Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A tragikusan elhunyt lengyel elnökre emlékeztek Veszprémben

2022. április 10. 11:36
A Hangvilla melletti Lengyel-Magyar Barátság Parkjában felállított emlékműnél koszorúzással tisztelegtek Lech Kaczyński, egykori lengyel köztársasági elnök előtt vasárnap délelőtt. Az eseményen Lengyelország magyarországi nagykövetségéről is érkeztek.

Tizenkét éve történt a II. világháború utáni lengyel történelem legnagyobb tragédiája, a szmolenszki légikatasztrófa, amely példátlan módon megtizedelte az ország elitjét.

2010. április 10-én a nyugat-oroszországi Szmolenszk mellett leszállás közben, sűrű ködben lezuhant a TU-154M elnöki különgép, fedélzetén Lech Kaczyński államfővel és hitvesével, magas rangú lengyel katonai, politikai és egyházi vezetőkkel, neves közéleti személyiségekkel, akik Katynban és más helyszíneken 1940 tavaszán, a szovjet belügyi rendőrség (NKVD) által lemészárolt több, mint 21 ezer lengyel hadifogoly és politikai foglyok emlékére rendezett 70. évfordulós gyászünnepségre tartottak. A balesetben a küldöttség és a gép teljes személyzete – összesen 96 ember – az életét vesztette.

Erre a tragédiára emlékeztek meg Veszprémben is vasárnap délelőtt a Hangvilla előtti Lengyel-Magyar Barátság parkjában tavaly év végén felállított, Lech Kaczyńskit ábrázoló emlékműnél.

A megemlékezésen Kövesdi Hanna, a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat vezetője köszöntötte a megjelenteket és idézte fel a 12 évvel ezelőtti tragdéia eseményeit.

Kövesdi Hanna és Joanna BieńczakKövesdi Hanna és Joanna Bieńczak

Az eseményen jelen volt Joanna Bieńczak, a Lengyel Nagykövetség Politikai-közigazdasági osztályának titkára is, aki megköszönte a veszprémi közösségnek, hogy ápolják a két nemzet történelmi jó barátságát és, hogy nem felejtenek el megemlékezni a Lengyelország számára fontos eseményekről sem.

A megemlékezés végén a jelenlévők – köztük az önkormányzat részéről Sótonyi Mónika és Halmay Gábor, önkormányzati képviselők – koszorúkat helyeztek el az emlékműnél.

Lech Aleksander Kaczyński (Varsó, 1949. június 18. – Szmolenszk közelében, 2010. április 10.) lengyel jogász, politikus, 2000–2001 között igazságügyminiszter Jerzy Buzek kormányában, 2001 nyarán a konzervatív Jog és Igazságosság párt társalapítója és első elnöke, 2002–2005 között Varsó polgármestere, 2005-től haláláig Lengyelország köztársasági elnöke. Jarosław Kaczyński volt miniszterelnök ikertestvére.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelöli a Fidesz-KDNP államfőnek Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelöli a Fidesz-KDNP államfőnek Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelölik köztársasági elnöknek a kormánypártok - jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Balatonalmádiban, a Fidesz-KDNP kétnapos frakcióüléséről beszámoló sajtótájékoztatón. tegnap 13:49 'Nyugatiak vagyunk mi is, csak normálisak' politika 'Nyugatiak vagyunk mi is, csak normálisak' Hogyan próbál Magyarország lavírozni a nagyhatalmak különböző érdekei közt és hogyan jöhet ki mégis jól ebből egy ilyen kis ország Európában? Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója ezekről is beszélt szerda este Veszprémben a Mathias Corvinus Collegium veszprémi képzési központjának előadásán, ahol legújabb, Huszárvágás című könyvét is bemutatta. tegnap 11:28 Dr. Pogátsa Zoltán Veszprémben: az idei évet még ki kell bírni, utána stabilizálódhat a gazdaság gazdaság Dr. Pogátsa Zoltán Veszprémben: az idei évet még ki kell bírni, utána stabilizálódhat a gazdaság Dr. Pogátsa Zoltán, szociológus, közgazdász volt a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitó rendezvényének a vendége szerda délelőtt a kamara nagytermében. Az országosan is elismert szakember előadásában feltárt olyan összefüggéseket a globális gazdaság mechanizmusaiban, amik választ adhatnak számos gazdaságot érintő kérdésre. A jövőkép optimista, de nem magától értetődő. 2024. február 21. 23:09 Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Szinte nincs olyan üzletlánc, ahol ne tapasztaltak volna emelkedést a bolti lopásokban az elmúlt évben. A kereskedők több védekező intézkedést is bevezettek a tolvajok ellen. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mely mik jelenleg a slágertermékek a bolti lopásoknál. 2024. február 21. 11:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.