Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Balaton körül élő művészek tárlata nyílik meg pénteken

2022. május 3. 11:42
Május 6-án 18 órakor nyitja meg kapuit a Balatoni Szalon kiállítása Balatonalmádiban.

A Balaton Szalon előzményeit a rendszerváltás után 1 évvel találjuk. 1991-ben rendezte meg Veszeli Lajos festőművész az első Balaton Tárlatot. Ez egy országos biennálé volt, amelyet a Balatonalmádi Padlás Galériában rendeztek meg.

A megnyitóról így számolt a korabeli sajtó:

Tegnap este ünnepélyesen megnyitották Balatonalmádiban a Balaton Tárlat '91 című kiállítást. Megnyitóbeszédet mondott ez alkalommal Kerényi Imre rendező, a Madách Színház igazgatója. Koncz Gábor színművész, valamint Kövi Bálint gordonkán rövid műsort adott elő. Almádi város polgármestere – dr. Kerényi László – átnyújtotta Dobos Lajos 70 éves festőművésznek a város díját. A mester közel 40 éve kötődik a magyar tengerhez. Festői környezet övezi a kiállítótermet, mely a városháza manzárdterében 37 művész 60 festményét és 14 szobrát mutatja be. Közöttük Kossuth- és Munkácsy-díjasok, érdemes és kiváló művészek is szerepelnek.

2017-től három éven keresztül Balaton Szalon néven, Siófokon volt lehetőség a balatoni képző- és iparművészeknek, népművészeknek közös bemutatkozásra. 2019-ben a Magtár épületében rendezték meg az Új Dunántúli Tárlatot.

Ez a hagyomány folytatódik 2022-ben egy különleges és impozáns helyszínen. Az első Balaton Tárlatot Kerényi Imre nyitotta meg, az idei Balaton Szalont a XVIII. század közepén épült, Balatonalmádiban található Kerényi Imre Kult-Magtár épületében rendezi meg a balatoni művészek összetartó lelke, Veszeli Lajos. Hetvenöt, a Balaton körül élő és alkotó festőművész, grafikus, szobrász, iparművész, fotóművész 140 alkotása szerepel május 6. és június 3. között, az idei szezonnyitó tárlaton. 

A látogatók három különböző térben találkozhatnak az alkotásokkal. A Magtár galériáján fotók és festmények láthatóak. A termeiben festmények és grafikák. Az épület 90 méter hosszú, boltíves pincéjébe kerültek a megvilágított szobrok.

A Balatoni Szövetség partnere ebben a nagyszabású vállalkozásban a Veszprémi Petőfi Színház és Balatonalmádi városa. A kiállítás kurátora Veszeli Lajos festőművész. A tárlaton a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete és a Magyar Művészeti Akadémia tagsággal rendelkező művészek állítanak ki.

A kiállításon a balatoni művészek köszöntik a Salföldön élő Somogyi Győző, festőművészt, a Nemzet Művészét, 80. születésnapja alkalmából.

vehir.hu
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. ma 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. ma 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.