Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 1. Elza
Veszprém
0°C
2023. december 1. Elza
Veszprém
0°C

Több mint háromszázezer forinttal támogatták a veszprémiek a háború áldozatait és az ukrán művészeket

2022. április 16. 4:00
Az ukrán Bandura Együttes adott jótékonysági koncertet a Veszprémi Petőfi Színházban péntek este a háború áldozatainak és az ukrán művészeti élet szereplőinek megsegítésére. Az este során végül 340 ezer forintot sikerült összegyűjteni.

Az Ukrajnai National Bandura Band Ukrajna legrégebbi, évszázados múlttal rendelkező alkotócsoportja, melynek tagjai egyszerre énekelnek és játszanak bandurán, az ősi ukrán húros hangszeren. Az 50 fős, férfiakból álló kórus minden évben versenyt rendez, hogy kiválassza azokat a legméltóbb és legfényesebb személyiségeket, akik továbbra is ápolják ezt az egyedülálló kulturális kincset.

Idén tavasszal a sajnálatos apropó, az orosz-ukrán válság kapcsán indultak jótékonysági koncertsorozatra Európában, hogy támogatást gyűjtsenek a háború áldozatainak és az ukrán művészeti élet szereplőinek. Április 15-én a Veszprémi Petőfi Színházba is ellátogattak, ahol a híres ukrán népdalok, hazafias, a szabadságharcot kifejező művek mellett modern kompozíciók is felcsendültek.

Az este elején Nincz Erzsébet, a Veszprémi Ukrán Önkormányzata elnöke, valamint Nepop Ljubov, magyarországi ukrán nagykövet fejezte ki köszönetét a veszprémieknek és a színháznak, amiért lehetőséget adtak az egyesületnek, hogy előadják az élet győzelmét ünneplő koncertjüket.

A rendezvényen részt vett Csík Richárd önkormányzati képviselő is, aki köszöntő beszédében úgy fogalmazott, az ukrán együttes koncertje páratlan zenei utazást kínál kultúrák és tradíciók között, melyeket szétválasztanak a népeinkre jellemző sajátosságok, de közös európai hagyományaink mégis összekötik őket.

"A mai koncert ezért már önmagában kuriózum lenne Veszprémben, ott, ahol nekünk veszprémieknek különös helyet foglal el a szívünkben a szerteágazó kultúra megismerése. Szeretjük az effajta élményeket és bátran mondhatom, hogy keressük a felfedezés örömét más népcsoportok kultúrájában is.

Ugyanakkor nem mehetünk el amellett az apropó mellett sem, ami a ma estét életre hívta. Tavaly húsvétkor, de még néhány hónappal ezelőtt sem tudtuk volna elképzelni, hogy Ukrajna egyik legrégebbi és legnevesebb együttese, a Bandura Nemzeti Együttes azért jön el hozzánk, hogy jótékonysági koncertjével egy háború sújtotta ország népét és a köztük élő művészeket segítse.

Most mégis ez a helyzet, én pedig azt gondolom, a lehető legerősebb üzenetet fogalmazták meg azzal, hogy színpadra állnak Európa számos városában, köztük nálunk, Veszprémben is. Hiszen mi hordozhatna mélyebb üzenetet, mint a kultúra, azon belül is egy népzenei koncert? Mindez megtestesíti a közös múltat, az élő jelent és ami manapság a legfontosabb, a jövőt is, ami mindannyiunk reménye szerint elhozza a várva várt békét és megnyugvást" - fogalmazott a képviselő. 

A jótékonysági koncert eredményeként végül 340 ezer forintot sikerült összegyűjteni a háború áldozatainak és az ukrán művészeti élet szereplőinek. 

Galéria
Az Ukrán Bandura Együttes jótékonysági koncertje
vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Törékeny víziók Törékeny víziók Ha San José a Szilícium-völgyben fekszik, akkor Veszprém pedig a Szilikát-völgyben. Nem nagyképűség ezt kijelenteni a térség évtizedes üvegipari hagyományait tekintve, amely a remények szerint akár új lendületet kaphat a jövőben. Erről szól a Városházán megnyílt Víziók című kiállítás is. tegnap 23:35 Konferencia-liga: az utolsó pillanatban fordítva győzött a Ferencváros ország-világ Konferencia-liga: az utolsó pillanatban fordítva győzött a Ferencváros A Ferencváros az utolsó pillanatban gólt szerezve 2-1-re győzött csütörtökön a szerb Cukaricki vendégeként a labdarúgó Konferencia-liga ötödik fordulójában, így továbbra is a továbbjutást jelentő második helyen áll a csoportjában. tegnap 23:09 Simon Petra szerint önbizalomnövelő a különbség női kézilabda-válogatott Simon Petra szerint önbizalomnövelő a különbség Simon Petra szerint önbizalomnövelő a magyar válogatott számára, hogy 35-12-re kerekedett Paraguay legjobbjai fölé a dán-norvég-svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság csoportkörének első fordulójában, csütörtökön. tegnap 23:04 Könnyed magyar siker Paraguay ellen a vb-nyitányon női kézilabda-válogatott Könnyed magyar siker Paraguay ellen a vb-nyitányon A papírformának megfelelően sima győzelemmel kezdte meg szereplését a magyar válogatott az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokságon: a helsingborgi B csoport csütörtöki nyitónapján 35-12-re kerekedett Paraguay legjobbjai fölé. tegnap 22:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.