Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ahol Jézus volt a legnagyobb rocksztár

2022. április 24. 11:21
A hitükről a könnyűzenén keresztül tettek bizonyságot azok a zenészek, illetve keresztény hívők, akik részt vettek a pénteken Veszprémben megszervezett dicsőítő zenei workshopon. Egyszerre volt professzionális zenei továbbképzés és a vallásosságnak egy olyan megélése, ami érdemes lenne arra, hogy még nagyobb teret kapjon a mindennapokban a hit gyakorlásában.

A workshop célját egyszerűen össze lehet foglalni két pontban: irányítsa rá jobban a figyelmet a keresztény dicsőítő zenére, ami nyugodtan kaphat könnyűzenei köntöst is, hiszen a dalok tartalma minden esetben az Úr dicsőítését hangoztatja, valamint azok, akik a különböző keresztény gyülekezetekben – felekezettől függetlenül – saját hangszereiken ilyen stílusú dalokat adnak elő, egyfajta továbbképzés segítségével még több zenei praktikával, megoldással gazdagodjanak.

Nem véletlen, hogy több tucat érdeklődő nagy része a saját gitárjával érkezett meg Veszprémbe péntek délután, volt aki egészen Bajáról autózott fel, hogy neves hazai könnyűzenei, illetve gitárművészek segítségével mélyedjen el még inkább hite, és az általa képviselt zenei stílus mélységében.

Akik ebben a segítségükre voltak, Mező Misi, aki leginkább a Magna Cum Laude frontembereként lehet ismert, valamint Gável Gellért, gitárművész, Szabó Balázs, gospelénekes és Gável András, zenész.

Szabó Balázs, Gável András, Mező Misi, Gável GellértSzabó Balázs, Gável András, Mező Misi, Gável Gellért

Előbbi résztvevő, Mező Misi a workshop kezdete előtt portálunknak adott interjújában elmondta, ő maga még gimnazistaként találkozott először a keresztény dicsőítő zenével, amikor énekkarba járt és ott Sillye Jenő, Múlnak az évek c. dala olyan hatást tett rá, ami elindította a dicsőítő dalok útján. Ez aztán később némileg háttérbe szorult, de az énekes-gitáros élete úgy hozta – édesanyja halálakor lelkileg nagyon mélypontra került – hogy ismét a dicsőítő dalok felé fordult, most pedig már hasonló gondolkodású zenésztársaival nem csak képviselik ezt a stílust, hanem saját dicsőítő zenéket is szereznek és adnak elő.

Mező MisiMező Misi

Hogy pontosan mit takar a dicsőítő zene, arról Gável Gellért beszélt a Vehírnek. Mint mondta, egy könnyűzenei koncert is hasonló módon épül fel, ahogy az egyházi liturgia, amikor Istenhez imádkoznak: a pap, vagy lelkész imádkozik, a hívek pedig válaszolnak rá, ugyanígy a koncerten is a frontember sorait a közönség folytatja. Ők a zenéjükben ezt a folyamatos aktivitást követik, ahol viszont ők zenészek csupán eszközök, a középpontban mindig Krisztus áll, valójában ő az „igazi rocksztár” ilyenkor, fogalmazott a Szendrey Karper László-díjas gitárművész.

Gável GellértGável Gellért

Hogy a mainstream zenei világ hogy tekint erre a főirányú sodrattól eltérő stílusra, arról Mező Misi azt mondta, eleinte furcsán tekintettek rá, amikor ő maga ilyen téren is megvallotta a hitét. Hiszen, ami nem kézzelfogható, arra sokan úgy tekintenek, mint ami nem is létezik, Isten pedig pontosan ilyen, mondta a Magna Cum Laude frontembere, aki viszont hozzátette, őt magát nem érdeklik ezek a vélemények, hiszen saját magát egy megtért, sőt Isten által megmentett embernek tartja, művészetében pedig ezt a lángot, ezt az üzenetet szeretné tovább hordozni, ami a dicsőítő zenékben is rejlik.

A workshopon aztán amellett, hogy a résztvevők közösen adtak elő ilyen dicsőítő zenéket, a zenészek külön zenei foglalkozásokat is tartottak. Próbálták átadni azokat a hangszerfogásokat, stílusirányzatokat és tudást, amelyeket később a megjelentek a saját gyülekezeteikben tudnak még inkább kamatoztatni a dicsőítések során.

A megnyitón az egyik szervező, a Szentkirályszabadjai Református Gyülekezet képviseletében Vezér Dávid, mint a kommunikációs szolgálatban résztvevő gyülekezeti tag úgy fogalmazott, egy inspriálódásra hívják a híveket, a zene pedig ugyanúgy az imádság egy formája.

Ezt erősítette meg Kovács-Pifka Péter, az esemény megvalósításában közreműködő Kovács K. Zoltán Alapítvány kurátora is, aki mint mondta, sokszor nem élünk ezzel a lehetőséggel, pedig a közös éneklés az egyik legfelemelőbb érzés.

Kovács-Pifka PéterKovács-Pifka Péter

A rendzevényen jelen volt Hegedűs Barbara, alpolgármester is, aki köszöntőjében a keresztény kultúrkört, mint Veszprém egyik legfontosabb bástyáját méltatta. Kiemelte, hogy az Európa kulturális fővárosa cím birtokában feladatuk az is, hogy ne csak épületeket, hanem a közösségeket is fejlesszék a városban, a keresztény könnyűzene pedig olyan, ami ebben kiválóan tud segíteni, hiszen felekezeteken is felül áll és még inkább segít megszólítani a fiatalokat is.

Hegedűs BarbaraHegedűs Barbara

Az első dicsőítő dalok felcsendülése előtt pedig még Szücs László, szentkirályszabadjai lelki pásztor szólt a megjelentekhez, ő azt hangsúlyozta, Jézus több módon tud szólni hozzánk, de minden esetben a szívünket célozza meg, ebből a felhevült szívből születnek a dicsőítő dalok, amit pénteken is mindenki megtapasztalhatott, aki részt vett ezen a workshopon.

A szervezők elmondták, terveik szerint nem egyszeri alkalomról volt szó, szeretnének a jövőben még több helyen megjelenni ilyen, a keresztény üzenetet magában hordozó zenei programokkal.

 

A rendezvény a Kovács K. Zoltán Alapítvány és a Szentkirályszabadjai Református Gyülekezet együttműködésében, az EMMI támogatásával valósul meg.

Hajas Bálint
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.