Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 21. Dániel
Veszprém
20°C
2024. július 21. Dániel
Veszprém
20°C

A tragikusan elhunyt lengyel elnökre emlékeztek Veszprémben

2022. április 10. 11:36
A Hangvilla melletti Lengyel-Magyar Barátság Parkjában felállított emlékműnél koszorúzással tisztelegtek Lech Kaczyński, egykori lengyel köztársasági elnök előtt vasárnap délelőtt. Az eseményen Lengyelország magyarországi nagykövetségéről is érkeztek.

Tizenkét éve történt a II. világháború utáni lengyel történelem legnagyobb tragédiája, a szmolenszki légikatasztrófa, amely példátlan módon megtizedelte az ország elitjét.

2010. április 10-én a nyugat-oroszországi Szmolenszk mellett leszállás közben, sűrű ködben lezuhant a TU-154M elnöki különgép, fedélzetén Lech Kaczyński államfővel és hitvesével, magas rangú lengyel katonai, politikai és egyházi vezetőkkel, neves közéleti személyiségekkel, akik Katynban és más helyszíneken 1940 tavaszán, a szovjet belügyi rendőrség (NKVD) által lemészárolt több, mint 21 ezer lengyel hadifogoly és politikai foglyok emlékére rendezett 70. évfordulós gyászünnepségre tartottak. A balesetben a küldöttség és a gép teljes személyzete – összesen 96 ember – az életét vesztette.

Erre a tragédiára emlékeztek meg Veszprémben is vasárnap délelőtt a Hangvilla előtti Lengyel-Magyar Barátság parkjában tavaly év végén felállított, Lech Kaczyńskit ábrázoló emlékműnél.

A megemlékezésen Kövesdi Hanna, a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat vezetője köszöntötte a megjelenteket és idézte fel a 12 évvel ezelőtti tragdéia eseményeit.

Kövesdi Hanna és Joanna BieńczakKövesdi Hanna és Joanna Bieńczak

Az eseményen jelen volt Joanna Bieńczak, a Lengyel Nagykövetség Politikai-közigazdasági osztályának titkára is, aki megköszönte a veszprémi közösségnek, hogy ápolják a két nemzet történelmi jó barátságát és, hogy nem felejtenek el megemlékezni a Lengyelország számára fontos eseményekről sem.

A megemlékezés végén a jelenlévők – köztük az önkormányzat részéről Sótonyi Mónika és Halmay Gábor, önkormányzati képviselők – koszorúkat helyeztek el az emlékműnél.

Lech Aleksander Kaczyński (Varsó, 1949. június 18. – Szmolenszk közelében, 2010. április 10.) lengyel jogász, politikus, 2000–2001 között igazságügyminiszter Jerzy Buzek kormányában, 2001 nyarán a konzervatív Jog és Igazságosság párt társalapítója és első elnöke, 2002–2005 között Varsó polgármestere, 2005-től haláláig Lengyelország köztársasági elnöke. Jarosław Kaczyński volt miniszterelnök ikertestvére.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Egy jó kísérletnek tartja, de majd az idő igazolja, hogy valóban működőképes-e az Európai Unió új online szabályzási rendszere Tuzson Bence, igazságügyi miniszter szerint, aki a Századvég nyári egyetemén vett részt Veszprémben. A miniszter az előadásában elmondta azt is, hogy milyen logika szerint lehetne hatékonyabban felvenni a versenyt az online bűnözőkkel, valamint a mesterséges intelligencia adta lehetőségekről is beszélt az államigazgatási munkában. tegnap 23:06 Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Közel száz denevér érkezett április második felében a veszprémi Érseki Palota padlásterébe, ahol a nőstény egyedek és néhány hete született kölykeik a nyári hónapokat töltik. Az „érsekségi denevérek” visszatérő vendégek a közel 250 éves barokk épületben, ezért a Veszprémi Főegyházmegye a várnegyed megújításának munkálatait úgy ütemezi, hogy a védett – fényre és zajra is érzékeny – állatokat ne zavarják, sőt az Érseki Palota díszkivilágítását is módosították. 2024. július 19. 22:35 Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe. 2024. július 18. 15:23 Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Pannon Egyetem Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Második alkalommal rendezték meg a HOPE fenntarthatósági konferenciát a Pannon Egyetemen csütörtökön. 2024. július 18. 22:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.