Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nagycsütörtökkel elkezdődött a szent háromnap

2022. április 14. 13:21 // Forrás: MTI / Veszprémi Érsekség / vehir
Nagycsütörtökkel elkezdődött a húsvéti szent háromnap, az egyházi év legfontosabb időszaka. Délelőtt a püspöki székhelyeken országszerte megtartották a krizmaszentelési misét, amelyen a főpásztorok megszentelték a szentségek kiszolgáltatásához használt olajokat.

Veszprémben Udvardy György érsek mutatta be a szentmisét. Szentbeszédében elmondta: a főegyházmegye papsága Jézus Krisztus keresztáldozatára és az üdvösség állapotára irányítja tekintetét. Jézus egyértelművé tette: ő az Atya küldötte, tőle kapta küldetését és a lélek erejében bízik. Kinyilatkoztatja: az Isten ismeri az ember minden szomorúságát, a betegséget, a magányt, az ellenségeskedést és a végső kétségbeesést. Ezért hirdet közelséget, gyógyulást, szabadulást és irgalmas cselekedetet. Jézus a kiválasztottakra, a papságra bízza ezt a küldetését, azt kéri tőlük, váljanak eggyé vele, és vigyék közel az emberekhez.

Szolgálatuk során átlényegülnek a hétköznapi tevékenységek: amikor beszélnek, Isten igéjét hirdetik, amikor tanítanak, Isten tanítását adja tovább, amikor beteget látogatnak, az irgalmas Isten akar elmenni ahhoz a beteghez. A magányosnak tűnő emberi erőfeszítésekben ott van Isten ereje, csendje, újjáteremtő valósága. A rutinszerűnek tűnő feladatok révén is Isten üzenetét hordozzák. Ezért is fontos, hogy nagycsütörtökön a felszentelt papok megerősítik fogadalmukat.

Nagycsütörtökön este az utolsó vacsorát idézik fel a katolikus templomokban. A szentmise elején a hívek Krisztust dicsőítik. Az orgona, a templomok csengői és harangjai ez után elhallgatnak és csak a nagyszombat esti, húsvéti feltámadási szertartáson szólalnak meg újra. A néphagyomány úgy tartja, hogy ilyenkor a harangok "Rómába mennek".

A nagycsütörtöki szertartás része a lábmosás, amellyel Krisztus tettére emlékeznek, aki az utolsó vacsorán szeretetének jeléül megmosta tizenkét tanítványának a lábát.
Krisztus ruháitól való megfosztását jelképezi a szentmise végén az úgynevezett oltárfosztás, amikor minden díszt eltávolítanak az oltárról, az oltáriszentséget pedig a pap egy külön erre a célra kialakított kápolnába viszi. A mise végén a hívek csendben, elbocsátás nélkül távoznak a templomból. Ettől kezdve húsvétig, a feltámadás ünnepéig az egyház nem mutat be szentmisét.

vehir.hu
további cikkek
Közösségi tér nőtt ki a vár alatti szlemesedő telekből Európa Kulturális Fővárosa Közösségi tér nőtt ki a vár alatti szlemesedő telekből Átadták a Közgáz egykori tornatermében és környezetében kialakított új rendezvényközpontot pénteken. tegnap 16:30 Gyorsítaná és tisztítaná a közlekedést, ha többen buszoznának és kerékpároznának közlekedés Gyorsítaná és tisztítaná a közlekedést, ha többen buszoznának és kerékpároznának Szemléletformáló kerékpáros délutánt rendeztek általános iskolásoknak csütörtök délután a Barátság-parkban. tegnap 11:14 Még több szabadtéri eszközön lehet játszani és kikapcsolódni Veszprémben Még több szabadtéri eszközön lehet játszani és kikapcsolódni Veszprémben Közel százmillió forintos EKF-támogatással újította meg, illetve bővítette a közösségi- és játszótereket Veszprém különböző területein a VKSZ Zrt. tegnap 14:28 A katolikus egyháznak olyan dolgokra is van válasza, amikre elsőre nem is gondolnánk kereszténység A katolikus egyháznak olyan dolgokra is van válasza, amikre elsőre nem is gondolnánk A klímaváltozás témája, a mesterséges intelligencia térhódításának kérdésköre, a fiatalok helyezete, a média működése, ezek mind-mind olyan társadalmi témák, amelyekre az egyháznak konkrét válaszai vannak. A közelgő országos Katolikus Társadalmi Napokon ezek is terítékre kerülnek Veszprémben. 2023. szeptember 21. 15:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.