2023. március 29.
//
Auguszta névnap

Több mint háromszázezer forinttal támogatták a veszprémiek a háború áldozatait és az ukrán művészeket

Az ukrán Bandura Együttes adott jótékonysági koncertet a Veszprémi Petőfi Színházban péntek este a háború áldozatainak és az ukrán művészeti élet szereplőinek megsegítésére. Az este során végül 340 ezer forintot sikerült összegyűjteni.

Az Ukrajnai National Bandura Band Ukrajna legrégebbi, évszázados múlttal rendelkező alkotócsoportja, melynek tagjai egyszerre énekelnek és játszanak bandurán, az ősi ukrán húros hangszeren. Az 50 fős, férfiakból álló kórus minden évben versenyt rendez, hogy kiválassza azokat a legméltóbb és legfényesebb személyiségeket, akik továbbra is ápolják ezt az egyedülálló kulturális kincset.

Idén tavasszal a sajnálatos apropó, az orosz-ukrán válság kapcsán indultak jótékonysági koncertsorozatra Európában, hogy támogatást gyűjtsenek a háború áldozatainak és az ukrán művészeti élet szereplőinek. Április 15-én a Veszprémi Petőfi Színházba is ellátogattak, ahol a híres ukrán népdalok, hazafias, a szabadságharcot kifejező művek mellett modern kompozíciók is felcsendültek.

Az este elején Nincz Erzsébet, a Veszprémi Ukrán Önkormányzata elnöke, valamint Nepop Ljubov, magyarországi ukrán nagykövet fejezte ki köszönetét a veszprémieknek és a színháznak, amiért lehetőséget adtak az egyesületnek, hogy előadják az élet győzelmét ünneplő koncertjüket.

A rendezvényen részt vett Csík Richárd önkormányzati képviselő is, aki köszöntő beszédében úgy fogalmazott, az ukrán együttes koncertje páratlan zenei utazást kínál kultúrák és tradíciók között, melyeket szétválasztanak a népeinkre jellemző sajátosságok, de közös európai hagyományaink mégis összekötik őket.

"A mai koncert ezért már önmagában kuriózum lenne Veszprémben, ott, ahol nekünk veszprémieknek különös helyet foglal el a szívünkben a szerteágazó kultúra megismerése. Szeretjük az effajta élményeket és bátran mondhatom, hogy keressük a felfedezés örömét más népcsoportok kultúrájában is.

Ugyanakkor nem mehetünk el amellett az apropó mellett sem, ami a ma estét életre hívta. Tavaly húsvétkor, de még néhány hónappal ezelőtt sem tudtuk volna elképzelni, hogy Ukrajna egyik legrégebbi és legnevesebb együttese, a Bandura Nemzeti Együttes azért jön el hozzánk, hogy jótékonysági koncertjével egy háború sújtotta ország népét és a köztük élő művészeket segítse.

Most mégis ez a helyzet, én pedig azt gondolom, a lehető legerősebb üzenetet fogalmazták meg azzal, hogy színpadra állnak Európa számos városában, köztük nálunk, Veszprémben is. Hiszen mi hordozhatna mélyebb üzenetet, mint a kultúra, azon belül is egy népzenei koncert? Mindez megtestesíti a közös múltat, az élő jelent és ami manapság a legfontosabb, a jövőt is, ami mindannyiunk reménye szerint elhozza a várva várt békét és megnyugvást" - fogalmazott a képviselő. 

A jótékonysági koncert eredményeként végül 340 ezer forintot sikerült összegyűjteni a háború áldozatainak és az ukrán művészeti élet szereplőinek. 

Képek
vehir.hu
Szalai Csaba

További cikkek

Kajdi Csaba: Nem szabad hamar elhasználni az embert
Kajdi Csaba: Nem szabad hamar elhasználni az embert
Kajdi Csaba – becenevén Cyla – már harmadik alkalommal indult országos turnéra, rendszerint telt házas előadásokat tart. A Veszprémbe is ellátogató népszerű modellügynök személyes sztorijai sokakat érdekel, hiszen humorral, rendkívül szórakoztatóan tálalja történeteit. Az Instagram sztárja naponta bejelentkezik a követőinek, mesél, s fontos számára, hogy értéket közvetítsen. Nincs nap, hogy ne szólítaná meg közönségét – el is várják tőle. Nagyképűségről, önmagunk felvállalásáról, elitizmusról és a modell szakma változásáról is beszélgettünk.
Szoboszlai cselsorozata lett az elmúlt játéknap legszebb megmozdulása
Szoboszlai cselsorozata lett az elmúlt játéknap legszebb megmozdulása
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) Szoboszlai Dominik cselsorozatát választotta az Eb-selejtezők hétfői játéknapján a legszebb megmozdulásának.
Szilágyisok kísérték a válogatott labdarúgókat
Szilágyisok kísérték a válogatott labdarúgókat
A veszprémi Szilágyi Erzsébet Általános iskola tanulói kísérték be a válogatott labdarúgókat a Magyarország–Bulgária Eb-selejtező mérkőzésre.
'Emlékszem Veszprémben, ja nem emlékszem'
'Emlékszem Veszprémben, ja nem emlékszem'
Zana Zoltán, vagy ismertebb nevén Ganxsta „Döglégy” Zolee a péntek esti, Kartellel közös veszprémi koncertjük előtt adott egy igazán őszinte interjút a Vehírnek. Coelho-i magasságokba ugyan nem repültünk, de Zolee végig önazonos maradt, és kendőzetlenül beszélt a magánéletéről és karrierjéről egyaránt.
Rossi: ez egy hosszú sorozatnak első lépése volt
Rossi: ez egy hosszú sorozatnak első lépése volt
Marco Rossi szövetségi kapitány nem álmodott ilyen jó Eb-selejtezős rajtról, mint amit a bolgárok 3-0-s legyőzésekor produkált a magyar labdarúgó-válogatott.