Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 4. Mónika
Veszprém
14°C
2024. május 4. Mónika
Veszprém
14°C

Három évtized tévés anyaga válik elérhetővé hamarosan a Veszprém TV-nél

2022. május 1. 5:42
Több, mint 50 ezer órányi archív mozgóképes anyag sorakozik a Veszprém TV raktárában, most pedig a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program támogatásának köszönhetően a városi televízió ezek digitalizálásába kezd bele, hogy aztán mindenki számára elérhetővé tegye 1986-tól ezeket a felvételeket.

A Veszprém TV és annak jogelődje 1986 márciusában készítette el az első tudósítását, később aztán a megyeszékhely, a Balaton északi partja, de mondhatni az egész megye egyik legfontosabb „krónikásává” nőtt fel a médiaszolgáltató. A televízió archívumában pedig ott sorakoznak ennek a 36 évnek a felvételei, a kezdeti időkből még VHS kazettákon, majd a kor technikai fejlődését követve más-más adathordozókon.

Ezek között ott vannak a legfontosabb közéleti, politikai, kulturális, vallási és sportesemények tudósításai, magazinműsorok, híradások. Így például a rendszerváltás korából is az orosz katonák kivonulásáról, május 1-i felvonulásokról, az első szabad választásokról, nagyobb városi fejlesztésekről, legendás mérkőzésekről, de kisebb iskolai ünnepségekről és városi eseményekről szóló tudósításokról is megtalálható az tévés anyag az archívumban. Mindez körülbelül 50 ezer órányi felvételt jelent Veszprém modern kori történelméből.

A Veszprém Televízió most arra vállalkozott, hogy ezt a gazdag történelmi dokumentációt a modern technika által digitalizálja, majd, ha elkészült ez az anyag, akkor elérhetővé teszi a honlapján mindenki számára úgy, hogy keresőszavakkal szűrhető legyen az anyag, így mindenki célzottan tud elmélyülni Veszprém 36 évnyi történetében.

Mindehhez a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programon elnyert pályázat segít majd a TV-nek, amelynek keretében az analóg szalagok digitalizálására alkalmas, mára már nehezen fellelhető technológiákat is beszereznek, valamint a feladat elvégzéséhez szükséges élő munkát is igénybe vesznek, hiszen a szalagok feldolgozása csak valós időben történhet, tehát az 50 ezer órányi anyagot elejétől a végéig végig kell nézni és rendszerezni a projektben résztvevőknek majd.

Erről Herendi Gábor, a Veszprém TV ügyvezetője mesélt portálunknak, miközben a televízió archívumában a legelső, 1986 márciusában rögzített anyagot őrző VHS-kazettát mutatta a polcon. Az ügyvezetőtől megtudtuk, a projektben nem csak a tudósítások lesznek feldolgozva, hanem a Veszprém TV összes magazinműsora is, így például Cseh Tamással, Hobóval, Balázs Fecóval, az Omegával, Éles Józseffel és megszámlálhatatlan más hazai hírességgel készült korabeli beszélgetések is visszanézhetőek lesznek.

Hogy ez a készülő adatbázis miért is számít kuriózumnak az országban, arra szintén Herendi Gábor adta meg a választ, aki elmondta, a Veszprém TV – illetve jogelődje – 1986-ban a legelső helyi TV-k közt jött létre Magyarországon, tehát a mozgóképpel dolgozó médiumok között bőven az úttörők közt szerepelt anno és elsők közt örökítette meg egy megyeszékhely változásait az elmúlt évtizedekből.

Herendi Gábortól megtudtuk, a TV-nél a mai napig van néhány kolléga, akik már a kezdetekkor is ott dolgoztak, az 1986-tól rendelkezésre álló archívum pedig segít majd még jobban megismerni Veszprém és környékének fejlődését egészen napjainkig. Sőt, az archiválás a tervek szerint folyamatos marad, így megkezdik a jelenkor anyagainak feldolgozását is, így az adatbázis folyamatosan naprakész marad majd.

A teljes anyag várhatóan jövő év elejére készül el, ekkor nyílik ki mindenki számára a lehetőség, hogy kutakodjon a város történetében a Veszprém TV tudósításain keresztül.

Hajas Bálint
Simon Dani
további cikkek
Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse 80 évvel ezelőtt alakult meg a Magyar Királyi Honvéd Légierő 101. Puma Honi Légvédelmi Vadászrepülő Osztálya (Ezrede), melynek apropóján városunkban is megemlékezést tartottak a Magyar Tartalékosok Szövetségének Veszprém Megyei Egyesülete szervezésében. tegnap 12:50 Navracsics Tibor: Nyaraló vagy otthon? közélet Navracsics Tibor: Nyaraló vagy otthon? Csütörtökön rendezték meg az egykori gyermekkórház helyszínén, a most új funkciókat ellátó ActiCity rendezvényközpontban a Balaton Konferenciát a Pannon Egyetem és a Portfólió online gazdasági lap közös szervezésében. Az előadók gazdasági szempontból közelítették meg a Balaton szerepét, az esemény nyitóelőadását Dr. Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter tartotta.   tegnap 11:59 Szent Flórián örökségét képviselik ma is a tűzoltók tűzoltóság Szent Flórián örökségét képviselik ma is a tűzoltók Szent Flórián-nap alkalmából ünnepi állománygyűlést tartott a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, amelyen több elismerést is átadtak a megye tűzoltóinak, hivatásosoknak és civileknek is. tegnap 15:56 Vadászok támogatták a Csolnoky Megyei Kórházat adomány Vadászok támogatták a Csolnoky Megyei Kórházat Az Országos Jótékonysági Vadászegylet a Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány részére adott át egy milliós értékű légzéstámogató rendszert. A vadászoknak nem ez volt az első jótékonysági akciója, már tizenegyedik éve segítik a hazai kórházakat. tegnap 15:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.