Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Zenei virtuális közösség épül Veszprémben

2022. május 11. 12:00
Zenél a város címmel az Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával indítja útjára legújabb projektjét a Szabad Sajtó Egyesület. A rendhagyó program bemutatkozási lehetőséget nyújt mindenkinek, aki kapcsolódik a zenéhez Veszprémben és vonzáskörzetében. Pethő Imrével, a projekt vezetőjével beszélgettünk.

Hogyan és miért alakították át a veszpremunk.hu-t?

A veszpremunk.hu mostantól csak a zenére koncentrál, mivel Veszprém kulturális életének ez a legizgalmasabb, legsokszínűbb szelete. Azért gondoltuk, hogy csak erre fókuszálunk. Mindenkinek, aki a helyi zenei világ része, itt bemutatkozási lehetőséget adunk, felteheti alkotásait hang vagy mozgókép formájában, közölheti híreit, programjait, megismerheti a másikat, kapcsolatokat építhet ki, visszajelzéseket kérhet.

Csak könnyűzenészeket vár az új oldal?

Nem, mindenkit. Várunk ide kórusokat, együtteseket, szólistákat, komoly- és könnyűzenészeket, DJ-ket, zenés szórakozóhelyeket, zenei fesztiválokat, bakelit eladással vagy éppen zenetanítással foglalkozókat. Sőt, zeneterápiával foglalkozókat is! A veszpremunk.hu mindenkinek virtuális otthont kínál, aki zenével foglalkozik, aki szereti a zenét. Bemutatkozás mellett programjaikat is elhelyezhetik az oldalon. Nincsenek műfaji és életkori korlátok. Egyetlen kikötés van, hogy zenével foglalkozzon.

Hogyan képzeljük el az oldal működését. Zenész vagyok, mit kell tennem?

Regisztrálni kell, bemutatkozni. Aztán feltenni a kívánt hírt, zenét. Akkor jön az oldal szerkesztője, aki engedélyezi az anyagot, és máris kint van az oldalon, a világhálón. De a regisztráltakon kívül várjuk a veszprémi zenei élet iránt érdeklődőket, akik kíváncsiak, milyen zeneszámok születtek, születnek a városban, milyen zenei programok vannak. Itt virtuálisan találkozhatnak zenészek, zenével foglalkozók és zenerajongók, akik szörfözhetnek a zenei "kincstárban".

Meggyőződésem, hogy a kialakuló zenei közösség hatással lesz egymásra, Veszprém kulturális életére. Közös projektek, koncertek születhetnek, új formációk jöhetnek létre. Miközben egyre többen ismerhetik meg őket az oldalon keresztül, amitől bővülhet a közönségük, rajongó-táboruk.

A pályázat egyik sarkalatos pontja volt, hogy a portál tulajdonjogát az egyesület át kell adja a veszprémi zenészeknek. Ezt hogy képzeljük el?

A tulajdonjogot egy kuratórium gyakorolja, amit már most létrehoztunk. Időt szeretnénk neki adni, hogy kiforrja magát, megtanulja a saját működését. Jelen pillanatban Szakács Tibcsi a Banzáj JAM Session megálmodója, a Légierő zenekar egykori fúvósa, Mártony Zsuzsanna magánénekes, zeneterapeuta és jómagam alkotjuk a kuratóriumot, ami biztos bővül és átalakul az elkövetkező hónapokban. A mostani testület feladata, hogy a kapcsolatainkon keresztül minél több zenészhez jussunk el, hogy minél több felhasználót szervezzünk be. 

A projekt milyen célokat tűzött ki?

Első lépésben átszerveztük a már létező veszpremunk.hu oldalt. Népszerűsítjük a helyi médiumokban, facebookon, személyes megkeresések formájában sok-sok reklámmal. Az oldal használatáról gyakorlati oktatásokat tartunk online és személyes formában is. 

Jelen pillanatban az oldal kész. Grafikailag, programozásban teljesen megújult. Most már "csak" a zenészekre, zenét kedvelőket várunk! A felhasználókon múlik az oldal sikere, ami azon múlik, hogy minél többen kattintanak a veszpremunk.hu oldalra, ha minél többen regisztrálnak és töltik fel anyagaikat. A célunk nem lehet más, mint minél több zenészt megnyerni, hogy regisztráljon és használja az oldalt, amit aztán majd minél több látogató fog megnézni. 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.