2023. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

A tragikusan elhunyt lengyel elnökre emlékeztek Veszprémben

A Hangvilla melletti Lengyel-Magyar Barátság Parkjában felállított emlékműnél koszorúzással tisztelegtek Lech Kaczyński, egykori lengyel köztársasági elnök előtt vasárnap délelőtt. Az eseményen Lengyelország magyarországi nagykövetségéről is érkeztek.

Tizenkét éve történt a II. világháború utáni lengyel történelem legnagyobb tragédiája, a szmolenszki légikatasztrófa, amely példátlan módon megtizedelte az ország elitjét.

2010. április 10-én a nyugat-oroszországi Szmolenszk mellett leszállás közben, sűrű ködben lezuhant a TU-154M elnöki különgép, fedélzetén Lech Kaczyński államfővel és hitvesével, magas rangú lengyel katonai, politikai és egyházi vezetőkkel, neves közéleti személyiségekkel, akik Katynban és más helyszíneken 1940 tavaszán, a szovjet belügyi rendőrség (NKVD) által lemészárolt több, mint 21 ezer lengyel hadifogoly és politikai foglyok emlékére rendezett 70. évfordulós gyászünnepségre tartottak. A balesetben a küldöttség és a gép teljes személyzete – összesen 96 ember – az életét vesztette.

Erre a tragédiára emlékeztek meg Veszprémben is vasárnap délelőtt a Hangvilla előtti Lengyel-Magyar Barátság parkjában tavaly év végén felállított, Lech Kaczyńskit ábrázoló emlékműnél.

A megemlékezésen Kövesdi Hanna, a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat vezetője köszöntötte a megjelenteket és idézte fel a 12 évvel ezelőtti tragdéia eseményeit.

Kövesdi Hanna és Joanna BieńczakKövesdi Hanna és Joanna Bieńczak

Az eseményen jelen volt Joanna Bieńczak, a Lengyel Nagykövetség Politikai-közigazdasági osztályának titkára is, aki megköszönte a veszprémi közösségnek, hogy ápolják a két nemzet történelmi jó barátságát és, hogy nem felejtenek el megemlékezni a Lengyelország számára fontos eseményekről sem.

A megemlékezés végén a jelenlévők – köztük az önkormányzat részéről Sótonyi Mónika és Halmay Gábor, önkormányzati képviselők – koszorúkat helyeztek el az emlékműnél.

Lech Aleksander Kaczyński (Varsó, 1949. június 18. – Szmolenszk közelében, 2010. április 10.) lengyel jogász, politikus, 2000–2001 között igazságügyminiszter Jerzy Buzek kormányában, 2001 nyarán a konzervatív Jog és Igazságosság párt társalapítója és első elnöke, 2002–2005 között Varsó polgármestere, 2005-től haláláig Lengyelország köztársasági elnöke. Jarosław Kaczyński volt miniszterelnök ikertestvére.

Hajas Bálint
Szalai Csaba

További cikkek

Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten a hegymászó keresésére pénteken reggel indult mentőcsapat, ezért befejezték a keresést - írta szombaton a Hóhatár - a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldal.
Csak törpe nép felejthet ős nagyságot
Csak törpe nép felejthet ős nagyságot
Katonai tiszteletadással egybekötött koszorúzási megemlékezést tartottak a magyar hősök napja alkalmából, péntek délelőtt a veszprémi Alsóvárosi temetőben.
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
A kétéltűek közel 370 millió éve élnek a Földön, mi mégis évtizedek alatt a kihalás peremére sodortuk őket. Az állománycsökkenésük Magyarországon is drasztikus ütemben zajlik. Ha a tendencia nem változik, akkor néhány éven belül a legtöbb tájegységünkről eltűnnek. Jó hír viszont, hogy egyénileg is sokat tehetünk a megmentésük érdekében, ha saját kertünkben szaporodó- és élőhelyet biztosítunk számukra. Kántás Zoltán, környezetvédelmi méréstechnikus, aktív természetvédő írása.
Véget értek az írásbeli érettségik
Véget értek az írásbeli érettségik
Befejeződnek pénteken a 2022/2023-as tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszakának írásbeli vizsgái - közölte az Oktatási Hivatal.
Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF
Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF
Rendhagyó módon nem a Városházán, hanem az Acticityben rendezték meg a képviselőtestület ülését csütörtökön.