudományos és nemzetközi elnökhelyettese elmondta: „Az elmúlt hetekben egyre több felsőoktatási intézmény jelentette be hivatalunknál a Nyílt Tudományról szóló állásfoglaláshoz való csatlakozási szándékát.  A magyarországi egyetemek tudástára rendkívül gazdag, éppen ezért fontos, hogy a felsőoktatási intézmények kutatási adataihoz és tudományos publikációihoz egyre szélesedő körben férhessenek hozzá a külsős kutatók, vagy a ’citizen science’ koncepciójának mentén akár az állampolgárok is.  A társadalmaknak manapság minden eddiginél nagyobb szüksége van a tudomány által biztosított megoldásokra, ezért fontos, hogy a Nyílt Tudomány küldetéséhez most a Pannon Egyetem is csatlakozik a maga tudományos eredményeivel.”

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora szerint napjaink válságokkal terhes világában a tudomány versenyt fut az idővel, hogy megoldást találjon a világ nagy problémáira és kikövezze az élhető jövő útját. Ebbéli törekvésében különösen fontos, hogy a tudomány eredményei korlátok nélkül és azonnal hozzáférhetők legyenek a tudományos közösség és emészthető formában a társadalom számára is. „Az Open Science lényegében azt jelenti, hogy a tudomány évszázados elefántcsonttornyának falai leomlanak, a bennük folyó munka eredményei közkinccsé válnak. A Pannon Egyetem örömmel csatlakozik e nemes kezdeményezéshez, az abban foglalt célkitűzésekkel teljes mértékben azonosulni tudunk” - hangsúlyozta Gelencsér András akadémikus.

„Pannon Egyetem csatlakozása a nemzeti Open Science állásfoglaláshoz valódi mérföldkő a könyvtárunk történetében. Az Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont legfőbb feladata korszerű oktatás- és kutatástámogató szolgáltatások biztosítása az egyetemi polgárok számára” – mondta Urbán Katalin. Az Egyetem Könyvtár és Tudásközpont főigazgatója hozzátette: a nyílt tudomány alapelveinek alkalmazása alapvetően változtatja meg munkafolyamatokat. Előtérbe kerül a nyílt hozzáférésű publikálás operatív támogatása - az egyetem idén először különített el a költségvetésből dedikált open access alapot. A kutatásiadat-kezelés új módszertana, valamint saját egyetemi repozitórium fejlesztése és működtetése egyaránt prioritások közé tartoznak. „Ugyanakkor bízunk abban, hogy az Open Science gyakorlata könyvtárunknak az egyetem szervezetében elfoglalt helyét és szerepét is erősíteni fogja”- tette hozzá.
Csillag Zsolt kancellár szerint a tudomány nem értelmezhető lokális vagy országos szinten, kizárólag globálisan. Ebből kifolyólag egy bolygó méretű „hálózatról” beszélünk, amelyben az információk hozzáférhetősége – a tudományos kommunikáció – kulcskérdés. Jelenleg a tudományos életben egy komoly paradigmaváltás zajlik, melynek eredményeképpen az átláthatóság, a tudományos eredmények minél szabadabb elérhetősége kerül előtérbe. Az „Open Science logika” lényege, hogy együttműködésen alapszik, és digitális eszközökkel támogatja a kutatási eredmények hatékony disszeminációját. 
 

vehir.hu

További cikkek

Helyben hasznosulnak újra a Pannon Egyetem közösségének tárgyai
Helyben hasznosulnak újra a Pannon Egyetem közösségének tárgyai
Október 4-én az egyetem közössége előtt is megnyílik az az Újrahasználati Központ, melynek célja, hogy az intézmény dolgozói és hallgatói által már megunt, ám mások számára még értékes tárgyaknak lehetőséget adjon a további felhasználásra, ezzel segítve a hulladékcsökkentést.
Családbarát egyetem lett a Pannon
Családbarát egyetem lett a Pannon
A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom által alapított elismerést péntek délelőtt adták át a Pannon Egyetemnek, egybekötve a Veszprémben most kezdődő Háromkirályfi Napokkal, amely rendezvénysorozat elsősorban a fiatal családosoknak kínál több érdekfeszítő programot is.
Együttműködési keretmegállapodást írt alá a Pannon Egyetem és a Decathlon
Együttműködési keretmegállapodást írt alá a Pannon Egyetem és a Decathlon
A Pannon Egyetem kiemelt célja, hogy oktatását a munkaerőpiac igényei szerint alakítsa. Olyan vállalati együttműködések kialakítására törekszik, melyekben a partnere aktív részese az oktatási és kutatási folyamatoknak, és gyakornoki programjaikkal részt vállalnak a hallgatók karriertudatos fejlesztésében és motiválásában. E cél elérése érdekében együttműködési keretmegállapodást írt alá a Pannon Egyetem a Decathlon SE magyarországi leányvállalatával, a Tízpróba Magyarország Kft-vel.
Szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését támogató kutatások a Pannon Egyetem és a SagemCom együttműködésében
Szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését támogató kutatások a Pannon Egyetem és a SagemCom együttműködésében
A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara a SagemCom Magyarország vezetésével a GINOP-2.2.1-15-2017-00038 (SMARTCity és SMARTVillage technológiák és szolgáltatások fejlesztése a SAGEMComnál, egyetemi együttműködésben) kódszámú pályázat keretében, melynek összköltségvetése 2.378.634.698 Ft, olyan szoftveres rendszereket dolgozott ki, amelyek támogatják a főként megújuló energiát felhasználó, szigetüzemű energiaellátó rendszerek tervezését és optimalizálását.
Tudás, lehetőségek és közösség a siker titkai
Tudás, lehetőségek és közösség a siker titkai
Ezek megszerzésére ad lehetőséget a Pannon Egyetem és Veszprém mindazoknak, akik most kezdik meg tanulmányaikat. Szerdán a Műszaki Informatikai Kar megnyitójával az intézményben is kezdetét vette a 2022/23-as tanév.