2023. június 5.
//
Fatime névnap

Meddig szemezhetünk még a politikai pártok plakátjaival?

2022. április 7. 13:31
Vasárnap az országgyűlési választással véget ért a politikai kampány, viszont a jelölteket ábrázoló plakátok többsége még kint van a város oszlopain. Hogy meddig kell ezeket eltávolítani és kinek, arról a választási törvény pontosan rendelkezik.

A választást követően a pártoknak, illetve jelöltjeiknek 30 nap áll rendelkezésre arra, hogy eltávolítsák a köztereken kihelyezett plakátjaikat. Így tehát, május 3. 16 óráig van lehetőség erre, ha addig kint maradnak, az adott politikai szervezet nem követetett el törvénysértést, csak ha ezután is ott maradnak a köztereken a politikai hirdetések – tudtuk meg dr. Dancs Judittól, a veszprémi önkormányzat jegyzőjétől.

Amennyiben nem távolítják el a plakátokat, az önkormányzat végzi el ezt a feladatot. Az itt felmerülő költség pedig a jelölő szervezetet terhelik, erről Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontja rendelkezik, ezek alapján a helyi önkormányzatok hatáskörébe tartozik innentől az ügy.

A jegyzőtől megtudtuk azt is: a plakátot a kampányban úgy kell elhelyezni, hogy az ne fedje más jelölt vagy jelölő szervezet plakátját, és károkozás nélkül eltávolítható legyen.

Ezek a szabályok minden plakátra vonatoznak, melyek a jelöltek, jelölő szervezetek népszerűsítését szolgálják a kampányidőszakban.

Más a helyzet a hirdetőtáblákra kihelyezett óriásplakátok esetében. Itt – mivel a hirdetőfelületet üzemeltető vállalkozással kötöttek szerződés a politikai szervezetek – a plakátok addig maradnak fent, amíg a megállapodás szól, vagy újakra nem cserélik őket.

Veszprémben egyébként néhány politikai szervezet már elkezdte leszedni a kampányplakátjait, legtöbb esetben az aktivistáik segítségével, de olyanról is tudunk, hogy a jelölt saját maga kezdte el összegyűjteni a kampányban kihelyezett hirdetéseit.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Az emelkedő tengerszint és a város süllyedő alapja nagy veszéllyel fenyeget. Olaszország nem szeretné, hogy a várost örökre elnyelje a tenger, így a katasztrófa elkerülése érdekében különböző szabályozásokat vezetnek be, és ötletekkel állnak elő.
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Öt országból érkeztek középiskolás fiatalok az Európai Parlament Nagykövet Iskoláinak regionális nemzetközi találkozójára Veszprémbe, amit június 1. és 3. között tartanak.
Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal!
Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal!
A legutóbbi városi közgyűlésen volt egy vita, majd egy szavazás, ami egységesíthette volna a kormánypárti és ellenzéki képviselőket, egyszóval egyöntetűen a veszprémi döntéshozókat. Fontos kérdésben ilyen utoljára az EKF pályázat benyújtásakor történt, de az ukrán háború ellen felszólaló békepárti nyilatkozat elfogadása nem ugrotta meg a szintet. Véleménycikk egy közgyűlési vita margójára.
Rablás Veszprémben: pénzt követelt az álmából felriasztott sértettől
Rablás Veszprémben: pénzt követelt az álmából felriasztott sértettől
Veszprémben történt rabláshoz hívták a rendőröket szerdára virradó éjszaka.
Kétszáz éves csontok kerültek elő egy közeli patakból
Kétszáz éves csontok kerültek elő egy közeli patakból
Pénzesgyőr mellett a Gerence patakban véletlenül bukkantak rá azokra a csontokra, amelyek a szakértő szerint már kétszáz éve heverhettek ott.