2023. április 1.
//
Hugó névnap

Békesség veletek! – Jézus üzenetét közvetíti az érsek

2022. április 17. 11:30
Videoüzenetet tett közzé a Veszprémi Érsekség online felületein dr. Udvardy György érsek.

"Ránk köszöntött az ünnep, itt van Jézus Krisztus feltámadásának a hajnala. – Békesség veletek. Így köszönti a tanítványokat, a halálból föltámadó Krisztus. Mintegy meghirdetve Isten és az ember közötti kiengesztelődésnek az örömét és tényét. Isten kiengesztelődött a világgal, kiengesztelődött az emberrel. Visszaállította a bizalmi kapcsolatot. Visszaállította az ember szabadságát az ember méltóságát" – mondta az érsek.

"Békesség veletek. A feltámadott ember, aki hisz Jézus Krisztus föltámadásában, a béke embere. Békét hordoz, békét teremt. Úgy teremti a békét, hogy mindvégig ragaszkodik az igazsághoz, mindvégig szeretetben akarja végezni a cselekedeteit, és vállalja mindezért a keresztnek a logikáját, amit éppen mesterétől, az éppen most meghalt és feltámadott mesterétől tanul. Ha búzaszem nem esik a földbe – és el nem pusztul -, nem hoz termést. Ha azonban földbe esik – és elhal -, bőséges termést hoz."

"A békét teremtő ember Jézus módjára békességet teremt maga körül. A kiengesztelődés szolgálatára vállalkozik. Mint ahogyan a békét hirdető Krisztus ezt megtette az emberiség felé. Mennyire szükségünk van erre? Mennyire szükségünk van, mint ahogyan a szolidaritásra is, az új teremtés realitására. Mi a realitás? Isten és ember közösséget alkot. A kapcsolataink megújulhatnak, a kapcsolataink éltető erővel bírnak. A családok, Istentől akart közösségként tudnak élni. A társadalmunk, társadalmaink az igazságosság alapján építik és tervezik a jövőt. A népek, nemzetek testvérként tekintenek egymásra…Békesség veletek. Békét kell teremtenünk, béketeremtés a Húsvétnak az üzenete. A feltámadás örömével s bátorságával tegyük ezt. Békesség veletek" – zárta gondolatait Udvardy.

vehir.hu

További cikkek

Így készüljünk a húsvétra tudatosan!
Így készüljünk a húsvétra tudatosan!
Tojás, sonka, kukoricasaláta és a sütemények végeláthatatlan sora: minden évben több napon át tartó készülődés előzi meg a húsvétot, majd az ünnepek után az ételek egy része a szemetesben landol? A közhiedelemmel szemben a tudatos készülődés nem egyenlő a finom falatokról való lemondással vagy a hagyományok eltörlésével. Sőt, egy kis odafigyeléssel több időnk juthat a szeretteinkre, új közös elfoglaltságokat találhatunk, ráadásul pénzt is spórolhatunk. A Rama most ehhez gyűjtött össze néhány praktikus ötletet és ínycsiklandó húsvéti receptet.
80 év néhány pillanattal szemben
80 év néhány pillanattal szemben
Szentmisével és koszorúzással emlékeztek Olaszfaluban a II. világháború végén meggyilkolt ártatlan civil férfiakra.
A tettekre váltott gondolatok ünnepe március 15.
A tettekre váltott gondolatok ünnepe március 15.
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójára emlékeztek meg ünnepi műsorral a Kossuth Lajos Általános Iskola előtt kedden. Az iskola 7. osztályos tanulóinak versszavalása után Brányi Mária alpolgármester nyitotta meg beszédével a magyarság számára egyik legfontosabb történelmi esemény megemlékezését. A városi megemlékezések délután Kádártán folytatódtak, szintén az alpolgármester, valamint helyi kisgyermekek részvételével.
Udvardy György: Az angyalok hangja hív bennünket
Udvardy György: Az angyalok hangja hív bennünket
Szenteste karácsonyi éjféli szentmisét mutatott be dr. Udvardy György érsek a veszprémi Árpád-házi Szent Margit templomban.
Példamutató közösség – a megyében élő nyugdíjasok karácsonyoztak
Példamutató közösség – a megyében élő nyugdíjasok karácsonyoztak
Pénteken a veszprémi nyugdíjas klubok számára rendezett karácsonyi műsortól zengett az Agóra. A jóhangulatú, meghitt ünnepély remek találkozást jelentett.