Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Meddig szemezhetünk még a politikai pártok plakátjaival?

2022. április 7. 13:31
Vasárnap az országgyűlési választással véget ért a politikai kampány, viszont a jelölteket ábrázoló plakátok többsége még kint van a város oszlopain. Hogy meddig kell ezeket eltávolítani és kinek, arról a választási törvény pontosan rendelkezik.

A választást követően a pártoknak, illetve jelöltjeiknek 30 nap áll rendelkezésre arra, hogy eltávolítsák a köztereken kihelyezett plakátjaikat. Így tehát, május 3. 16 óráig van lehetőség erre, ha addig kint maradnak, az adott politikai szervezet nem követetett el törvénysértést, csak ha ezután is ott maradnak a köztereken a politikai hirdetések – tudtuk meg dr. Dancs Judittól, a veszprémi önkormányzat jegyzőjétől.

Amennyiben nem távolítják el a plakátokat, az önkormányzat végzi el ezt a feladatot. Az itt felmerülő költség pedig a jelölő szervezetet terhelik, erről Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontja rendelkezik, ezek alapján a helyi önkormányzatok hatáskörébe tartozik innentől az ügy.

A jegyzőtől megtudtuk azt is: a plakátot a kampányban úgy kell elhelyezni, hogy az ne fedje más jelölt vagy jelölő szervezet plakátját, és károkozás nélkül eltávolítható legyen.

Ezek a szabályok minden plakátra vonatoznak, melyek a jelöltek, jelölő szervezetek népszerűsítését szolgálják a kampányidőszakban.

Más a helyzet a hirdetőtáblákra kihelyezett óriásplakátok esetében. Itt – mivel a hirdetőfelületet üzemeltető vállalkozással kötöttek szerződés a politikai szervezetek – a plakátok addig maradnak fent, amíg a megállapodás szól, vagy újakra nem cserélik őket.

Veszprémben egyébként néhány politikai szervezet már elkezdte leszedni a kampányplakátjait, legtöbb esetben az aktivistáik segítségével, de olyanról is tudunk, hogy a jelölt saját maga kezdte el összegyűjteni a kampányban kihelyezett hirdetéseit.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelöli a Fidesz-KDNP államfőnek Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelöli a Fidesz-KDNP államfőnek Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelölik köztársasági elnöknek a kormánypártok - jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Balatonalmádiban, a Fidesz-KDNP kétnapos frakcióüléséről beszámoló sajtótájékoztatón. tegnap 13:49 'Nyugatiak vagyunk mi is, csak normálisak' politika 'Nyugatiak vagyunk mi is, csak normálisak' Hogyan próbál Magyarország lavírozni a nagyhatalmak különböző érdekei közt és hogyan jöhet ki mégis jól ebből egy ilyen kis ország Európában? Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója ezekről is beszélt szerda este Veszprémben a Mathias Corvinus Collegium veszprémi képzési központjának előadásán, ahol legújabb, Huszárvágás című könyvét is bemutatta. tegnap 11:28 Dr. Pogátsa Zoltán Veszprémben: az idei évet még ki kell bírni, utána stabilizálódhat a gazdaság gazdaság Dr. Pogátsa Zoltán Veszprémben: az idei évet még ki kell bírni, utána stabilizálódhat a gazdaság Dr. Pogátsa Zoltán, szociológus, közgazdász volt a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitó rendezvényének a vendége szerda délelőtt a kamara nagytermében. Az országosan is elismert szakember előadásában feltárt olyan összefüggéseket a globális gazdaság mechanizmusaiban, amik választ adhatnak számos gazdaságot érintő kérdésre. A jövőkép optimista, de nem magától értetődő. 2024. február 21. 23:09 Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Szinte nincs olyan üzletlánc, ahol ne tapasztaltak volna emelkedést a bolti lopásokban az elmúlt évben. A kereskedők több védekező intézkedést is bevezettek a tolvajok ellen. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mely mik jelenleg a slágertermékek a bolti lopásoknál. 2024. február 21. 11:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.