Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C

Nemzetközi kínálatot nyújt a kortárs tánc fesztiválja

2022. április 30. 11:11
Huszonnegyedik alkalommal rendezik meg május 23. és 29. között A tánc fesztiválját Veszprémben.

Vándorfi László, a fesztivál megálmodója és főszervezője pénteki sajtótájékoztatóján számolt be Veszprém legrégebbi múltra visszatekintő fesztiváljának helyzetéről. Mint mondta, sokan kételkedtek benne, hogy egy vidéki városban életképes lehet egy kortárs táncfesztivál, de már 1998-ban, az első alkalommal megrendezett programsorozat rácáfolt a pesszimistákra hatalmas sikerével, amivel aztán a már több mint két évtizede íródó hosszú történetet megalapozta. Vándorfi elmondta, a fesztivál történetében voltak nehéz időszakok, és most sem rózsás az anyagi helyzetük: az önkormányzat és az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program mellettük áll, az állami támogatások azonban jelentősen megcsappantak, és a pandémia okozta nehéz helyzetben szponzorokat is veszítettek. A direktor azonban optimista a jövővel kapcsolatban, az EKF szakembereivel együttműködve pedig azon dolgoznak, hogy a város és az ország határain túllépve A tánc fesztiválja a nemzetközi színtéren is figyelmet kapjon.

Porga Gyula, Vándorfi László, Horváth CsabaPorga Gyula, Vándorfi László, Horváth Csaba

Ezzel kapcsolatban Porga Gyula polgármester azt mondta: az Európa Kulturális Fővárosa pályázat összeállításakor azt a célt fogalmazták meg, hogy Veszprém elsősorban a már meglévő, gyökeret vert programjainak fejlesztése révén szeretné erősíteni kulturális kínálatát, és A tánc fesztiváljának gyökerei meglehetősen mélyre nyúlnak. A polgármester méltatta Vándorfi László erőfeszítéseit, és rámutatott: ez a programsorozat nem élhetett volna meg ilyen szép kort, ha nem lenne közönsége, nem találta volna meg az utat a veszprémiekhez. 

Ami pedig az idei kínálatot illeti, Horváth Csaba, a fesztivál művészeti vezetője vázolta a műsort. A nyitónapon a Flying Bodies fiatal magyar extrém sportolókból és kortárs táncosokból álló csapata tölti meg hangulattal az utcai tereket, előadásuk után pedig a nézőket is beavatják az akrobatikus, embert próbáló trükkökbe.  A finn koreográfus, Jenna Jalonen csapata, a SUB.LAB.PRO a kör geometriai formáját helyezi Ring című előadása középpontjába, szellemesen, filozófiai tartalmakkal megtöltve az alakzatot. A legfiatalabbakat Góbi Rita és társulata szólítják meg, akik a kora reggeli ébredést ábrázolják gyerekelőadásukban. A kanadai Cie Marie Chouinard negyven év koreográfiáiból állított össze egyfajta életmű-gyűjteményt, amit saját társulata táncol el. Érdekesség még Josef Nadj kamaraelőadása, amit a Dubniczay-palota huszonpár fős nézőterén ad elő kilenc alkalommal a fesztivál ideje alatt. 

A hagyományokhoz hűen a tánc mellett más művészeti ágak is megjelennek majd: így a Lighthouse 360 projekt keretében Mátrai Erik Párhuzamos metszetek című fényinstallációját tekinthetjük meg, koncertet ad Dresch Mihály vonós kvartettjével, levetítik a száz éve született Pasolini Média című filmjét, és a fesztivál záró gálája is filmvetítéssel válik teljessé, itt a Vérnász című táncos filmet láthatja a közönség.

A fesztivál díjairól a Pongor Ildikó táncművész, Fuchs Lívia tánckritikus, Kerekes Blanka fuvolaművész, M. Tóth Géza filmrendező és Hegyeshalmi László festőművész alkotta zsűri dönt. A teljes programtáblát a fesztivál weboldalán találják meg. 

Címlapfotó: Dömölky Dániel / simkobeatrix.hu
Simkó Beatrix és Jenna Jalonen Long time no see! című előadásából

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.