Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 3. Kornélia
Veszprém
6°C
2024. március 3. Kornélia
Veszprém
6°C

Huszonöt éve indítja el a fiatal kutatók pályáját a Bolyai János ösztöndíj

2022. május 10. 17:43
A Bolyai János kutatási ösztöndíj alapításának 25. évfordulóját ünnepelte a Veszprémi Akadémiai Bizottság kedd délután.

Tulassay Tivadar akdémikus, a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriumának elnöke felidézte: negyed évszázaddal ezelőtt azért hívták életre az ösztöndíj-programot, hogy a kutatás kíváncsiságával “megferőzött” fiatal generáció olyan támogatást és lendületet kapjon, amely révén későbbi életüket a kutatás és a tudomány oltárára helyezhetik.

Mára a Bolyai az Akadémia legnagyobb presztizsű ösztöndíj-programjává vált, az elmúlt negyed évszázadban 4400 kutató vett részt benne – ez egy rendkívüli intézményrendszer, büszkék lehetünk azokra, akik annak idején megálmodták és azokra is, akik azóta működtetik. Tulassay hozzátette: ez emberfeletti munka, évente nyolcszáz pályázatot bírálnak el, a próbálkozók közül 160-an részesülhetnek  támgoatásban, a hároméves támogatási ciklusok pedig azt jelentik, hogy egyidőben mintegy ötszáz fiatal kutató ügyes-bajos dolgait kell egyengetniük az Akadémia titkárságán dolgozóknak, akik nagy odaadással és emberséggel foglalkoznak a fiatalokkal. 

A kedd délutáni, Veszprém megyei egykori ösztöndíjasok jelenlétében megrendezett találkozó nyitóelőadásában Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja emlékezett vissza ösztöndíjas éveire. Gelencsér az elsők között, 1998-ban nyerte el a kitüntető támogatást, mely révén a Mészáros Ernő vezette kutatócsoporthoz csatlakozhatott Veszprémben, akik a levegőkémiával foglalkoztak.

A későbbi rektor kutatói pályafutásának – legalábbis a publikációk számát tekintve kétségtelenül – egyik legaktívabb időszaka volt az a három év, amit azonban nehéz önmagában vizsgálni, hiszen az itt megfogant ötletek, irányok alapvetően befolyásolták a kutató későbbi munkásságát, az ekkor elültetett magok később szöktek szárba. Gelencsér András az ösztöndíj-program tudományos jelentősége mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy az közösségek kialakulásához is vezetett, amik aztán szintén meghatározók az ember életében.

Az ösztöndíj-program névadója Bolyai János magyar matematikus (1802–1860), a nemeuklideszi geometria megalkotója, akinek munkássága alapjául szolgált a tudományág 20. századi fejlődésének. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
A GTA-ban érezte magát a sofőr közélet A GTA-ban érezte magát a sofőr A valószínűleg ittas állapotú férfi a lépcsőn át szeretett volna távozni autójával, ám az érdekes manőver nem sikerült. tegnap 9:13 A Facebook Marketplace-en gyülekeznek a csalók A Facebook Marketplace-en gyülekeznek a csalók Az elmúlt két évben megtízszereződött az online ellopott pénzek összege, 2023 harmadik negyedévében ez összeg már 11,4 milliárd forint volt. A csalók nagyrésze a Facebook közkedvelt online piacterét használják, ráadásul nem csak a vásárlókat, de már az eladókat is célba vették. tegnap 21:11 Kollégánk is kiváltotta az új Veszprém kártyát Kollégánk is kiváltotta az új Veszprém kártyát Egy veszprémi lakcímkártya és néhány perc ügyintézés után kollégánk már a kezében is tartotta új Veszprém kártyáját, amivel számos kedvezményre lesz jogosult a kultúra, sport és közlekedés terén. tegnap 14:27 Egyszerre bomlik szét és áll össze újra a baloldal Veszprémben, pont 100 nappal a választás előtt választás 2024 Egyszerre bomlik szét és áll össze újra a baloldal Veszprémben, pont 100 nappal a választás előtt Az önkormányzati közgyűlésben éppen feloszlott az egyik ellenzéki frakció, miközben egy másik összeállt. A városháza falain kívül pedig még nagyobb az átrendeződés a megosztott baloldalon. A kérdés már csak az, hogy a régi, vagy az újszerű formáció bír nagyobb erővel? Száz nappal a választás előtt jobb- és baloldalon is felsorakoztak a csapatok, egyetértés pedig úgy tűnik, hogy csak egy dologban van. 2024. március 1. 13:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.